Metina ve Gara'nın ardından hedef Kandil!

Emekli Albay İbrahim Keleş, Irak ile imzalanacak olan stratejik anlaşmanın detaylarını ve terörle mücadeleye ilişkin Aksam.com.tr'ye açıklamalarda bulundu. Keleş, ''PKK'nın Irak'ın kuzeyinde alan bulması ve orada adeta bir güç haline gelmesi Irak'ın bütünlüğü açısından ve devletin geleceği açısından bir tehdit. Türkiye Irak topraklarında terör örgütü ile mücadele ediyor. Şimdi ise heyetler arası görüşmeler neticesinde stratejik ortaklık ve güvenlik çerçevesinde bazı adımlar atılıyor. Türkiye'nin terör ile mücadelesindeki tecrübesi, donanımı, eğitimi artık Irak hükümeti tarafından da kullanılır hale gelecek. Irak hükümetinin de ordusu ile birlikte Türkiye ile beraber terörle mücadelede birlikte adım atacaklar.'' dedi.

aksam.com.tr

EDA CABUL IŞIK

Terör ve Güvenlik Uzmanı İbrahim Keleş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde Bağdat'a gerçekleştireceği ziyaretin önemini, terörle mücadelede gelinen son noktayı ve Irak ile imzalanacak olan stratejik anlaşma sonrasında nelerin değişeceğini aksam.com.tr'den Eda Cabul Işık'a değerlendirdi.


Terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyinde alan bulması ve orada güçlü bir hale gelmesini Irak'ın bütünlüğü açısından bir tehdit olduğuna dikkati çeken Keleş, "Irak ile devletimiz arasında hem Ankara'da hem Bağdat'ta yapılan görüşmeler neticesinde her iki tarafında çıkarlarını esas alan bazı adımlar atılma kararı verilmişti. Şimdi artık o adımların anlaşmaya dökülmesi söz konusu olacak. Özellikle terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyinde alan bulması ve orada adeta bir güç haline gelmesi Irak'ın bütünlüğü açısından ve devletin geleceği açısından bir tehdit." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE IRAK TOPRAKLARINDA TERÖR ÖRGÜTÜ İLE MÜCADELE EDİYOR"

Irak'ın bugüne kadar terör örgütüne karşı herhangi bir adım atamadığını belirten Keleş, "Irak hükümeti PKK'yı bir terör örgütü olarak tanımlamadı. Eğer tanımlamış olsaydı anayasası gereği bunlarla mücadele etmesi gerekiyordu. Ancak merkezi Irak Hükümetinin terör örgütü ile mücadele edebilecek kabiliyetten, donanımdan ve eğitimden yoksun olduğu için ne yazık ki bu güne kadar terör örgütüne karşı herhangi bir adım atamadı. Ancak özellikle Türkiye olan ilişkilerinin gelişmesi, Türkiye'nin 51. Maddeden kaynaklanana meşru müdafaa hakkını kullanıyor olması ve 1990'lardan itibaren Irak hükümeti ile yapılmış olan sıcak takip anlaşmasının halen yürürlükte olması sayesinde Türkiye Irak topraklarında terör örgütü ile mücadele ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

"IRAK ORDUSU TÜRKİYE İLE BERABER TERÖRLE MÜCADELEDE BİRLİKTE ADIM ATACAKLAR"

Türkiye'nin terörle mücadelesindeki tecrübesinin Irak hükümeti tarafından kullanılır hale geleceğini söyleyen Keleş, "Şimdi ise heyetler arası görüşmeler neticesinde stratejik ortaklık ve güvenlik çerçevesinde bazı adımlar atılıyor. Türkiye'nin terör ile mücadelesindeki tecrübesi, donanımı, eğitimi artık Irak hükümeti tarafından da kullanılır hale gelecek. Irak hükümetinin de ordusu ile birlikte Türkiye ile beraber terör ile mücadelede birlikte adım atacaklar." ifadelerini kullandı.

"METİNA VE GARA'YA OPERASYONUN ARDINDAN HEDEF KANDİL'E YÖNELMEK"

Kalkınma yolu projesinin terör saldırısına maruz kalmaması gerektiğine değinen Keleş, "Bir kalkınma yolu projemiz var. Bu proje Basra Körfezi'nden başlayarak yüklenen malzemelerin çok rahat ve kısa şekilde Avrupa'ya ulaşması mümkün olacak. Hem Türkiye'nin hem Irak'ın çıkarları birleşince bu kalkınma yolunun yapılması elzem hale geldi. Bu yolun özellikle Irak'ın Kuzeyi'nden geçerek Türkiye sınırları içine girmesi için o yolun emniyetli olması lazım. Yani bir terör saldırısına artık maruz kalmaması gerekiyor. Bu nedenle Türkiye özellikle Metina ve Gara'ya operasyon yapmak ardından da Kandil'e yönelmek hedefinde. Çünkü Metina'dan sonra Gara'ya inildiğinde Gara'dan sonraki alan dağlık değil daha düz bir arazi ve terör le mücadelede daha kolay olabilecek bir alan. Oradan da Kandil tarafına yönelerek terör örgütünün artık orda barınmasını da imkansız hale getirecek bir operasyon düşünülüyor. MSB Bakanı Yaşar Güler'in görüşmeleri bu çerçevede gerçekleşebilir." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN IRAK ZİYARETİ NEDEN ÖNEMLİ?

Irak ziyaretinde stratejik ortaklık noktasında daha ileri adımların atılmasının mümkün olabileceğini söyleyen Keleş, "Bu anlaşmanın devletler arası en üst seviyede onaylanması hem ekonomik olarak hem askeri olarak birlikte ortak hareket etme kararlılığı Cumhurbaşkanımızın ziyaretiyle teyit edilmiş olacak. O nedenle bu anlaşma ve ziyaret oldukça önemli. Cumhurbaşkanımız kalabalık bir iş adamı topluluğu ve bakanlar ile birlikte gidecektir. Orada Irak Merkezi Hükümeti ile stratejik ortaklık noktasında daha ileri adımlar atılması mümkün olabilir. Karşılıklı olarak ekonomik anlaşmalar ve ticari ilişkiler artırılabilir. Kerkük-Ceyhan boru hattının kullanılır hale gelmesi söz konusu. Bu sayede iki ülkenin karşılıklı ticaret hacmi çok daha yukarılara taşınacaktır. Cumhurbaşkanımız bu ziyareti ile devletler arası ilişkilerin bu güne kadar bazı sebepler ile yani Irak Merkezi Hükümeti'nde görev alan cumhurbaşkanı başbakan gibi farklı bir yapılanmadan dolayı bugüne kadar Irak ile ilişkiler istenilen seviyeye gelmemişti. Şimdi görülen o ki bu ziyaret bizim için önemli olduğu kadar Irak içinde önemli olacak." ifadelerini kullandı.

"TERÖR ÖRGÜTÜNÜN DE BÜYÜK BİR DARBE ALMASINI SAĞLAYACAKTIR"

Türkiye'nin Irak'a vereceği askeri ve güvenlik desteği ile terör örgütünün büyük bir darbe almasını sağlayacağını ifade eden Keleş sözlerine şöyle devam etti:

Irak esasen dünyanın en kaliteli petrolüne sahip ülkelerden bir tanesi. Bir petrol denizi üzerinde yüzmelerine rağmen maalesef bu imkanı değerlendirme kudreti olmadığı için fakir bir ülke olarak karşımıza çıkıyor ve Türkiye'nin Irak'a vereceği güvenlik ve askeri noktada sağlayacağı destek ekonomide birlikte yol alma kararlılığı hem Irak'ın ekonomik olarak düze çıkmasını sağlayacağı gibi hem de Türkiye'nin oldukça başını ağrıtan 40 senedir milyarlarca dolar harcamasına sebep olan terör örgütünün de büyük bir darbe almasını sağlayacaktır. O nedenle bu ziyaret olması gereken bir ziyarettir. Şimdi cumhurbaşkanımızın yapacağı ziyareti ve açıklamalarını heyecanla bekliyor olacağız.