Cuma namazı saat kaçta, nasıl kılınır? 2 Nisan Cuma namazı vakitleri!

Cuma namazı her müslümanın yerine getirmesi gereken görevlerdir. Cuma günleri cuma namaz vakitleri araştırılan konular arasında. Bilindiği üzere her lüslüman günde beş vakit namaz kılması farz olduğu gibi cuma namazının da camide kılınması farz olan ibadetlerdendir. Ancak koronavirüs gibi dünyaca yayılmış hastalık nedeniyle kişiye cumanın farz olmasını düşüren mazeretler kapsamındadır. Peki virüse karşı tüm tedbirlerin alındığı camilerde cuma namazı nasıl kılınır? 2 Nisan Cuma namazı saat kaçta?

2 Nisan Cuma namaz vakitleri ve koronavirüs sürecinde namazların nasıl kılınacağı araştırılan konular arasında. Müslümanların büyük önem veriği namazlardan Cuma namazı her ilde farklı saatlerde kılınıyor. Bundan dolayı bireyler bulundukları şehirde cuma namazının kılınacağı vakitleri merak etmektedir. İşte 2 Nisan il il namaz vakitleri ve namazın kılınış şekli

İSTANBUL'DA CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA KILINICAK?

İstanbul'da cuma namazı 13:13'de kılınacak.

ANKARA'DA CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA KILINICAK?

Ankara'da cuma namazı 12:57'de kılınacak.

İZMİR'DE CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA KILINICAK?

İzmir'de cuma namazı 13:20'da kılınacak.

ADANA CUMA NAMAZI SAAT KAÇTA KILINICAK?

Adana'da cuma namazı 12:48'da kılınacak.

2 NİSAN İL İL CUMA NAMAZI SAATLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

CUMA NAMAZI NASIL KILINIR?

Cuma namazı kılınırken ilk sünnet tıpkı öğle namazının ilk sünneti gibi kılınır. Sünnetin ardından imam-hatip minbere çıkarak oturur. Müezzin, iç ezanı okur. Ezandan sonra imam-hatip kalkarak iki kısımdan oluşan hutbeyi okur. Hutbede cemaati dinî konularda bilgilendirici ve yönlendirici konuşma yapar. Hutbe okunduktan sonra imam-hatip minberden inerek cemaatin önüne geçer ve cemaate iki rekât Cuma namazı kıldırır. İmam-hatip, Cuma namazının farzına ve cemaate imam olmaya, cemaat de Cuma namazına niyet eder. Tıpkı cemaatle kılınan sabah namazı gibi iki rekât Cumanın farzı kılınır. Cuma namazında imam-hatip, Fatiha ve zamm-ı sûreyi sesli olarak okur. Cuma namazının farzı kılındıktan sonra, cumanın son sünneti kılınır. Bu sünnet, öğlenin ilk sünneti gibi kılınır. Böylece Cuma namazı tamamlanmış olur.

Cuma namazının kılınışı, ibadetlerini yerine getirmek isteyen kişiler tarafından araştırılıyor.

Cuma namazının kılınışında niyet etmek önem arz etmektedir. Cuma namazı dört rekat sünnet, iki rekat farz, dört rekat son sünnet olmak üzere toplam 10 rekattır. Öğle ezânı okununca, önce dört rek'at Cum'a namazının ilk sünneti kılınır.

KORONAVİRÜS SÜRECİNDE CUMA NAMAZI FARZ MI? DİYANET AÇIKLADI

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre;

Hastalık, şiddetli yağış, aşırı sıcak ve soğuk gibi elverişsiz hava şartları yanında salgın hastalık da kişiye cumanın farz olmasını düşüren bu tür mazeretler kapsamındadır.

Tüm dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını ile ilgili tedbirler, kış mevsiminin getirdiği elverişsiz hava şartlarıyla birleştiğinde, cemaatin bir kısmının camide yer bulamaması ve Cuma namazını kılamamasına yol açabilmektedir. Camide mesafe şartını sağlayacak şekilde yer bulamayanların, hem kendilerini hem de cemaati tehlikeye atacak şekilde içeriye girmeleri doğru değildir. Bu şekilde Cuma namazını kılamayan kişilere, diğer meşru mazeretlerde olduğu gibi, öğle namazını kılmak farz olmaktadır Dolayısıyla bu durumdaki kişiler imkân buldukları bir yerde öğle namazını kılmakla yükümlüdürler. Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminde sabit olduğu bilinen ve günümüze kadar ittifakla uygulanan hüküm böyledir.

Burada bir kez daha ve önemle ifade edelim ki, bulaşıcı salgın hastalığa yakalananların ve teması' olanların cemaate katılmamaları ve karantina şartlarına riayet etmeleri dinen zorunludur