Cuma namazı evde kılınır mı? Cuma namazı kılınacak mı? Diyanet açıkladı!

Müslüman aleminin Cuma günleri toplanıp bir arada kıldığı Cuma namazının iptal olup olmayacağı konuşuluyordu. “Cuma namazı kılınacak mı?” sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan resmi açıklama geldi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş imzasıyla müftülüklere gönderilen yazıda corona virüsü nedeniyle alınan önlemler ve Müslümanların can güvenliği ile ilgili meseleler yer alıyordu. İşte Cuma namazı ile ilgili Diyanet İşleri'nin açıklaması...

Cuma namazı kılınacak mı? sorusu binlerce kişi tarafından aratılmaya başladı. Corona virüs salgını tüm dünyada ve ülkemizde etkisini göstermeye devam ederken uyarılar üst üste geldi. Virüs nedeniyle eğitime ara verildi, spor müsabakaları ertelendi ve toplu eğlence mekanları kapatıldı. Cuma namazıyla ilgili önemli açıklama ise Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapıldı. Peki, Cuma namazı evde kılınır mı? Camiler kapalı mı? İşte detaylar...  

CUMA GÜNÜ VE KANDİL GECESİ CAMİLER KAPALI TUTULACAK

Diyanet İşleri Başkanlığınca yeni tip koronavirüs önlemleri kapsamında yarın ve Miraç Kandilinin idrak edileceği cumartesi gecesi camilerin kapalı tutulması kararlaştırıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş imzasıyla müftülüklere gönderilen yazıda, insanın can güvenliğini sağlamanın İslam'ın ana gayelerinden biri olduğu belirtildi.

"Zararı önlemek, fayda sağlamaktan daha önemlidir" kuralının İslam hukukunun temel ilkeleri arasında bulunduğu vurgulanan yazıda, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile ilgili tedbirler kapsamında çeşitli kararlar alındığı hatırlatıldı.

Vatandaşların sağlığını korumayı, özellikle yaşlıların can güvenliğini sağlamayı hedefleyen ve muhtemel zararları önlemeye yönelik olan bu kararların uygulanmasının insani ve vicdani bir sorumluluk olduğuna işaret edilen yazıda, bazı kişilerin, vatandaşların dini hassasiyetlerini istismar ettiği ve camilerde alınan önlemleri zafiyete uğratacak davranışlar sergilediğinin belirlendiği bildirildi.

İl müftülüklerine gönderilen yazıda, şunlar kaydedildi:

"Ortaya çıkabilecek olumsuzlukların önüne geçmek maksadıyla kamu kurum ve kuruluşları, Kur'an kursları ve yurtlarda bulunan mescitler de dahil olmak üzere cuma günü ve kandil gecesi camilerimiz kapalı tutulacak ve cuma namazı için sela okunmayacaktır."

CUMA NAMAZI EVDE KILINIR MI?

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş imzasıyla müftülüklere gönderilen yazıda, insanın can güvenliğini sağlamanın İslam'ın ana gayelerinden biri olduğu belirtildi. Erbaş, daha önce yaptığı cuma namazı açıklamasında şu ifadelere yer vermişti: ''Cuma namazı başta olmak üzere cami ve mescitlerde cemaatle namaza ara verilmesi gerekli hale gelmiştir. Bu süreçte cuma namazı yerine öğle namazının kılınması yeterlidir'' dedi.