Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Müdürü Altan Kalmukoğlu, 23 Nisan'da fen liselerinden imam hatip liselerine kadar tüm okullardan yaklaşık bin 500 çocuğun katılımıyla Ankara Arena Spor Salonu'nda görkemli bir konser düzeyenleyeceklerini bildirdi.
Kalmukoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, CSO'nun yeni sanat sezonunda yürüteceği çalışmalar hakkında bilgi verdi.
CSO'nun dünyadaki en eski sanat kurumlarından biri olduğuna ve bu sene 191'nci yaşına girdiğine dikkati çeken Kalmukoğlu, "Türk sanatçıların, şeflerin, bestecilerin, solistlerin programda yer alarak hem dünyaya hem de kendi izleyicimize tanıtılması ve Türkiye'nin gelmiş olduğu sanatsal seviyenin en üst düzeyde olduğunun bir şekilde halka lanse edilmesi misyonlarımızdan birisi. Bu amaçla bu sene konser programımız da çok yoğun Türk eserlerine yer verdik. Konser sezonumuzun neredeyse yüzde 35'i bu eserlerden oluşmaktadır." ifadesini kullandı.
Programda bunun yanı sıra Türkiye'de hiç icra edilmemiş eserleri de Ankara'daki izleyicilerle buluşturacaklarını anlatan Kalmukoğlu, çocuklar için de bu yıl yeni süprizler hazırladıklarını kaydetti.
CSO Müdürü Kalmukoğlu, 23 Nisan'da çocukların katılımıyla görkemli bir konser düzenleyeceklerini belirterek, "Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleştirilecek bu konseri çocuklarımızla birlikte yapacağız. Ankara'da profesyonel ve amatör olarak çalışan çocuk korolarına ek olarak birçok okulun çocuk korolarını da programımıza dahil edeceğiz." dedi.
Konserde Devlet Opera ve Balesi ile halk danslarından çocukların da bulunacağını aktaran Kalmukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çocuklar şarkılar söyleyip, dans edecekler ve biz de eşlik edeceğiz. Fen lisesinden imam hatip liselerine, başka bir kolejden Ankara'nın en ücra köşesindeki bir okula kadar tüm okullardaki çocuklarımızla birlikte Ankara Arena Spor Salonu'nda Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı kutlayacağız.
Daha önce tamamen bir şehre dönük bir proje sunulmamıştı, bu kadar kapsamlı bir konser bizim açımızdan ilk olacak. Gelen küçük misafirlerimiz hem bizimle birlikte sanat yapacaklar hem de bir orkestra ortamını, çalışma disiplinini görmüş olacaklar. Çocuklar şu an okullarında müzik öğretmenleri tarafından çalıştırılıyorlar. Aynı zamanda profesyonel çocuk koroları da var. Bu çocuklarımızın yanı sıra tamamıyla amatör olan okullarımız da katılacak. Bin 500'e yakın çocuğun konserde yer alması planlanıyor."
"Bir pistte yarışan Formula araçları gibiler"
CSO'nun yaklaşık bir ay önce dünyadaki en eski ikinci opera salonu olan Roma'daki Argentino Tiyatrosu'nda opera ve Türk eserlerinden oluşan bir repertuvar sergilediğini de hatırlatan Kalmukoğlu, izleyicilerin kendilerini ayakta alkışladığını vurguladı.
Kalmukoğlu, CSO'nun hedeflerine yönelik de "Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nı Türkiye'deki sanat kurumlarının tümünün ana kraliçesi olarak görüyorum. Rakip olarak değil. Onlar sanki bizim evlatlarımız, bizim aslında ürettiğimiz, bizim sayemizde oluşmuş kurumlar." diye konuştu.
Bu kurumlara her zaman sevgi ve dostane duygular beslediklerini hatta onlarla birlikte ortak konserler de planladıklarını aktaran Kalmukoğlu, şöyle devam etti:
"Fakat dünya klasmanına çıktığımızda rakibimiz olan kurumlar hakikaten bir pistte yarışan Formula araçları gibiler. Dünyadaki en üst teknolojiler, en iyi sanat koşullarına sahip, en iyi olanaklarla mücadele veren Berlin Filarmoni, Şikago, Viyana gibi kurumlar ayarında konserler yapmak durumundayız. Biz eleştirildiğimiz zaman direkt Berlin Filarmoni ya da Şikago Filarmoni ile eleştiriliyoruz, çok alakasız küçük bir orkestrayla eleştirilmiyoruz. Dolayısıyla biz dünya olimpiyatlarında yer alıyoruz."
AA