Çok yakar diye kaldıramadılar! ''F-16'lar teyakkuzda'' haberini geçip gaz verdiler

Türkiye'nin Navtex ilanı sonrası Akdeniz'de sıcak gelişmeler yaşanıyor. Yunanistan tarafı, Oruç Reis'in faaliyetleri sonrasında teyakkuza geçmişken Yunan basınından gelen iddialar Yunan donanmasının bölgeyi izlediği yönünde oldu. Yunan Ordusu ile hükümet arasındaki çatışmaların sebeplerinden biri de ordunun bütçe yetersizliği.

Türkiye'nin Navtez ilan edip fırkateynler eşliğinde Oruç Reis'i bölgeye göndermesi sonrası Yunanistan ikiye bölündü. Basında çıkan iddialara göre, hükümet yetkililerinin meseleyi sakin bir şekilde çözmek istediği, ordunun aksine diplomatik yolları zorlamayı düşündüğü belirtildi. Yunan Ordusu ile hükümet arasındaki çatışmaların sebeplerinden biri de ordunun bütçe yetersizliği.

YUNAN ORDUSU İLE HÜKÜMET ARASINDA ÇATLAK

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre, Yunanistan Başbakanı Miçotakis’e göre askeri seçenek masada dahi değil. Hükümet yetkililerinin meseleyi sakin bir şekilde çözmek istediği, ordunun aksine diplomatik yolları zorlamayı düşündüğü belirtildi.

UÇAK DAHİ KALDIRAMIYORLAR

Ülkedeki ekonomik sıkıntılar orduya da yansımış durumda. Ege’de dolaşan bazı savaş gemilerinin de, sistemlerindeki sorunlar yüzünden görevlerini yerine getiremeyecek durumda bulundukları kaydedildi.

Daha önce çıkan haberlerde de, kriz yüzünden Savunma Bakanlığı’nın 5 yıl içinde orduda yüzde 25’lik bir azalmaya gidilerek Kara Kuvvetleri’nde görev yapan personel sayısının 93 binden 75 bine indirmeyi hedeflediği belirtilmişti.

Hükümetin bu gerçeklerin farkında olduğu için diplomasi kanallarını zorlaması Yunan ordusu ile arasındaki çatlağın da büyümesinin temel sebeplerinden biri.

Yunanistan’ın iddiaları uluslararası hukuk ile bağdaşmıyor

Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Çağatay Erciyes, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Oruç Reis'in faaliyet yürüttüğü bölgeyi gösteren haritaya yer verdi. Bölgede gerilim yaratanın maksimalist talepleriyle Yunanistan olduğunu belirten Erciyes paylaşımında, Türkiye’nin hukuki tezlerini özetledi.

Erciyes, "Yunanistan ana karasına 580 kilometre uzaklıktaki Kastellorizo (Meis) adlı 10 kilometrekarelik Yunan adası nedeniyle Yunanistan, 40 bin kilometrekare deniz yetki alanı talep ederek, Oruç Reis'i durdurmaya ve Doğu Akdeniz'i Türkiye'ye kapatmaya çalışmaktadır." ifadelerini kullandı.