Çok çabuk yayılıyor aşısızlar tehlikede

Omikron varyantı nedeniyle Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği lkeleri Afrika ülkelerine seyahat kısıtlaması getirdi. Uzmanlar, “Varyant çok hızlı yayılıyor. Özellikle aşı takvimini tamamlamamışlar riskte” dedi.

İlk kez Güney Afrika'da tespit edilen Kovid-19'un Omikron varyantı Avrupa'da yayılmaya devam ediyor. Belçika'dan sonra varyantın Almanya ve İngiltere'de de görüldüğü duyruldu. Güney Afrika'dan Hessen eyaletine gelen bir yolcuda Omikron'a ilişkin bulgulara rastlandı. Omikron, şimdiye kadar Güney Afrika'da 77, Botswana'da 4, Hong Kong'da 2, İngiltere'de 2, İsrail, Belçika ve Almanya'da birer vakada görüldü. "Süper varyant" olarak nitelendirilen Omikron, 32 mutasyona sahip olduğu belirtilirken Türkiye'deki uzmanlar tedbir ve aşı uyarısı yaptı. TRT Haber canlı yayına katılan Jackson Lab. Ens. Baş Araştırmacısı Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, yeni varyantı şöyle değerlendirdi:

ALFABEDE HARF KALMADI

Prof. Dr. Derya Unutmaz: "A'dan başladık O'ya kadar geldik. Neredeyse alfabede harf kalmadı. Şu ana kadar çıkan varyantlar arasında "alfa" ve "delta" dünyayı ele geçirdi. Bu varyanttaki en büyük endişemiz de "delta"dan daha bulaşıcı olması. Aşılama oranı yükselene kadar tedbirleri devam ettirmemiz şart."

VARYANT VAKALAR PATLATTI

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: "Güney Afrika'da vaka sayısı salı günü 868, çarşamba günü 1275, perşembe günü 2 bin 465 olarak açıklandı. Patlayıcı tarzda bir artış var, bu çok ürkütücü. Bulaştırıcılığının yüksek olması yanında inşallah öldürücülüğü yüksek değildir."

AŞILARINIZI TAMAMLAYIN

Doç. Dr. Ümit Savaşçı: "Tedbir almazsak ve Avrupa'da da yayılırsa, 1-2 ay sonra Türkiye'de bir yayılım söz konusu olacaktır. Kış dönemi geliyor, kapalı alanlar artacak. Dünya genelinde seyahatler olacak. Bu anlamda ne yazık ki virüs daha da yayılabilir. Burada sınavı, aşılanma oranını yüksek tutan ülkeler kazanacak."

SÜREÇ BÖYLE SÜRECEK

Prof. Dr. Tevfik Özlü: "Koronavirüs aşısı yaptırmayan ve aşılarını tamamlamayan kişiler virüse karşı riskli ve savunmasız durumda. Aşı olanlar da hastalanabiliyor ama hastalansa bile ağır hastalık, yoğun bakıma yatış ile ölümler, ya çok düşük oluyor ya da olmuyor. Dikkatli olacağız. Bu süreç biraz daha böyle devam edecek gibi görünüyor. İnşallah en kısa zamanda bu tünelden çıkar ve normal hayata döneriz."

Afrika'da vakalar tırmanıyor

Omikron varyantı Güney Afrika'da artıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, vaka sayılarının tüm eyaletlerde düzenli olarak yükseldiği gözlemlenirken, Gauteng eyaleti salgının ülkedeki merkez üssü olma özelliği taşıyor. Son 24 saatte 2 bin 828 kişi Kovid-19'a yakalandı. 22 Kasım'da günlük vaka sayısı 312 olarak bildirilmişti. Hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 12 artışla 89 bin 783 oldu. Sağlık Bakanı Joe Phaahla, seyahat yasaklarına tepki göstererek DSÖ'nün norm ve standartlarına aykırı olduğunu öne sürdü.