Coğrafi tescili Karacadağ çeltiği hasadı yapıldı

Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Su, Diyarbakır'ın coğrafi işaretli tescilli Karacadağ çeltiği hasadına katıldı. Karacadağ pirinci rengiyle, tadıyla ve aromasıyla beğeniliyor. Sönmüş volkanik dağın eteğinde ekilen pirincin hasat zamanı başladı.

ŞEYHMUS ÇAKAN

Bazalt taşlarla kaplı araziye biçerdöverler giremediği için pirincin hasadı orakla yapılıyor. Normalde çeltiklerin sulak arazilerde yetiştiğini söyleyen üreticiler Karacağ bölgesinde durumun farklı olduğunu söylüyor. Pirinç minerallerini su olmadığı için Karacağ'ın taşlarından alıyor. Tarım işçileri, taşların arasında ve güneşin altında büyük bir özenle başakları biçiyor.

Oldukça zahmetli olan pirincin hasat işlemi bunlarla sınırlı değil. Çeltikler boş araziye seriliyor ve 4 gün boyunca güneşin altında kuruması için bekletiliyor. Karacadağ pirinci zahmetli yolculuğunun ardından sofralara ulaşıyor.

VALİ SU, ORAKLA BİÇİM YAPTI

Çınar ilçesi Yarımkaş mahallesinde yetiştirilen tescilli Karacadağ pirincinin hasadına katılan Vali Su, biçerdöver ve orakla çeltik hasadı yaptı.

Vali Ali İhsan Su yaptığı konuşmada, Diyarbakır'da tarım sektörünün önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi.

Diyarbakır'ın hububat üretiminde Türkiye'de ilk beşe girdiğini belirten Vali Su, Karacadağ'a özgü pirincin hasadını yaptıklarını ifade etti.

Karacadağ pirincinin 1992 yılında tescillendiğini ve 2018 yılında coğrafi işaret aldığını anımsatan Vali Su, şöyle konuştu:

"Karacadağ pirincinin yaygınlaştırılması, geliştirilmesi için ciddi çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 2021 yılında 96 ton, 2022 yılında 50 ton, bu yıl ise 169 ton çeltik tohumu üreticilere dağıttık. Bu yıl Karacadağ pirincinde 5 bin ton rekolte bekliyoruz."

Karacadağ pirincinin farklı bir aromaya sahip olduğunu ve bölgede sevilerek tüketildiğini dile getiren Vali Su, çiftçilere bundan sonrada desteklerini sürdüreceklerini aktardı.

Hasadın ardından Vali Ali İhsan Su, mahalle sakinleri ile bir araya gelerek taleplerini dinledi.