Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnisiyatifi'nden tütün ürünlerinin pazarlanmasına tepki

Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnisiyatifi, ''Dumansız Dünya Vakfı'nın, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerini normalleştirdiğini'' savundu. Vakfın, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) üzerinden faaliyet yürüttüğünü öne süren İnsiyatif, ''Tütün endüstrisi destekli vakıflar üzerinden tütün ürünlerinin ülkemize pazarlanmasını kabul etmeyeceğiz'' açıklaması yaptı.

Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnisiyatifi, Dumansız Dünya Vakfı'nın, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerini normalleştirdiğini ve Türkiye'de TEPAV üzerinden çalışma yürüttüğünü savunduğu bir yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Dumansız Dünya Vakfı tarafından fonlanan yerel vakıflarca yayınlanan bilimsellikten uzak ve manipülatif raporlar üzerinden uzmanların çevrimiçi etkinliklere davet edildiğini gözlemliyor ve vakıf ile iş birliği yapan tüm dernek ve vakıfları bu iş birliğini sonlandırmaya davet ediyoruz" denildi.

27 ÖRGÜTÜN ORTAK AÇIKLAMASI

Uluslararası sağlık örgütlerinin Türkiye temsilcilikleri de dahil olmak üzere toplam 27 sağlık ve hukuk örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Çocukları Tütün Salgını ve Zararlarından Koruma İnisiyatifi'nin açıklaması şöyle:

"Dumansız Dünya Vakfı benzer denemelerini 2019 yılında da yapmaya çalışmış olup halk sağlığı uzmanlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve kamunun girişimleri ile İstanbul'da yapılması planlanan etkinlikleri iptal edilmiştir. Son günlerde ilgili vakfın ülkemizde Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) üzerinden yaptığı izlenen faaliyetler bu basın açıklamasının yapılması gerekliliğini doğurmuştur.

Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri dahil olmak üzere tütün kullanımının herhangi bir türü başta çocuklar ve gençler olmak üzere hiçbir insan için güvenli değildir. Son yıllarda başta ABD olmak üzere elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin çocuklar ve gençler arasında kullanımı alarm verici seviyede artış göstermektedir. Bu ürünler nikotin gibi yüksek oranda bağımlılık yapısı bir maddeyi vücuda aktaran ürünlerdir ve günümüzün elektronik sigara veya ısıtılmış tütün kullanan gençleri yarının sigara kullanıcıları haline gelmektedir. - Türkiye, Dünya Sağlık Örgütünün teknik desteği ve alandaki halk sağlıkçıların katkılarıyla bu tehlikeyi önceden görmüş ve bu ürünlerin satışı, reklamı, pazarlaması, yolcu yanında getirilmesi ve kullanımını tamamıyla yasaklamıştır.

Tütün endüstrisi bugün olduğu gibi çeşitli taktiklerle bu yasakları delmeye çalışmaktadır. 'E-Sigara' ve 'Isıtılmış Tütün' ürünleri özellikle tütün kullanımının düşüş trendinde olan ülkelerde Endüstrinin 'karşı hamlesi' olarak tanımlanmaktadır. Endüstri ayrıca bu ürünlerle sigarayı bırakan veya bırakmak isteyen kişilere (sözde) 'Zararı daha düşük' bir alternatif sunma yalanı içerisindedir. Böylece hem halk sağlığı kampanyalarına karşı söylem oluşturulmakta hem de alternatif ürün yaklaşımı ile olası müşteri kayıplarının önüne geçilmekte ve yeni pazar oluşturulmaktadır."