Çocuklar okusun diye 1 milyon kapı çaldılar

81 ilde yağmur-çamur, terör demeden velileri ziyaret eden öğretmenlerin çabası sonuç verdi. Çocuklar okula döndü, ders başarıları arttı. 

Gürkan ATA

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ülke genelinde başlattığı öğretmenlerin veli ziyareti projesinde 1 milyon rakamı aşıldı. Okul aile işbirliğinin pekiştirilmesi için hayata geçirilen uygulamada öğretmenler, soğuk ve terör dinlemeden düzenli olarak ziyarete çıkıyor. Devamsızlığın fazla olduğu Doğu ve Güneydoğu’daki on binlerce öğretmen, ücra köylere giderek velilerle tek tek görüşüyor. Devamsızlık yapan öğrencilerin okula dönmelerini sağlayan öğretmenler, annelerle de işbirliği yaparak çocukların ders çalışmalarını teşvik etmelerini sağlıyor. Bu da derslerdeki başarıları arttırıyor.

CEVHER ORTAYA ÇIKTI

Bazı çocukların çalıştırıldığı için okula gönderilmediğini belirten öğretmenler, “Evlerin uzak olması önemli değil, mutlaka hepsine gidiyoruz.Velilerle görüşüp çok sayıda çocuğu tekrar sıralara oturttuk. Çok akıllı çocuklar var sadece onlardaki cevheri ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” diye konuştu. Fedakar öğretmenler, duygularını AKŞAM’a anlattı. 

DEVAMSIZLIK 80’DEN 4’E DÜŞTÜ

Van Çatak’a bağlı Kayaboğazı İlkokulu Müdürü Abidin Kiyat: “10 yıl önce okulu bırakan öğrenci sayısı 70-80’di. Öğretmenlerimizle sürekli evlere giderek eğitimin önemini anlattık. Şimdi devam etmeyen öğrenci sayısı 4’e düştü.” 

ÖĞRENCİLERİN GELECEĞİNİ BİRLİKTE PLANLIYORUZ

Kayaboğazı İlkokulu öğretmeni Sultan Didem Gök: “Bazen gidiş-geliş 50 km yol gidiyoruz. Zor yolculuklar oluyor ama evlere girince, bizi samimiyetleriyle karşılayanları görünce her şeyi unutuyoruz. Aile ortamı gibi, beraber çocukların geleceğini, başarısını konuşuyoruz.”

YILDA 5 KEZ ZİYARET EDİYORUZ

Ağrı Diyadin Yukarı Dalören Köyü’nde eğitim veren Tuğçe Özdemir: “Bir evi yılda 4-5 kez ziyaret ettiğimiz oluyor. Eğer gitmesek onlar çağırıyor. Aileler, arkadaş gibi davranıyor. Doğu insanı çok içten. Çocukların eksiklerini konuşuyoruz, başarılarını artırmak için ailenin ne yapması gerektiğini anlatıyoruz. Onlar da inanılmaz şekilde bunlara uyuyor, çocukların başarısı artıyor.”