'Çocuk sahibi olmak istiyorsanız aşı olun'

Doğu'da efsaneye dönüşen ‘kısırlık yapıyor' söylentisi halkı korkuttu, aşılama oranları düştü, vakalar patladı. Prof. Berker, “Hiçbir aşının üreme sistemine etkisi yok. Ancak Kovid erkeklerde spermleri, kadınlarda üreme sistemini vuruyor” dedi.

BÜLENT ŞANLIKAN

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da aşılama oranları diğer bölgelere oranla daha düşük. Halk arasında yayılan 'doğurganlığım ortadan kalkacak ya da kısır olacağım" endişesi nedeniyle insanlar aşı olmaktan kaçınıyor. Ankara Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Berker, konuyu AKŞAM'a değerlendirerek uyarılarda bulundu:

BEBEĞİN GELİŞİMİNİ DURDURUYOR

"İnsanlık diğer virütik hastalıkları nasıl yendiyse bunu da aynı yöntemle yenecektir. Bilim insanlarının üstün gayreti sonucunda artık elimizde Kovid'e ve varyantlarına karşı etkili aşılar var. Ancak aşının etkili olabilmesi için tüm dünyanın aşılanması gerekiyor. Ancak halkımız sıklıkla aşı yapılırsa kısırlık olur mu, gebeliğim olumsuz etkilenir mi, ileriye yönelik çocuk yapabilme kapasitem nasıl etkilenir gibi çeşitli sorular soruyor. Elimizde olan veriler gösteriyor ki aşıların hiçbiri kısırlığa neden olmuyor. Alt solunum yolunu etkileyen Kovid özellikle spermleri etkiliyor, bu da kısırlığa yol açabiliyor. Yine şiddetli sitokin fırtınası kadın üreme fonksiyonlarını olumsuz etkiliyor, pıhtılaşmaya neden oluyor ve bebeğin rahimde normal gelişimini engelliyor. Bu konuda çok sayıda çalışma var. İşte tam da bu nedenle tüm bu olumsuz etkilerden korunmak ve üreme sağlığımızı korumak için aşı olmalıyız."

GEBELİKTE DE GÜVENLİ

"Sağlık Bakanlığı Kovid'i ağır geçirme riski yüksek olan gebelere 3 aydan sonra kendi istekleri halinde aşı uygulanabileceğini belirtiyor. DSÖ, İngiliz Kadın Doğum Derneği ve Amerikan Kadın Doğum Derneği'nde de aynı bilgiler mevcut. Gebelerin aşılanmasına dair mevcut veriler herhangi bir güvenlik endişesini işaret etmiyor. Kovid geçiren gebeler, aynı yaştaki gebe olmayan Kovid hastası kadınlara göre daha çok yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyarlar, 2-3 kat daha sık erken doğum yaparlar. Hâlihazırda kullanımda olan aşılar, hamile ve emziren kadınlara güvenle uygulanabilir."

MEGAFONLA DAVET, MOBİL İSTASYONDA İLK DOZ

Aşılama oranının düşük olduğu kentler arasında yer alan Şanlıurfa'da İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, şehrin simgesi olan Balıklıgöl'de megafonla yaptığı anonslarla halkı aşı olmaya davet etti. Ekiplerin çağrısının ardından çok sayıda kişi, mobil istasyonda aşılarını yaptırdı.