Çinili Cami'yi zamanın insafına terk etmişler

Dumlupınar Üniversitesi'nin, ressam Ahmet Yakupoğlu'nun miras bıraktığı Çinili Cami'yi ODTÜ'nün güçlendirilebilir raporuna rağmen 3 yıldır zamanın insafına terk ettiği ortaya çıktı. Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu da bir ay önce üniversitenin valiliğe devrettiği camiyle ilgili yıkım kararını “Yapıyı kurtarmak imkânsız, heyelan bölgesinde” diyerek savundu.

AKŞAM, Çinili Cami'nin yıkımına karar verildiğini 6 Temmuz'da manşetine taşımıştı.

Kütahya'nın yetiştirdiği ünlü ressam Ahmet Yakupoğlu'nun kendi elleriyle yaparak Dumlupınar Üniversitesi'ne miras bıraktığı Çinili Cami, 1 ay önce Kütahya Valiliği'ne devredildi. Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından (21 Haziran 2023'te) alınan kararla caminin yıkılmasına hükmedildi. Zemindeki kayma nedeniyle 2018'de ibadete kapatılan ve o günden bugüne kendi haline bırakılan cami ile ilgili çeşitli üniversitelerin hazırladığı bilim kurulu raporları ise ihmali ortaya çıkardı.

ODTÜ: GÜÇLENDİRİLEBİLİR

ODTÜ tarafından Eylül 2020'de hazırlanan raporda, taşıyıcı duvarlarda meydana gelen hasar 'hafif-orta' olarak tanımlandı. Raporda caminin güçlendirilerek kullanıma açılmasının mümkün olduğunun belirtildiği öğrenildi.

Osmangazi Üniversitesi'nin 2019'daki raporunda ise cami ve minaresinin yıkılarak yeniden yapılmasının güçlendirme ve onarım işlemine göre daha iyi bir alternatif olduğu yönünde görüş beyan ettiği görüldü. AKŞAM'ın daha önce ulaştığı Dumlupınar Üniversitesi'nin raporunda da caminin güçlendirme yoluyla kurtarılabileceğinin belirtildiği ortaya çıkmıştı. Ancak tüm raporlara rağmen tavsiye edilen önlemler zamanında hayata geçirilmedi, camideki hasar daha da derinleşti.

EMANETE SAHİP ÇIKAMADILAR!

Kütahya'nın sembol isimlerinden olan ünlü ressam Ahmet Yakupoğlu 2016'da vefat etti; geride 3 bin civarında eser bıraktı. Yakupoğlu, tuğlasını ördüğü, harcını kardığı, çinilerini elleriyle yerleştirdiği caminin de bulunduğu tüm mal varlığını Kütahya Dumlupınar Üniversitesi'ne bağışlamıştı.

'KORUNMASI FİİLEN İMKANSIZ'

Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 27 Haziran 2023 tarihli raporunda, fore kazık ve güçlendirme projelerinin uygulanabilir olmadığı ve caminin beton ömrünü tamamladığı gerekçesiyle caminin 'kaldırılmasına', yani yıkılmasına karar verildiğini açıkladı. Karar üzerine, ressam Yakupoğlu'nun manevi kızı Havva Sökmener, yürütmenin durdurulması için dava açarak hukuk mücadelesi başlattı.AKŞAM'ın gündeme getirdiği karar sonrası yeni açıklama yapıldı; caminin heyelan bölgesinde olduğu ve bu haliyle korunmasının fiilen imkansız hale geldiği bildirildi.

AÇILMASI BEKLENİRKEN YIKIM KARARI ÇIKTI

Kütahya Valisi Ali Çelik ile Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kâzım Uysal 26 Kasım 2021'de bir araya gelmiş, caminin Mart 2023'te yeniden ibadete açılacağı duyurulmuştu.

50 YILDIR KÜTAHYA'NIN SİMGESİ

1973'te inşa edilen Çinili Cami, içi ve dışı nadide çinilerle kaplı, sekizgen ana gövdesi, minaresi, son cemaat yeri ile Orta Asya'dan Selçuklu'ya izler taşıyor.