Çin'den dünyaya yeni model fırtınası

Ev sahibi markalar kadar Avrupalı üreticilerin de çok sayıda yeni model sergilediği Şangay Fuarı'a elektrikli ve lüksler damgasını vurdu. Fuarda örtüsü açılan yeni modellerin büyük bölümü Türkiye pazarında da satılacak.

Kapılarını geçtiğimiz hafta açan 20. Şanghay Uluslararası Otomobil Endüstrisi Fuarı başta Çinli üreticiler olmak üzere Avrupalı markaların da geniş bir katılımına sahne oldu. Elektrikli modeller kadar, Çin pazarında satışları her geçen gün artan lüks modellerin de sergilendiği fuarda, kısa süre sonra ülkemize gelecek birçok yeni modelin örtüsü kaldırıldı. Pandemi sonrasında düzenlenen en önemli fuarlardan olan Şangay'a binden fazla marka katılıp, yeni modelleri ve geleceğe bakışlarını gösteren konsept araçlarını sergiledi. Fuarın ev sahiplerinden BYD, Chery, MG ve Geely gibi Çinli üreticiler, Türkiye pazarına sunma planlarını yaptıkları en yeni modellerini Şangay'da görücüye çıkardı.

KONSEPTLER DE FUARDA

Fuarın Avrupalı katılımcılarından Peugeot, biri seri üretim biri de konsept olmak üzere iki tanıtım gerçekleştirdi. Avrupa'da olduğu kadar Asya'da da yenilikçi yaklaşımıyla dikkat çeken 408, Çin pazarındaki 408 modeliyle karışmaması adına modeli 408X olarak adlandırıyor. Fastback tasarıma sahip 408X, tıpkı Avrupa'da olduğu gibi Çin ve Asya'da da türünün ilk örneği olmasıyla dikkat çekiyor. Şirket fuarda ayrıca INCEPTION CONCEPT'i de Asya'da ilk kez sergiledi.

EN LÜKS ELEKTRİKLİ

Şangay'da görücüye çıkan yeniliklerden biri de Mercedes'ten geldi. Marka Maybach EQS ile lüks elektrikli dünyasına adım attı. S-Serisi ve GLS ürün gamını EQS SUV ile genişleten Mercedes-Maybach, özellikle lükste öne çıkan pazarlar Çin ve ABD'yi hedefliyor. 649 beygirlik çift motoruyla, sıfırdan 100 km/s hıza 4.4 sn'de ulaşıp, menzili 600 km olan lüks model, hızlı şarj ile 15 dakikada 220 km için yeterli menzile ulaşabiliyor.

İTALYAN TARZI SUV

Tamamen elektrikli otomobiller üretecek ilk lüks İtalyan markası Maserati, Şangay'da yüzde 100 elektrikli SUV modeli yeni Grecale Folgore'u tanıttı. Maserati'nin performanslı coupesi GranTurismo'nun içten yanmalı motorlu versiyonu ile elektriklisi "GranTurismo Folgore" ilk kez Asya pazarında satışa sunuldu. Dünya tanıtımı fuarda yapılan modellerden yeni Lexus LM ise konforlu bir yolcu taşıma aracı olduğu kadar lüks bir makam otomobili olarak da konumlanıyor. Dört ve yedi koltuklu olarak tasarlanan lüks LM, 2.5 lt 245 beygirlik hibrit versiyon ve dört tekerlekten çekiş sistemiyle yıl sonunda Avrupa ile aynı ülkemize gelecek.

BYD'DEN TESLA RAKİBİ

Ülkemiz pazarında ilk modellerini yıl sonundan itibaren şatışa sunmayı planlayan Çinli marka BYD fuarda Tesla Model Y rakibi yeni SUV'u Song L'yi tanıttı. Marka ayrıca pazarın en uygun fiyatla modellerinden biri olarak gösterilen Sefagull ve şarj edilebilir hibrit motorlu sedan model Destroyer 07'yi de fuarda sergiledi.

EV SAHİBİ ÇİNLİLER ATAK YAPTI

Şanghay Otomobil Fuarı'nın ev sahiplerinden Chery Group, alt markalarıyla beraber 14 yeni modelin ve 12 yeni teknolojinin dünya prömiyerini gerçekleştirdi. Tiggo 7 ve Tiggo 8'in makyajlı modellerinin yanı sıra Omoda 5'in elektrikli versiyonunu tanıttı. Türkiye'de de kısa zamanda büyük ilgiyle karşılanan OMODA 5, Chery'nin OMODA alt markasının ilk küresel otomobili olarak öne çıkıyor. OMODA'nın ilk yüzde 100 elektrikli modeli OMODA 5 e-QUA'nın dünya prömiyeri de yapıldı. JAECOO 7 ve JAECOO 9 isimli iki yeni model de tanıtıldı. Markanın yeni nesil süper performanslı elektrikli hibrit modeli ARRIZO Star da fuarda görücüye çıktı. Süper hibritin tek depoyla menzili 1500 km'ye ulaşabiliyor.

AVRUPA'YA AYNI ANDA

Fuarın en dikkat çekici spor modellerinden biri de başka bir ev sahibi marka olan MG'den geldi. Marka, 2 kişilik üstü açık ikonik modelinin esintilerini taşıyan elektrikli Cyberster'ı tanıttı. MG'nin seri üretimi için yeşil ışık yaktığı yeni modeli 2024'te Avrupa ile aynı anda ülkemizde de yollarda olacak.

ELEKTRİKLİ PASSAT 2024'TE

Volkswagen'in üst orta sınıftaki ilk küresel elektrikli modeli ve Passat'ın takipçisi olarak konumlanan yeni ID.7 fuarın ilgi çeken modellerinden oldu. 700 kilometreye varan menzil, gelişmiş güç-aktarma sistemleri, geniş iç mekan ve üst sınıf teknolojiler, ID.7'yi uzun mesafeli yolculuklar için konforlu bir limuzin haline getiriyor. Yaklaşık beş metre uzunluğundaki model, 286 beygir ile markanın ürün gamındaki en güçlü elektrikli unvanını da kazanıyor. Avrupa ve Çin pazarında bu yıl satılacak ID.7 ülkemize 2024 yılında gelecek.