Çilem Doğan kimdir, nereli kaç yaşında? Nasıl tahliye oldu?

Adana’da fuhuşa zorlayan kocasını öldürmekten 15 yıl hapis cezasına çarptırılan bir çocuk annesi Çilem Doğan, 50 bin TL’lik kefaletle tahliye edildi. Peki Türkiye'nin gündemine oturan Çilem Doğan kimdir?

Adana'da kendisine şiddet uygulayıp, fuhşa zorladığı iddiasıyla kocası Hasan Karabulut'u (33) öldürmekten 15 yıl hapis cezasına çarptırılan Çilem Doğan Karabulut, 50 bin TL'lik kefaletle 'adli kontrol şartı' ile tutuklu bulunduğu Tarsus Kapalı Kadın Cezaevi'nden tahliye edildi. Cezaevi önünde bekleyen ailesi ve sevenlerine kavuşan Çilem Doğan Karabulut, "Çok mutluyum, bana sürpriz oldu. Gerek basın, gerek heyet ve gerekse kadın avukatlarımız olsun hepsine ayrı ayrı teşekkür ederim. Bugün gerçekten de konuşacak durumda değilim. Ama yine kadınlarımız için mücadele edeceğiz. Kadınlar ölmesin diyeceğiz. Bu haberi bir gün bekliyordum ama o gün bugün değil diye düşünüyordum. Yani bu kapıdan bir gün çıkacağımı düşünüyor ve bekliyordum. Daha sonra yine tekrar görüşeceğiz" ifadelerini kullandı.

ÇİLEM DOĞAN NASIL TAHLİYE OLDU?

Olay, 8 Temmuz 2015 tarihinde merkez ilçe Seyhan’a bağlı Yeşilyurt Mahallesi’nde yaşandı. İddiaya göre; kendisini dövüp, fuhşa sürüklemek istediği 33 yaşındaki eşi Hasan Karabulut’u tabancayla öldüren bir çocuk annesi Çilem Karabulut, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Karabulut hakkında da ‘yakın akrabayı öldürme’ suçundan hakkında Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası’ istemiyle dava açıldı.

 
AZRAİL’İ BEKLEYEN ÖLÜ GİBİYDİM

İlk duruşmada evliliği boyunca eşinden şiddet gördüğünü anlatan Karabulut, “Hasan'dan çok korkuyordum. Çete liderliğinden arandığını duyunca polisle işbirliği yapıp, ondan kurtulmak istedim. Polise gidip her şeyi anlattım. Azrail'i bekleyen ölü gibiydim. Kendisini polise ihbar ettiğimi öğrendiğini düşünüp, canımı ne zaman alacağını bekliyordum” ifadesini kullanmıştı. Karabulut, yargılandığı davada da 15 yıl hapis cezasına mahkum edilmişti.

 
‘MUHALEFET ŞERHİ’ KONULMUŞTU

Ancak, 2’ye karşı bir oyla kabul edilen bu karara, Karabulut’un yargılandığı davaya bakan Mahkeme Heyeti Başkanı Ogün Maden, ‘muhalefet şerhi’ koymuştu. Maden, cinayetten önce yaşanan olaylar sonrasında Karabulut’un verdiği beyanlar, suç sonrasındaki söz ve davranışları, tanıkların ifadelerinin yanında Emniyet’ten gönderilen Hasan Karabulut’un suçtan önceki soruşturmalarını göz önüne alındığında Çilem’in eyleminin ‘meşru müdafaa’ sınırları içinde değerlendirilip, ‘adli kontrol şart’ uygulanması gerektiğini savunmuştu.
 
AVUKATINDAN ‘TAHLİYE’ TALEBİ

Tüm bu gelişmelerin ardından, Çilem Karabulut’un avukatı İsa Ayanoğlu, davanın görüldüğü Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Ayanoğlu, söz konusu başvurusunda müvekkili için tahliye talebinde bulunmuş, buna gerekçe olarak da Mahkeme Başkanı’nın ‘muhalefet şerhi’ ve Yargıtay’ın bozma kararı vermesi halinde Karabulut’un 3-4 yıl boşa hapis yatacağı ihtimalini ortaya koymuştu.
 
50 BİN TL’LİK ‘KEFALET’ İLE SERBEST

Bu talebi yerinde gören mahkeme heyeti, Ayanoğlu’nun başvurusu üzerine Çilem Karabulut için ’50 bin TL’lik kefalet belirledi. Söz konusu paranın ödenmesiyle birlikte Karabulut, Mersin’in Tarsus ilçesindeki Kadın Cezaevi’nde tahliye edilmesi bekleniyor. Kararı değerlendiren İsa Ayanoğlu, “Bu karar, şiddet gören kadınlar adına önemli bir zaferdir” yorumunu yaptı.
 
HUKUK MÜCADELEMİZİ KAZANDIK

İsa Ayanoğlu, açıklamasının devamında da şu görüşleri dile getirdi; “Bir erkek olarak, mazlum ve mağdur olan kadınların yanında olmaktan hem vermiş olduğumuz bu hukuk mücadelesinde başarıya ulaşmış olmaktan çok mutluyum. Umarım Yargıtay bu kararı esastan da bozar ve dosya beraatla boşar. Çünkü bu bir beraat değil, tahliye kararıdır. İnşallah beraat kararı da Yargıtay’ın bozmasıyla ortaya çıkacak.”

Çilem Doğan kimdir?

33 Yaşında Adanalı'dır. 2.5 Yaşında bir çocuğu vardır. Kendisine sürekli şiddet uyguladığı kocasını öldürdüğü için Yaklaşık 2 Senedir cezaevinde bulunuyordu.Bugün tekar Yargılanmasına başlanan Çilem Doğan ‘ın avukatları meşru müdafaada bulunduğunu bu nedenle ceza almamasını talep etti. Savcılık ise öldürme suçu işlediği için müebbet hapis talep etti fakat aynı zamanda gördüğü şiddeti “ haksız tahrik ” olarak değerlendirip cezadan indirim yapılmasını istedi. Mahkemede yaptığı savunmada Doğan “Defalarca karakola gittim. Daha ne yapabilirdim bana onu söyleyin. Bu adliye koridorlarında gözüm mor çok dolaştım. Benim başka çarem kalmamıştı ” dedi.