İHA
Kayseri Kültepe'de yapılan arkeolojik kazılarda bulunan küplerden birinin içinden 7 bin yıllık buğday taneleri çıktı. Mikrobiyolog Metin Öztürk, hakiki Anadolu buğdayı 'Siyez'i Muğla Marmaris'te kiraladığı araziye ekerek çoğalttı. Büyük verim elde edilen tohum, Diyarbakırlı çiftçilerin de ilgisini çekti. Ata tohumunu Sur'da ilk eken çiftçi Özkan Yıldırım, 3 kata kadar daha fazla verim aldı.
DAHA AZ EKİP DAHA ÇOK ALIYORUZ
7 bin yıllık buğdayın mevcut buğdaylara göre daha az maliyeti olduğunu belirten Yıldırım, şöyle konuştu: "Her bölgeye bir avuç verdiler. Yağışa göre nasıl çıkacaklarını görmek için ayrı ayrı yerlere ektik. Her başakta 250 ila 160 arası dane tutuyor. Dekara bin 200 kilogram kuru olarak bekliyoruz, diğer buğdaylar ise yağışlar güzel olursa 450 kilogram geliyor. Diğer buğdaylarda dekarına 30 kg ekerken bunu ise 18 kg ektik. Daha önce 60 kg gübre kullanırken şimdi 37 kilogram gübre kullanmış olduk. Ayrıca bu ata tohumunda ziraai ilaç kullanılmasına gerek yok, yabani otları boğuyor ve ilaca da gerek kalmıyor."
1'E 8 BİN VERİM
Ekimi ilk gerçekleştiren mikrobiyolog Metin Öztürk,ata tohumunun yağmur suyuyla kendi kendine büyüdüğünde bire 2- 3 bin verirken, özel olarak her gün sulandığında bire 8 bin buğday verdiğini belirtti.
DEKARDA 1,5 TON SAMAN
Tarihi buğdayın saplarının daha kalın olduğunu belirten Yıldırım, "Diğer buğdaylar dekara 350 kilogram saman verirken bu ata tohumunda ise 1.5 ton saman veriyor" dedi.