CHP'li milletvekilleri Kılıçdaroğlu'nu üzdü! CHP heyeti: TOGG milli gururumuz

Kılıçdaroğlu'nun “Hani nerede” dediği Togg fabrikasını gezen 3 CHP milletvekili, “Milli bir proje. Makam araçlarımız Togg olsun” açıklaması yaptı. Kılıçdaroğlu'nun “Milleti kandırmak için otomobil üretiyoruz dediler. Nerede?” sözleriyle eleştirdiği Togg'un fabrikasını ziyaret eden CHP'li milletvekilleri: “Bu milli projeye tam destek veriyoruz.” dedi.

Türkiye'nin yerli otomobili Togg'un üretim aşamasında algı operasyonuna girişen ve lansmana katılmayan Kemal Kılıçdaroğlu'na yanıt, kendi milletvekillerinden geldi. Togg fabrikasını ziyaret eden CHP'liler, milli projeye tam destek verdiklerini söyledi.

29 Ekim 2022'de yapılan Togg lansmanına, davet edilmesine rağmen katılmayan Kılıçdaroğlu, "Bakanlar, başbakanlar, cumhurbaşkanları bir araya geldi. Milleti kandırmak için otomobil üretiyoruz dediler. Nerede?" dedi. CHP Sözcüsü Faik Öztrak da Kılıçdaroğlu'nun lansmana katılmamasını 'özel girişimin siyasete alet edilmesi' şeklinde yorumlayarak açıkladı.

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Komisyonu üyelerinin Gemlik'teki Togg fabrikasındaki teknik inceleme gezisine katılan CHP'li vekiller ise, projeye desteklerini açıkladı. Komisyon Başkanı Mustafa Varank ile birlikte brifing alan ve Togg'un direksiyonuna geçen CHP'liler, projenin ülke ekonomisi için önemine dikkati çekti:

DEĞERLİ YATIRIM

CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin:" Önemli bir yatırımı ziyaret ettik. Açıkçası ilk defa bineceğim. Tabii gurur verici bir şey. Milli bir otomobilimizin olması önemli. Yerli ve milli bir aracın ülkede üretilmesi önem taşıyor ama bunun 5 girişimci firma tarafından yapıldığı ve devlet tarafından desteklendiği ortada. Bu Türkiye'ye mal olmuş bir şey ve o şekilde de devam etmeli. Ülkemize katma değer katan yatırımların faydalı olduğunu düşünüyoruz."

CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş: "Bunlar stratejik ürünler. Cari açığın azaltılmasına büyük olumlu katkısı var. Bu stratejik ürünlerin imalatlarının yerel olarak yapılması, Türk malı olması bizler için çok gurur verici. Bunun sürdürülebilir olması gerek. Bu ülkenin bir girişimi diye addediyoruz. Böyle girişimlerin artarak devam etmesini isteriz. Her zaman destekçisiyiz. Gururla izliyoruz, inşallah daha da büyür. Daha bunun gibi Türkiye'de daha değişik yerlerde de stratejik yatırımlarımız olur."

ÜRETİMLE BÜYÜRÜZ

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer: "Ülkemize mal olmuş, milli değeri olan bir proje. Bu projeleri desteklememek mümkün değil. Şimdi böyle güzel bir tesis ülkemize kazandırılmış. Biz bunun hiçbir zaman karşısında olmayız, her zaman destekleriz. Üretmeden biz bu ülkeyi büyütemeyiz. Üretmek için de bu tür yatırımları her zaman desteklemek lazım."

Mustafa Varank ve komisyon üyesi vekiller, Bursa Gemlik'ta Togg Teknoloji Kampüsü'nde üretim aşamalarını inceledi. Milletvekilleri daha sonra yerleşkedeki pistte direksiyon başına geçerek Togg T10X'i test etti.

TOGG İLE İLGİLİ SATIŞ İLANLARINA SIKI TAKİP

Son dönemde Türkiye'nin vizyon projesi, yerli ve milli aracı Togg ile ilgili, Ticaret Bakanlığı'nın otomotiv sektörüne yönelik aldığı karar ve tedbirler ile kanunlara aykırı şekilde bazı ilanlar verildiğinin görüldüğü ve bu konuda bakanlığa şikayetler ulaştığı belirtildi. Konuyla ilgili Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; Türkiye Yüzyılı hedeflerinin ve girişimciliğinin yüz akı Togg ile alakalı milli duyguları sömürmek maksadıyla sıfır fiyatının üzerinde satış yapmaya çalışanlara asla taviz verilmeyeceğinin altı çizilerek, Togg'a ilişkin manipülatif ve aldatıcı girişimler hakkında hukuki müeyyidelerin kararlılıkla uygulanacağını ve caydırıcı tedbirler alınacağını bildirdi.

28 BİN ARAÇ BU YIL TESLİM

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank ve komisyon üyesi milletvekillerinin Togg fabrikasını ziyareteni değerlendirerek Togg'un, Türkiye'nin gurur projesi olduğunu ifade etti. Varank, "Böyle önemli bir projenin geldiği aşamayı görmek, üretim tesislerini incelemek hem de Türkiye'nin bu alandaki vizyonu hakkında bilgi almak üzere kampüsü ziyaret ettik... Bizler de tabii hem Bakanlık olarak hem de Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak bu projenin önemini bildiğimiz için elimizden gelen desteği vermiş olduk. Şu anda üretimler devam ediyor. Gürcan Bey (CEO), 2023 sonuna kadar bu yıl için hedeflenmiş olan 28 bin adet aracın üretimini tamamlayıp teslimatı gerçekleştireceklerini ifade etti. Biz de bu işin takipçisi olacağız" diye konuştu. Togg'un yıllık üretim kapasitesinin 2026'da 100 bin adede çıkarılması hedefleniyor.