AA
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi'nde ortaya çıkan müsilaj sonrası, 8 Haziran 2021 tarihinde çalışma başlattı. 7 Temmuz 2021 itibarıyla ise deniz temizliği başarıyla tamamlandı.
BİLİM KURULU OLUŞTURULDU
Müsilaj afetinin tekrar etmemesi için bakanlık koordinasyonunda ilgili kurum ve kuruluşlar ile üniversitelerin katılımıyla 22 maddelik "Marmara Denizi Eylem Planı" hazırlandı. Süreci takip etmek ve çözüm önerileri sunmak için de Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu oluşturuldu. Hazırlanan eylem planı Marmara'ya kıyısı olan 7 ilin üst düzey yöneticileri ile imza altına alındı.
UYARI YAZISI GÖNDERİLDİ
Bakanlık, Marmara Denizi'nde müsilaj afetinin tekrarlanmaması süreci sıkı bir şekilde takibe aldı. Marmara Denizi'ne komşu İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ büyükşehir belediyeleri ile Yalova ve Çanakkale belediyelerine görevlerini yapmaları için uyarı yazısı gönderdi. Bakanlık, Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında 7 ilde eşzamanlı denetim ve izleme çalışmalarını sürdürüyor.
389 DENETİM YAPILDI
6-10 Ocak arasında gerçekleştirilen 389 denetimde Tekirdağ, Yalova ve Balıkesir'de su kirliliğine neden olan işletmelere çevre mevzuatına aykırı işlemler ve kirli su deşarjı nedeniyle farklı tutarda değişen idari cezalar uygulandı. Çevre mevzuatında belirlenen usul ve esaslara aykırı faaliyet gösterdiği tespit edilen CHP'li Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne ait Su ve Kanalizasyon İdaresi ile Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin işlettiği 3 atık su arıtma tesisine de toplam 4 milyon 346 bin 465 TL idari ceza kesildi.
Bakanlık ekipleri işletmelerin atık su gider kanallarından numune aldı.
ÖZEL İŞLETMELER TAKİPTE
Tekirdağ'da bulunan zeytin işleme tesisi ile atık işleme tesisine, Yalova'daki bir hazır beton tesisine ve Balıkesir'de bulunan bir organize sanayi bölgesine toplam 6 milyon 49 bin 136 TL idari ceza verildi. Bakanlık ekiplerinin Marmara Havzası'ndaki denetimleri devam ediyor.