CHP'li belediyeleri borç kilitliyor

Sayıştay'ın 2020 raporlarında, CHP'li 4 belediyeyle ilgili kritik detaylar yer alıyor.

AKŞAM/ANKARA

ARAÇLAR USULSÜZ İŞLEMLE ALINDI: Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi, aralarında doğal bağlantı bulunmayan farklı hizmetlerde kullanılacak taşıtların kısmi teklife kapalı olarak birlikte ihale etti. İhale şartnamelerinin açıklık ve rekabet ilkesine uygun olarak hazırlanmadığı belirtilen raporda aynı firmadan araç kiralandığının tespit edildiği belirtildi. Pazarlık usulüyle yapılan ihalelerde rekabet ortamı sağlanamazken, ihaleye davet edilen tek firma ile sözleşme imzalandığı tespit edildi. Raporda Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin Muğla halkını, yasalara aykırı şekilde büyük bir borç batağına sürüklediği de tespit edildi. İdarenin olması gereken faizli borç yükünün 674.395.948,67 TL olduğu ancak bu rakamın 1.256.157.348,28 TL'ye çıktığı kaydedildi. Ayrıca Bodrum'daki su proje ihalesinin ekonomik teklif sunan firma yerine başka bir firmaya verildiği belirtildi.

RÖPORTAJA KARŞILIK GAZETE: Burdur Belediye Başkanıyla yapılan rutin haber ve söyleşileri yayınlayan gazete ile dergiden reklam ve sponsorluk ödemesi adı altında önemli miktarlarda satın alındığını tespit edildi. Bedellerin ise belediye bütçesinden ödendiği belirtildi. Bu kapsamda belediye, 300 günlük, 30 adet gazeteye toplamda 9 bin TL ödedi.

USULSÜZ BORÇLANMA: Edirne Belediyesi'nin borç stokunun Belediye Kanunu'nda belirtilen sınırın üzerinde olduğu ifade edildi. Belediye kayıtları incelendiğinde, kısa vadeli ve uzun vadeli yabancı kaynaklar toplam tutarının halihazırda 369 milyon olduğu ve borçlanma limitinin 92 milyon aşıldığı kaydedildi.

'BAŞKAN'DAN LİMİT AŞIMI: Kırklareli Belediyesi'nde ise 'başkanlık oluru' ile alımlar yapıldığı tespit edildi. Raporda hizmet alım ihalelerinde Kamu İhale Kurulu'nun 'uygun' görüşü alınmadan limitin 2 milyon lira aşıldığı kaydedildi.

'BÜTÇES'İZ HARCAMA

Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin %100 hissesine sahip olduğu, Hatay İmar Sanayi A.Ş.'nin bütçe hazırlamadan faaliyetlerine devam ettiği tespit edildi. Belediyenin mülkiyetinde bulunan taşınmazların, Devlet İhale Kanunu hükümlerine aykırı olarak pazarlık usulüyle kiraya verildiği belirlendi. Belediye tarafından kiraya verilen düğün salonu, kafe, çay bahçesi ve büfe gibi ticari işletmelerin bu alanları park alanı olmaktan çıkardığı ve ticari hale getirdiği kaydedildi. O alanlar şöyle: Antakya Gastronomi Evi, Antakya Karlısu Göleti Düğün Salonu, Payas park içi trambolin, Defne Sümerler Aile Çay Bahçesi, Defne Aşağı Okçular Sümerler halı saha içerisindeki büfe..."