CHP'li Başkan Alim Karaca bayrağı reklama alet etti

Fethiye Belediye Başkanı CHP'li Karaca, Türk bayrağı üzerine adını yazdırıp sokaklara astırdı.

CHP'li Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca'nın Türk bayrağı üzerine adını yazdırarak, ilçe sokaklarına astırması tepki çekti. Muğla Valiliği'nin başlattığı soruşturmanın ardından bayraklar toplatıldı. Belediye ise reklam şirketini suçladı.

Muğla Fethiye'de 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları nedeniyle ilçe merkezinin caddelerine CHP'li Fethiye Belediyesi logosu bulunan ve Başkan Alim Karaca yazılı Türk bayrakları asıldı. Bu durum, sosyal medyada tepki çekti. Vatandaşlar kanuna göre Türk bayrağı üzerine herhangi bir görsel veya yazı yazılmasının yasak olduğunu belirterek, CHP'li Başkan Alim Karaca'yı ve belediyeyi şikayet etti. Bunun üzerine Muğla Valiliği bayrakları toplatıp, olayla ilgili adli ve idari işlem başlattı.

'REKLAM ARACI DEĞİLDİR'

İlçede ciddi tepki gören olayla ilgili açıklama yapan Ülkü Ocakları Başkanı Oğuzhan Teke, "Türk bayrağımız, bağımsızlığımızın nişanesidir. Şehitlerimizin aziz kanlarıyla sulanan namusumuzdur. Hiç- bir kurum ve kuruluşun reklam aracı değildir. Şanlı Türk bayrağımıza yapılan saygısızlığın sorumlusu kim ise derhal Bayrak Kanunu'na muhalefetten adli işlem yapılması gerekmektedir" tepkisinde bulundu.

VALİLİK TOPLATTI

Muğla Valiliği'nden yapılan açıklamada, ilçede ana caddelerdeki elektrik direklerinde bulunan reklam panolarına bayrak üzerinde belediye başkanının adı ile Fethiye Belediyesi logosunun yer aldığı görsellerin asıldığının tespit edildiği bildirildi. Açıklamada, "Kamuoyunda da infiale neden olan ve tepki çeken söz konusu görseller, 2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu'na aykırılık teşkil ettiğinden toplatılmış ve ilgililer hakkında gerekli adli ve idari işlemler başlatılmıştır" ifadesi kullanıldı.

'REKLAM ŞİRKETİ JEST YAPTI'

Gelen tepkiler üzerine Fethiye Belediyesi'nden açıklama yapıldı. "Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, Türk bayrağına adını yazdırdı" şeklinde çıkan haberlerin ardından belediyenin olayla ilgisinin bulunmadığı iddia edildi. 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlamaları kapsamında, ilçedeki elektrik dağıtım şirketinin çalıştığı reklam ajansı tarafından belediyeden bağımsız olarak bayrak görsellerinin hazırlandığının kaydedildiği açıklamada, söz konusu çalışmada Fethiye Belediyesi'nin hiçbir dahli olmadığı ileri sürüldü. Belediye suçu reklam şirketine atarak, "İlgili reklam şirketiyle herhangi bir görsel ve tasarım paylaşılmamış, jest amacıyla yapılan bayrak görselleri için asılmadan önce tarafımızdan onay istenmemiştir. Bu konuyla ilgili hiçbir anlaşma yapılmayıp, ücret ödenmediğinin, kurumumuzdan habersiz asılan bayrakların fark edildiği andan itibaren de toplatıldığının bilgisini kamuoyuna saygıyla sunarız" ifadelerine yer verdi.

KANUNA GÖRE CEZASI VAR

2893 sayılı Türk Bayrağı Kanunu'na göre, Türk bayrağı, hiçbir kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz. Aykırı fiillerde soruşturma açılır, Kabahatler Kanunu'nun 32. maddesi uyarınca idari para ceza verilir.