CHP'de kurultay heyecanı

36. Olağan Kurultayı, 3-4 Şubat'ta Ankara Spor Salonu'nda yapılıyor. Kurultayın ilk günü olan 3 Şubat Cumartesi, yani bugün, genel başkanlık için seçim heyecanı saat 10:00'da başladı. CHP'nin 36. Olağan Kurultayında Kemal Kılıçdaroğlu, yeniden genel başkan seçildi.

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nda 790 oy alan Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkanlığa yeniden seçildi. Muharrem İnce, 447 oyda kaldı.

MÜKERRER OY NE DEMEK? TIKLAYIN

SON DAKİKA

İnce'nin başvurusunda mükerrer imzalar olduğu, bu yüzden resmen aday olamayacağı ve seçimde yarışamayacağı iddiaları üzerine 1 saati aşkın bir süre tartışmalar yaşandı. Kriz Kılıçdaroğlu'nun da devreye girmesiyle aşıldı ve İnce resmen aday oldu.

Habertürk TV'den Çimen Çetin'e kurultay salonunda açıklama yapan Muharrem İnce, "İmza ile ilgili bir sıkıntım yok. Bu iddialara şaşkınım. Beni aday olarak kürsüye çağırdılar ben de kürsüde aday konuşmamı yaptım. Şunun bunun ortalığı karıştırmak için yaptığı haberlere itibar etmeyin. (Oy sıkıntısı yok yani, değil mi? sorusuna istinaden) Ne oy sıkıntısı. Yani sandıklar açıklanınca görürsünüz arkadaşlar. Aday olarak çağırmadı mı beni. Ben imzalarımı Tanju Bey'e teslim ettim. Beni de aday olarak çağırmadı mı, ben de konuşmamı yaptım mı. Ne imzası artık. Sandıktan sonra konuşuruz" dedi.

MUHARREM İNCE'NİN ADAYLIĞI DÜŞECEK Mİ?

Muharrem İnce CHP kurultayında “Genel Başkan Adayı” olarak konuşma yaparken, salonda bir söylenti hakim oldu. İnce 165, Kemal Kılıçdaroğlu ise 1081 delegenin imzası ile aday olmuştu. Ancak kulislere yayılan söylentiye göre, Kurultay divanı imzaları kontrol edince 49 oyun mükerrer kullanıldığını belirledi.

Bu 49 oyun geçersiz sayılması halinde, İnce'nin delege desteği 116’ye düşecek ve adaylığının düşmesi gündeme gelebilecek.

CHP'de Genel Başkan adaylığı için kurultay delegelerinin yüzde 10'unun imzasının alınması gerekiyor. Bu da 1266 delegenin en az 126'sının imzası demek oluyor. Ancak 49 oy mükerrer sayılıp, geçersiz olursa, her iki adayın dilekçesinden de düşürülebilecek. Bu durumda İnce de genel başkanlık için imza sayısının altına düşebilecek. Kesin kararı Divan Kurulu verecek.

İNCE’NİN EKİBİ RAHAT

Divan’da şu an mükerrer imzalar inceleniyor. Sözcü’ye konuşan Muharrem İnce’nin ekibi ise “Mükerrer varsa çağırıp sorsunlar Hepsi İnce’ye verdikleri imzayı geçerli olduğunu söylüyor” dediler.

‘SAĞLAMA’ NASIL YAPILIYOR?

Mükerrer oy olduğunda sistem şöyle işliyor; Divan Başkanı, mükerrer imza veren kişiyi çağırıp, hangi imzasının geçerli olduğunu soruyor. İmzacı kişinin beyanı doğrultusunda, imza vermediğini söylediği kişiye olan imzasını siliyor, diğer imza geçerli kalıyor. Ancak çağırılan imzacı Divan'a gidip de, hangi imzasının geçerli olduğunu söylemezse, imza her iki listeden de siliniyor.

CHP GENEL BAŞKANLIK SEÇİMİ SON DAKİKA!

Muharrem İnce'nin topladığı imza sayısı aslında Kurultay'da yapılacak oylama açısından önemli. 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından 5 Eylül 2014'te gerçekleşen 18. Olağanüstü Kurultay'da da aday olan Yalova Milletvekili Muharrem İnce, o kurultayda 177 imzayla, Kemal Kılıçdaroğlu ise 944 imzayla aday gösterilmişti. Kılıçdaroğlu, 18. Olağanüstü Kurultay'da 1155 geçerli oyun 740'ını almış, İnce ise delegelerden 415 oy almıştı. Böylece İnce, bir önceki adaylığına kıyasla 10 imza daha az toplamış oldu. Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem İnce'nin adaylığı resmileşti. Aday adayları Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğlu delegelerin en az yüzde 10'u kadar imza toplayamadıkları için adaylık yarışına dahil olamadılar.

CHP KURULTAYI NE ZAMAN?

36. Olağan Kurultayı, 3-4 Şubat'ta Ankara Spor Salonu'nda yapılıyor. Kurultayın ilk günü olan 3 Şubat Cumartesi, yani bugün, genel başkanlık için seçim heyecanı saat 10:00'da başladı.

CHP kurultayının 4 Şubat'taki ayağında ise, Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyelerinin seçimi yapılacak. Kurultayda, 60 PM ve 15 YDK üyesi belirlenecek. CHP'de Parti Meclisi üyeliğine seçilmek, Genel Başkanın oluşturacağı MYK'da yer alabilmek için önem taşıyor. Parti Meclisi seçiminde 52 üye delegelerce direkt seçiliyor. Genel Başkan tarafından, Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) üyeliği için gösterilen 8 isim de Parti Meclisi'ne giriyor.

CHP GENEL BAŞKAN ADAYLARI KİMLER?

Genel Başkanlık için, Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısına Muharrem İnce, Ümit Kocasakal ve Ömer Faruk Eminağaoğlu aday adayı olarak çıkıyor. Aday adayları, toplam delege sayısının yüzde 10'unun imzasını almaları durumunda aday olabilecekler.

CHP GENEL BAŞKAN ADAYLIĞI İÇİN KAÇ İMZA GEREKİYOR?

Parti tüzüğüne göre, genel başkanlığa aday olmak isteyenlerin, delegelerin yüzde 10'una tekabül eden 128'in üzerinde imzaya ihtiyacı bulunuyor. CHP Tüzüğü'nün 36. Maddesi'ne göre, Genel Başkan, kurultayca gizli oyla ve üye tam sayısının salt çoğunluğuyla seçiliyor. İlk iki oylamada sonuç alınamaz ise, üçüncü oylamada en çok oy alan aday seçiliyor.

AK PARTİ KATILMAYACAK

AK Parti CHP Kurultayı'na Temsilci göndermeme kararı aldı.