ChatGPT ve Bard Filistin'e hak verdi

İsrail-Filistin Savaşı hakkında “Gazze kimindir?” ve “Kim haklı?” soruları iletilen iki yapay zeka programı, Filistin'i haklı buldu.

Akşam Gazetesi

Yeni nesil yapay zeka sohbet robotu olarak tasarlanan Open All şirketinin kuruculuğunu üstlendiği ChatGPT ve ona alternatif olarak çıkan Google Bard, İsrail-Filistin Savaşı'nda Filistin'i haklı buldu.

"Gazze kimindir?" sorusuna, ChatGPT, "Gazze Şehri Filistin topraklarının bir parçasıdır ve Filistin halkının yaşadığı bir bölgedir" derken, Google Bard, "Filistin-İsrail savaşında kim haklı?" sorusuna, "İsrail'in kuruluşu, Filistinlilerin evlerinden ve topraklarından edilmesine neden oldu" yanıtı verdi.

Konuya ilişkin Sosyal Medya Uzmanı Furkan Talay, AKŞAM'a yaptığı değerlendirmelerde şunları söyledi: "Bilimsel ve sosyolojik ne kadar konu varsa sistem hepsine hakim. İsrail-Filistin savaşında kimin haklı olduğu sorusuna vereceği yanıtı merak ederek her iki uygulamaya da bu soruyu sordum. Verdiği yanıtlar kimin haklı olduğu dünya kamuoyunda değişik sekilllerde yorumlansa da, tarihsel gerçeklerle Filistin'in haklılığına daha fazla gerekçe sunuyor."