Cezaevlerinde toplamda kaç bin kişi var ?

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Fatih Belviranlı, cezaevlerinde toplam 176 bin kişi olduğunu belirterek, rakamların Türkiye’de suç oranının arttığına dair temel bir veri teşkil etmediğini söyledi.

Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nca düzenlenen “Uluslararası Standartlar Bağlamında Türkiye’de Alıkonulma Merkezleri ile Koruma Merkezlerinin Durumu” başlıklı çalıştay Anara Crown Plaza Otel’de başladı. Çalıştayda konuşan Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Fatih Belviranlı, “İnsani değerlere bağlı kalmak şartıyla kendimce bir ilke geliştirdim. Cezaevleri infazı ne mağdurun beklentilerine göre ne de hükümlünün beklentilerine göre yapılır. Mağdurun beklentilerine göre yaptıysanız bir kuru ekmek bile çok olur, hükümlünün açısından baktığınızda da dışarıdaki hayatla neredeyse muadil bir yaşam şartı sunmak zorunda kalırsınız. Dolayısıyla bu ikisi arasında bir denge oluşturmak gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“BİZİM RAKAMLARIMIZ TÜRKİYE’DE SUÇ ORANININ ARTTIĞINA DAİR TEMEL BİR VERİ TEŞKİL ETMEZ”

Cezaevlerindeki tutuklulara ait rakamları paylaşan Belviranlı, “Bugün itibari ile yaklaşık toplam 176 bin kişi var. Bunların 40 bini açık kurumlarda, diğerleri de kapalı cezaevlerinde. Bu rakamlar çok fazla rakamlar gibi gelebilir ancak Türkiye üzerinde gerçek rakamların ne olduğuna dair kabul edilebilir verilerin olduğu kanaatinde değilim. Türkiye’de dönemsel olarak toplumsal hayatta kırılmalar oldu. Bizim rakamlarımız Türkiye’de suç oranının arttığına dair temel bir veri teşkil etmez” şeklinde konuştu.

Diyarbakır’daki terör saldırısında hayatını kaybeden Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’yi anarak konuşmasına başlayan Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği (CİSST) Başkanı Zafer Kıraç ise, Silivri Cezaevi’nin konumu ve yapısı hakkında eleştirilerde bulundu. “Burada personel dahil yaklaşık 10 bin kişi yaşıyorlar” diyen Kıraç, “İzin verirseniz ben kampüs yapılara hapishane dememeyi de tercih ediyorum. Biz ‘depo’ diyoruz. Çok sert gelebilir ama hem çalışanlar için hem de orada yaşayan çocuk, kadın, engelli, yaşlı, LGBTİ, yabancı hepsi için burasının bir depo olduğunu düşünüyoruz” dedi. (İHA)