Çevreyi kirleten işletmeye 12 milyon para cezası

Giresun'da çevre kirliliğine neden olan işletmeye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 12 milyon lira para cezası kesildi.

AA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinde çevre kirliliğine neden olan işletmeye 12 milyon lira ceza kesti.

AA'nın aktardığı habere göre, Bakanlıktan yapılan açıklamada, "çinko ve kurşun cevher zenginleştirme" alanında faaliyet gösteren işletmeye, 2872 sayılı Çevre Kanunu'na istinaden en üst sınır olan 12 milyon 71 bin 949 lira idari ceza uygulandığı ve işletmenin faaliyetten men edildiği belirtildi.

Üç vardiyayla bölgedeki çalışmaların kesintisiz sürdüğü vurgulanan açıklamada, dere yatağının atıktan tamamen arındırılması işleminin birkaç gün içinde tamamlanacağı, ardından Bakanlığın "çevresel izleme ve iyileştirme" çalışmalarına başlayacağı aktarıldı.

Açıklamada ayrıca 1 Ocak 2021 itibarıyla atıklarla ilgili 11 bin 641 denetim yapıldığı, 670 cezai işlemde toplam 141 milyon 249 bin lira idari ceza uygulandığı ve 57 işletmenin faaliyetten men edildiği kaydedildi.

ŞİRKETE AİT ATIK BARAJI SEDDESİ ÇÖKMÜŞTÜ

Şebinkarahisar'da faaliyet gösteren cevher zenginleştirme işletmesine ait atık barajı seddesinin bir bölümü çökmüş, Bakanlığın koordinasyonunda bölgeye ekipler sevk edilerek işletmenin faaliyetleri durdurulmuştu.

Ekipler, ilk etapta dere yatağı üzerine "biriktirme seti" olarak bilinen 5 "tersip bendi" inşa etmiş, bu sayede atıkların derenin doğal akış suyuyla Kılıçkaya Barajı'na taşınmasına engel olmuştu.

Bunun yanında, dere yatağının paraleline 4 kilometre uzunluğunda derivasyon kanalı açan ekipler, yatağın yönünü değiştirerek temiz suyun atığa karışmadan baraja ulaşmasını sağlamıştı.

Ekipler, dere yatağındaki atıkların taşınması ve dere yatağına hapsedilen atığın temizlenmesi işlemine başlamıştı.

GİRESUN VALİLİĞİNDEN AÇIKLAMA

Giresun Valiliği, Şebinkarahisar ilçesinde bulunan maden işletmesinin atık havuzundaki sızmaya bağlı bugüne kadar zehirlenme başvurusu olmadığını bildirdi.

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, ilçeye bağlı Darabul mevkisinde faaliyette olan Nesko Maden Ticaret ve Sanayi AŞ'ye ait atık pasta barajı olarak tabir edilen havuzda 18 Kasım'da taşma meydana geldiği belirtildi.

Olayın hemen akabinde gerekli inceleme ve soruşturmalara başlanılarak işletmenin faaliyetlerinin süresiz olarak durdurulduğu anımsatılan açıklamada, yaşanan olumsuzlukla ilgili gerekli önlemler alınarak halk sağlığı ve çevresel etkiler yönünden günlük olarak denetim ve kontrollerin devam ettiği vurgulandı.

Taşmadan etkilenen güzergahlar üzerinde yerleşim yerlerinin kullandığı içme, kaynak ve göze suyu bulunmadığının altı çizilen açıklamada, su numuneleri alınan noktalardan, 23 ve 30 Kasım'da alınan kontrol su numunelerinin kimyasal analizlerinin de uygun olduğunun görüldüğü aktarıldı.

Açıklamada, içme kullanma sularında yapılan kimyasal ve mikrobiyolojik incelemelerde, suda maden işletmesine bağlı herhangi bir kimyasal ve mikrobiyolojik kirlenmenin olmadığının görüldüğü, halk sağlığı açısından bugüne kadar herhangi bir olumsuzluk tespit edilmediği kaydedildi.

Bölgede çeşitli noktalarda analizlere kontrol amaçlı olarak belirli aralıklarla devam edileceği belirtilen açıklamada, "Meydana gelen olaydan ötürü bugüne kadar sağlık kuruluşlarına zehirlenme nedeniyle başvuru olmamış olup, tüm sağlık tesisleri ve 112 Acil Çağrı Merkezi konu hakkında bilgilendirilerek gerekli önlem ve tedbirler alınmıştır." ifadelerine yer verildi.