Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar: Müsilajı İBB'nin ihmali getirdi

'Müsilaj İBB'nin ihmalinin sonucu' “Kadıköy Belediyesi biyolojik arıtma tesisini de kapsayan imar planlarını iptal ettirdi. İBB yatırım planından çıkardı. İSKİ de 4.5 milyar TL kredi yetkisini kullanmadı.”

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Marmara'da görülen müsilajın göz göre göre geldiğine dikkat çekti. Kadıköy Arıtma Tesisi'nin Biyolojik Arıtmaya dönüşümü için başlatılan projeyi de kapsayan imar planlarının önceki Kadıköy Belediye'si tarafından mahkemeye verilerek iptal ettirildiğini ancak Danıştay sürecinde olduğu için planların hala geçerli olduğunu ifade eden Birpınar, İBB'yi suçladı. Birpınar şunları söyledi: "İBB, 16 Temmuz 2020'de Yatırım Revize Planı ile Kadıköy Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisine ilişkin projeyi yatırım planından çıkardı. Tesis için kredi talebinde de bulunulmadı."

İSKİ YETKİSİNİ KULLANMADI

"İleri biyolojik arıtma tesislerinin inşası da olmak üzere İSKİ'ye geçen yıl İBB Meclisince 4,5 milyar TL kredi kullanma yetkisi verildi. Bu yetki kullanılmadı. İstanbul'un atık sularının %25'i Kadıköy'den denize veriliyor. Buna rağmen Kadıköy Belediyesi dönüşümü yapmadı, İBB'de yatırım planından çıkartı. İBB'nin, Kadıköy Atıksu Deniz Derin Deşarjı 2'inci kademe inşaatı için 100 milyon TL kredi talebi onaylandı. Atık suyun derin deniz deşarjı yerine; Biyolojik Arıtma Tesisinin yapımına öncelik verilmeli."

TÖRENLE İPTAL ETTİRMİŞTİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Marmara'ya temiz su verilmesi için planlanan Silahtarağa İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisini de tören düzenleyerek iptal etmişti.