Çevre Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar: Geri dönüşüm sektörü için atık ithal ediyoruz

Çevre Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Türkiye'nin ayrıştırılmış atık ithal etmesinin yanlış anlaşıldığını belirterek, “Bu sayede geri dönüşüm sektörü oluştu. Atıktan üretilen ürünlerin %90'ı ihraç ediliyor” dedi.

Çevre Bakan Yardımcısı ve Türkiye'nin İklim Başmüzakerecisi Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Emine Erdoğan'ın katkılarıyla yürütülen sıfır atık projesi kapsamında çok önemli ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Birpınar, ülkede 2000'li yılların başında yüzde 1'i bile bulmayan geri dönüşüm oranlarında bugün yüzde 22'ye yükseldiğini söyledi. Birpınar, "Hedefimiz 2023'te bunu yüzde 35'e daha sonra da yüzde 60'lara çıkarmak. Bunun da iklimle alakası şu. Siz ne kadar çok çöpü depolarsanız oradan bir süre sonra metan gazı çıkmaya başlıyor. Metan gazı karbondioksitin 15-16 katı daha etkin bir gaz. Bu sebepten AB çöp depolama sahalarını kapattı. Bizim de bunu yapmamız lazım" dedi.

YENİ FABRİKALAR AÇILDI

Türkiye'nin İngiltere'den ayrıştırılmış atık ithal etmesine dair haberlerin tepki yaratmasıyla ilgili olarak da Birpınar, aslında bunun yanlış anlaşıldığını Türkiye'nin bu atıkları geri dönüşüm sektöründe kullanmak üzere ithal ettiğini söyledi. Birpınar, "Aslında Türkiye'de geri dönüşüm sektörü oluştu. Ülkemizde geri dönüşüm yapan fabrikalar oluştu. Bu atıkları elyafa, kartona çevirip %90'ını ihraç ediyorlar. AB, bizim tekstil üreticilerimize 'Ürettiğin ürünlerde %30 geri dönüşümlü elyaf kullanacaksın' diyor. Atık endüstrisi ihtiyaçlarını önce iç piyasadan karşılıyor yetmeyince yurtdışından temin etme yoluna gidiyor. Ayrıştırılmış halde getirilenlere biz onay veriyoruz ancak karışık halde getirilen atıklara biz itiraz ediyoruz izin vermiyoruz" diye konuştu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ GÖÇLERİ TETİKLEYECEK

Dünyada yaşanan iklim değişikliği sorunlarının güvenlik konusu haline geldiğini belirten Birpınar, şunları söyledi: "İleride de iklim göçleri dediğimiz kavimler göçü gibi göçler olacak. BM raporlarına göre bizim bulunduğumuz Akdeniz çanağı bölgesinde orman yangınları sıcaklığın bir derece yükselmesi halinde %47, iki derece üzerine çıkması halinde %67, üç derece üzerine çıkması halinde de %97 aratacağına işaret ediyor. Biz bu sene 150 bin hektarlık bir ormanlık alanı yangınlarda kaybettik. Bunun ana sebebi sıcaklığın artması, rüzgarın şiddetlenmesi ve nem oranının düşmesi oldu."

PLASTİK POŞET KULLANIMI %80 AZALDI

Bakan Yardımcısı Birpınar, paralı poşet uygulaması sonucunda ülkede plastik poşet kullanımının %80 oranında azaldığını söyledi. Birpınar, "25 kuruşun 22.5 kuruşu devlete, gerisi markete kalıyor. Önümüzdeki sene 25 kuruşun tamamını devlet almaya başlayacak. Oradan yılda gelen para 500-600 milyon TL biz de bunu belediyelere alt yapı desteği için aktarıyoruz. Eskiden kişi başına yılda 90 poşet kullanılıyordu şimdi 10 poşete düştü" dedi.