CERN'de Türkiye'nin gururu oldu

Fiziğe olan sevdası çocukluğunda başlayan Prof. Dr. Uysal, ‘Hayatım' dediği ALICE Deney Grubu'nda önemli çalışmalara imza atarken CERN kurullarından PECFA'nın Türkiye temsilcisi oldu.

Fizik aşkı çocukluğunda başladı. Daha küçücük yaşlarda çocuk ansiklopedilerinde dünyanın çekirdeğini inceliyordu. Fizik bir anda hayatının merkezine yerleşti ve 40 yaşında Türkiye’nin gururu oldu. Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN’de Türkiye’yi temsil eden ve CERN kurullarından PECFA’nın geçen hafta Türkiye adına genel kurul üyesi olan Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayben Karasu Uysal, büyük başarısını şöyle anlattı:

2 PROJEDE ÇALIŞIYOR

“Yaklaşık bir yıl KTO Karatay Üniversitesini ALICE Kolaborasyonu’na da üye yapabilmek için hazırlık çalışmaları yaptık. 29 Kasım 2013’te Karatay Üniversitesi ALICE Deneyi’ne oy birliğiyle tam üye oldu. Bu yıl iki proje yönetiyoruz. Biri 500 bin lira bütçeli Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) projesi. Diğeri ise TÜBİTAK tarafından 660 bin lira bütçeyle desteklenen projemiz.”

KOVİD’E FAYDALI OLACAK

“Geçtiğimiz nisanda profesör olduğumu öğrendiğim gün TÜBİTAK projesi kabul edildi. Bu projede yapay zeka kullanarak parçacık analizleri yapmayı düşünüyoruz. Projede, ‘ALICE Dedektörü’nün topladığı parçacıkları bilgisayara öğreterek analizini yapalım’ istedik. Geliştirdiğiniz algoritmayı sağlıktan bankacılık hesaplamalarına, meteorolojiden Kovid-19’un nasıl yayılacağına, okullar açıldığında neler olur ya da Kovid-19 nasıl biter gibi konularda kullanabiliriz.”