CEO fabrikası üniversiteler

Data Expert'in araştırmasına göre, Türkiye'deki üst düzey yöneticilerin %16.5'i ODTÜ, %15'i Boğaziçi, %11'i İTÜ mezunu. CEO'ların yaklaşık %50'si de mühendislik mezunu.

Türkiye'nin dev kuruluşlarını yöneten CEO'ların mezun oldukları okullara yönelik çarpıcı bir araştırma yapıldı. Üniversitelerin iş dünyasındaki algılarına açısından önemli ipuçları veren ankete göre en çok CEO ODTÜ, Boğaziçi ve İTÜ'den çıkıyor. İşte o çarpıcı rakamlar:

Y KUŞAĞI DAHA ETKİLİ

Yöneticilerin büyük kısmı hala 45-50 yaş grubunda, 5'te birini ise 35-40 yaş oluşturuyor. Y kuşağı hızlı şekilde baskın konuma geliyor.

Pazarlama, satış, İK dahil üst düzey yöneticilerin yüzde 50'si mühendislik mezunu.

Eğitim-sertifika programları ve MBA ciddi avantaj sağlıyor. Yüzde 68'i yüksek lisans eğitimi almış durumda.

CEO'ların yüzde 16.5'i ODTÜ, yüzde 15'i Boğaziçi, yüzde 13'ü İTÜ, yüzde 9.4'ü Marmara, yüzde 9.2'si İstanbul, yüzde 9'u Galatasaray, yüzde 8'i Hacettepe, yüzde 7'si YTÜ, yüzde 5.2'si

KOÇ ÜNİVERSİTESİ MEZUNU.

En çok mezun olunan bölüm yüzde 18 ile işletme. Onu sırasıyla Endüstri Mühendisliği (%15), Elektrik-Elektronik Mühendisliği (%12), Makine Mühendisliği (%8,2), İnşaat Mühendisliği (%8) Hukuk (%7), Bilgisayar Mühendisliği (%6,5), İktisat (%6) Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler (%5,3), Kimya Mühendisliği (%5) izliyor.

CEO'LARIN OKULLARI

Eczacıbaşı Atalay Gümrah Boğaziçi Endüstri Müh.

Koç Holding Levent Çakıroğlu Ankara Üni. İşletme

Sabancı Holding Cenk Alper ODTÜ Makine Müh.

Şişecam Görkem Elverici ODTÜ İnşaat

Alarko Ümit N. Yıldız Ankara Üni. Siyasal Bilimler

Turkcell Murat Erkan YTÜ Elektrik & Elektronik

Türk Telekom Ümit Önal İstanbul Üni. İletişim

Vodafone Engin Aksoy İstanbul Üni. Ekonomi

Ziraat Bankası Alpaslan Çakar Ankara Kamu Yön.

Vakıf Katılım Osman Çelik ODTÜ Ekonomi

GELECEĞİN MESLEKLERİ

Data Expert araştırmada C-Level pozisyonundaki yöneticilere geleceğin mesleklerin de sordu: "20 yılda biyoteknoloji, nanoteknoloj, enerji, sağlık ve lojistik sektörlerinde önemli gelişmeler olacak ve teknolojinin insan ve toplumla etkileşimini irdeleyen mesleklere ihtiyaç artacak."

VAKIF ÜNİVERSİTELERİ ATILIM YAPIYOR

Araştırmayı değerlendiren Data Expert Başkanı Hasan Altunkaya, "Genç vakıf okulları avantajlı konuma geliyor" dedi.

"Listede 4 ve 5'inci sırada olan Marmara ve İstanbul Üniversitesi'nin başarılarını, köklü eğitim geleneğine ve her sene çok sayıda mezun vermelerine bağlıyoruz. Marmara Üniversitesi, özellikle iletişim ve ekonomi/iktisat alanında verdiği mezunlarla dikkat çekiyor. Henüz genç olmaları dolayısıyla listede yer almayan fakat verdikleri mezunlarla dikkat çeken Koç, Galatasaray ve Sabancı Üniversitesi'ni ileride bu listede çokça mezunuyla göreceğimize inanıyoruz. Bunun yanında iş dünyasıyla iç içe yapılarıyla dikkat çeken vakıf üniversiteleri de geleceğin yöneticilerini yetiştirmek konusunda harekete geçmiş durumda."