Cenevre'de Rum oyunu sökmedi

Rum tarafının oyunu Cenevre'de bozuldu. Cenevre'deki Kıbrıs görüşmeleri, Crans Montana'daki tavrı sergileyen Rus kesiminin akıl almaz istekleriyle sonuçsuz kaldı. KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “Eski şartlarda masaya oturmamız mümkün değil” dedi.

Cenevre'de BM öncülüğünde gerçekleştirilen 5+1 gayriresmi Kıbrıs görüşmelerinde Rumların oyunu toplantı masasında bozuldu. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e sunduğu kalıcı çözüm için 6 maddelik önerinin Rus basınına sızdırılmasıyla başlayan gerginlik, Rum lider Nikos Anastasiadis'in kabul edilemez tavırlarıyla devam etti, toplantı sonuçsuz kaldı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, toplantı sonrası yaptığı açıklamada "Rum Kesimi'nin amacı, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin devamı ve anayasal değişiklikle Kıbrıslı Türklerin buna yama edilmesidir. Eşitliğe dayalı ve eşit statü tanınmadan eski şartlarda masaya oturmamızın anlamı olmaz. Haklarımızı aramaya devam edeceğiz" dedi.

AKIL ALMAZ İSTEKLER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise "Kıbrıs Rum Kesimi lideri Nikos Anastasiadis yeni bir vizyon getiremedi" diyerek şunları kaydetti: "Üst perdeden konuşmaya çalıştılar ama gerekli cevapları aldılar. Anastasiadis'in Crans Montana'da masayı devirenin kendisi olduğunu hatırlattık. Önce inkar etti, fotokopisini önüne koyduğumuz zaman ne yapacağını şaşırdı. Rum lider Maraş'ın ve Ercan Havaalanı'nın BM, Gazimağusa Limanı'nın da AB kontrolüne verilmesini teklif cüretini gösterdi. Yunanistan ise 50 yıldır sonuç vermeyen federasyon konusunu savundu. Ancak biz KKTC'nin bağımsızlığı, egemenliği ve eşitliği konusunda ödün vermeyeceğiz."