‘Cemiyet' gazeteciliği bıçakladı

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, 1.5 yıl önce ‘basın ödülü' olarak ‘bıçak' dağıtmasını haber yapan Akşam muhabirini üyelikten çıkardı!

AKŞAM

SONER KAN

Adana merkezli Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, AKŞAM Adana muhabiri Soner Kan'ın üyeliğini 'cemiyetin itibarını zedelemek' iddiasıyla iptal etti. Cemiyet, iddiasına gerekçe göstermedi, savunma hakkı tanımadı. AKŞAM ise Cemiyet'e söz hakkı verdi, Cemiyet Başkanı Cafer Esendemir, gerekçe olarak, 1.5 yıl önce 'basın ödülü' olarak 'bıçak' hediye etmesinin haber yapılmasını, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nin daha başarılı olduğuna dair yapılan bir sosyal medya paylaşımını gösterdi.

GEREKÇESİZ İHRAÇ

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nin skandal kararı, bir 'gazetecilik' ve 'gazeteciliğin bizzat gazeteci örgütü tarafından cezalandırılması' örneği olarak basın tarihine geçecek nitelikte. Cemiyet, AKŞAM muhabiri Soner Kan'a 16 Şubat 2024'te, "Meslek onuru ve disiplinine aykırı davranışlarınız, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti hakkında küçük düşürücü ve gerçeğe aykırı olumsuz haberleriniz nedeniyle; tüzüğümüzün ilgili maddeleri gereğince Yönetim Kurulumuzca üyeliğinize son verilmesine karar verilmiştir" ifadelerinin yer aldığı bir yazı gönderdi. Cemiyet tarafından hakkında açılmış bir soruşturma, bir savunma çağrısı veya herhangi bir haberden dolayı şikayet bildirimi almamış olan Soner Kan, Cemiyet'ten gerekçe, kanıt ve savunmasının neden alınmadığına dair bir cevap alamadı.

'CEMİYETİ KARALIYORSUN'

Buna karşın, skandal kararla ilgili haberi yazmadan önce ÇGC Başkanı Cafer Esendemir'i arayarak söz hakkı veren Kan, "Kararın gerekçesi nedir? İki yıl önce yaptığım 'ödül bıçak' haberi mi?" diye sordu. Esendemir ise cevap olarak, "Hem o hem de 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde verilen kahvaltıyla ilgili Cemiyet'i karalıyorsun. Bu etkinliğin Cemiyet ile herhangi bir alakası yok. Cemiyet'i eleştirmek sana mı kaldı? Bu kararın gerekçesi, Cemiyet tüzüğüne aykırı hareket etmek ve yalan haber yapmak. Sen beni tehdit mi ediyorsun? Cemiyet üyesiyle aramdaki bir şeyi sen yazıya mı dökeceksin? Peki yazabilirsin. Ben de aynı yazıyı, ilgili kuruluşlara ve kamuoyuna açıklarım şimdi" dedi.

'BASIN ÖDÜLÜ BIÇAK'

Söz konusu 'ödül bıçak' haberi AKŞAM'da 24 Ekim 2022'de yayınlanmıştı. Çukurova Gazeteciler Cemiyeti, 21 Ekim Dünya Gazeteciler Günü'nde 11'i kadın 38 gazeteciye 'ödül' olarak 'bıçak, tespih ve bileklik' hediye etmiş, AKŞAM da bunu 'Basın Ödülü Bıçak' başlığıyla okurlarına duyurmuştu. Haber üzerine Cemiyet, "Bu ödül 'kültür varlığı' olarak belirlenen bölgemizin simgelerinden 'tapan çakısı'dır. Bunu suiistimal ederek, konuyu cinayetlerle ilişkilendirmek basın ahlakına karşı saygısızlıktır" açıklaması yapmıştı.

MERSİN ÖRNEĞİ KIZDIRMIŞ

ÇGC Başkanı Esendemir'in ikinci 'şifahi gerekçe' olarak belirttiği Soner Kan'ın '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' paylaşımı ise şöyleydi: "10 Ocak Çalışanlar Günü. İki farklı şehir; aynı alanda faaliyet gösteren iki cemiyet. Bir yanda iki dilim peynir; iki parça börek almak için hem de Cemiyet çatısı altında kuyruğa giren gazeteciler; diğer yanda en şık kıyafetleriyle 5 yıldızlı otel salonunda düzenlenen geceyle günlerini kutlayan basın emekçileri. Nereden nereye! Bir dönem her yaptığıyla örnek olan Adana'nın, bugün içinde bulunduğu durum... Diğer tarafta her geçen gün kurumsal yapısıyla güçlenen Mersin."