Çavuşoğlu Brezilya dönüşü açıkladı: Suriyelilerin dönüşü için Şam'la işbirliği

Suriye ile yeni dönemdeki ilişkileri değerlendiren Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Rejim Suriyelilerin dönmesi konusunda işbirliği yapmak istiyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Brezilya dönüşü, aralarında 24 TV'nin Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek'in de olduğu gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, Moskova'da Rusya ve Suriye Savunma Bakanları arasındaki 3'lü görüşmeyle ilgili açıklama yaptı. Çavuşoğlu, "Rejim Suriyelilerin dönmesi konusunda işbirliği yapmak istiyor" dedi.

ABD NORMALLEŞMEYE KARŞI

Bakan Çavuşoğlu sözlerine şöyle devam etti: "ABD'den bize "bunlarla neden görüşüyorsunuz ya da ne oluyor" diye herhangi bir şey gelmedi. Ama böyle bir normalleşmeye karşı olduklarını da anlıyoruz. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü'nün bir basın mensubunun sorusuna verdiği cevaptan da bunu görüyoruz. Ama yıllardır izlenen politikaların bir neticeye varmadığını ABD'nin de görmesi lazım. Sonuçta bu iç savaşı durdurmak lazım. Bunun yolunun da muhalefetin hilafına olmayacağını söylüyoruz. Yani muhalefete rağmen bir normalleşme ya da görüşme olmaz. Zaten görüşmelerin amacı bu." Çavuşoğlu, hem Türkiye'den hem de diğer ülkelerden Suriyelilerin güvenli geri dönmeleri için rejimle angajmana girmesi gerektiğini ifade etti. Diğer ülkelerin de böyle düşündüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, "Güvenlik, geride bırakılan malların iadesi, oraya dönüldüğü zaman hangi imkanların sağlanacağı önemli. Eğitim, çocukların eğitimi önemli, sağlık önemli, hayatlarının idame ettirebilmesi için istihdam yaratıcı projelerin gerçekleştirilmesi önemli... Yani uluslararası toplumun rejimle angajmanı bu nedenle önemli. Rejim Suriyelilerin dönmesi konusunda işbirliği yapmak istediğini söylüyor" şeklinde konuştu.

HEDEF KALICI İSTİKRAR

Suriye'de hedeflerinin, kalıcı istikrar, barış, terörün sonlanması, sınır bütünlüğü ve toprak bütünlüğünü korumak olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Muhalefet ile rejimin Anayasa Komitesi dahil yürüttükleri müzakerelerden bir sonuç almak. Bunun için doğrudan temaslarımızın da faydalı olacağını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

SURİYE İLE AŞAMALI DİYALOG OLACAK

RUSYA'NIN dışişleri bakanları için belirttiği takvimin kendilerin için uygun olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, "Bunlar bir günlük ya da bir kerelik toplantılar olmayacak. Bir üçlü toplantıda Suriye ile ilgili tüm kararların alınması beklenemez. Hem güvenin tesis edilmesi hem de önümüzdeki süreçte hassas konularda işbirliğinin somutlaştırılmasına yönelik adımlar" açıklamasını yaptı.

Çavuşoğlu, "Erdoğan-Esed görüşmesi olur mu" sorusuna, "Cumhurbaşkanımızın 'aşamalı bir diyalog olacak' açıklaması vardı. Önce istihbarat ve Savunma, Dışişleri bakanları, sonra liderler düzeyinde görüşme olur. Önce biz bir görüşelim, sonra bu değerlendirilir" cevabını verdi.

MUHALİFLERLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan Çavuşoğlu, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Salim el-Muslat, Müzakere Komisyonu Başkanı Bedir Camus ve Suriye Geçici Hükümet Başkanı Abdurrahman Mustafa ile bir görüşme yaptı.