Çankırı yerel seçim sonuçları: Çankırı yerel seçim sonuçları 2019 oy oranları (CANLI)

Çankırı seçim sonuçları bölge halkı tarafından yakından takip ediliyor. Çankırı'da AK Parti'nin adayı Hüseyin Boz, CHP'nin adayı Mustafa İbişoğlu, MHP'nin adayı İsmail Hakkı Esen ve İYİ Parti'nin adayı Raif Oktay belediye başkanlığı için yarışıyor. Çankırı seçim sonuçlarını haberimizde bulunan linkten öğrenebilirsiniz. Seçim sonuçları sayfamızdan ayrıca Çankırı’nın Çerkeş, Eldivan, Ilgaz, Kızılırmak, Korgun, Bayramören, Atkaracalar ilçelerinin seçim sonuçlarını da öğrenebilirsiniz. Çankırı seçim sonuçları ilk olarak aksam.com.tr’de olacak.

Çankırı seçim sonuçları için heyecanlı bekleyiş devam ediyor. Çankırı’dan gelen tüm sonuçlar seçim sayfamızda anlık grafiklerle gösterilmektedir. Çankırı seçim sonuçlarına göre il genel meclisinde oluşan son durumu, ilçelerde yaşanan rekabeti detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Çankırı'da 2014 seçim sonuçlarına göre AK Parti adayı İrfan Dinç yüzde 54.27 oy almıştı. Milliyetçi Hareket Partisi'nin adayı Hakkı Yalçın ise yüzde 41,67 oy almıştı. Çankırı seçim sonuçlarını altta bulunan linkten anlık olarak takip edebilirsiniz.


ÇANKIRI SEÇİM SONUÇLARI SON DAKİKA CANLI TAKİP ET- TIKLAYINIZ

ÇANKIRI SEÇİM SONUÇLARI SON DAKİKA

Çankırı yerel seçim sonuçları ile ilgili son dakika açıklamalarını, oy oranlarını haberimiz içerisinden takip edebilirsiniz.




ÇANKIRI SEÇİM SONUÇLARI SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

Çankırı seçim sonuçları saat kaçta açıklanacak? sorusunun cevabı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Oy verme saatlerinin 07.00-16.00 olduğu illerde saat 16.00, diğer illerde saat 17.00'den önce oylar sayılmaya başlanamayacak. Sandık seçmen listesindeki bütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatinden önce sandıklar kesinlikle açılamayacak.

Büyükşehirlerde, sırasıyla büyükşehir belediye başkanlığı, belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği ve muhtarlık, diğer illerde, sırasıyla belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık, seçimlerine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.

ÇANKIRI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI

Çankırı AK Parti Belediye Başkan adayı: Hüseyin Boz

Çankırı CHP Belediye Başkan adayı: Mustafa İbişoğlu

Çankırı İyi Parti Belediye Başkan adayı: Raif Oktay

Çankırı MHP Belediye Başkan adayı: İsmail Hakkı Esen

Çankırı SP Belediye Başkan adayı: Mustafa Ünver

Çankırı BTP Belediye Başkan adayı: Ömer Nezir

Çankırı DSP Belediye Başkan adayı: Namık Kaya

Çankırı TKP Belediye Başkan adayı: Necati Ege Keklik

Çankırı VP Belediye Başkan adayı: Hakan Çelik


ÇANKIRI BELEDİYE BAŞKAN ADAYI HÜSEYİN BOZ KİMDİR?

Şükrü ve Asiye Boz’un oğlu olan Hüseyin Boz, 8 Haziran 1974’te Çankırı’da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Çankırı’da tamamladı. 2002 yılında Gençlik Kolları Kurucu İl Başkanlığı görevini yürüttü.

Üç dönem Merkez İlçe Başkanı olarak Çankırı'ya hizmet etti. 2012 yılında Çankırı Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü görevini üstlendi.

2014 Mahalli İdareler Seçimi öncesinde Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen takvime göre görevinden istifa eden Boz, seçim sonrasında Belediye Meclis Üyesi oldu. Belediye Meclisinin gerçekleştirdiği ilk toplantıda oy çokluğu ile Belediye Başkan Yardımcılığına seçildi ve bu görevi 3,5 yıl boyunca yürüttü. Aynı zamanda, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının yönetim kadrolarında da görev aldı.

Hüseyin Boz, 24 Haziran seçimleri öncesinde AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak için Çankırı Belediye Başkanlığından istifa eden İrfan Dinç'in yerine AK Parti’nin adayı olarak gösterildi ve Belediye Meclisi tarafından 3 Mayıs 2018 tarihinde Çankırı Belediye Başkanı seçildi. İyi derecede Rusça bilen Boz, evli ve 3 çocuk babasıdır.

ÇANKIRI BELEDİYE BAŞKAN ADAYI MUSTAFA İBİŞOĞLU KİMDİR?

Mustafa İbişoğlu, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nden Çankırı Belediye Başkan adayı oldu. İş adamı Mustafa İbişoğlu 10.11.1964 yılında Çankırı'da dünyaya geldi.

KAÇ TANE OY PUSULASI OLACAK?

Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon ve Van'daki seçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediye başkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık ve ihtiyar heyeti" için oy kullanacak.

EN FAZLA SEÇMEN İSTANBUL, EN AZ BAYBURT'TA

Yüksek Seçim Kurulu'nun verilerine göre, seçmenin yüzde 50,7'si kadın, yüzde 49,3'ü ise erkek. En fazla seçmen, 10 milyon 560 bin 963 ile İstanbul, en az seçmen ise 58 bin 562 ile Bayburt'ta bulunuyor.



ÇANKAYA'NIN SEÇMEN SAYISI, 7'Sİ BÜYÜKŞEHİR, 58 İLDEN FAZLA

Seçmen sayısının en fazla olduğu ilçe ise 680 bin 254 ile Ankara'nın Çankaya ilçesi. Çankaya'daki seçmen sayısı, 'büyükşehir' statüsündeki Erzurum (498 bin 253), Eskişehir (651 bin 356), Malatya (561 bin 708), Mardin (484 bin 284), Ordu (581 bin 352), Trabzon (594 bin 589) ve Van'ın (652 bin 878) da aralarında bulunduğu 58 ilin seçmen sayısından fazla.

81 İL, 922 iLÇE, 386 BELDEDE 8 BİN 270 ADAY

Pazar günü 30 büyükşehirde 316 aday büyükşehir belediye başkanı, diğer 51 il ve 922 ilçe ve 386 beldede ise 7 bin 954 aday ise belediye başkanı olabilmek için yarışacak. Seçimler sonunda 30'u büyükşehir belediyesinde olmak üzere, toplam 1389 aday, 5 yıllığına başkan seçilecek.

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR İÇİN 24 BAĞIMSIZ ADAY

Yerel seçimlere 8 bin 270 adaydan 630'u, bağımsız olarak girecek. Bu adaylardan 71'i büyükşehir belediye başkanı olabilmek için yarışacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı en çok bağımsız aday sayısıyla dikkat çekti. İstanbul'da 24, Ankara ve Diyarbakır'da 5, İzmir'de ise bağımsız 4 aday büyükşehir belediye başkanlığına talip.

17 VEKİL, BAŞKANLIK İÇİN YARIŞACAK

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde 17 milletvekili belediye başkanı olmak için yarışacak. Seçimlerde AK Parti'den 3, CHP'den 5, HDP'den 6, İYİ Parti'den 2, bağımsız olarak da 1 milletvekili aday oldu.

AK Parti'de, TBMM Başkanlığı görevini bırakan Binali Yıldırım, İstanbul; Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Mehmet Özhaseki, Ankara; Aydın Milletvekili Mustafa Savaş da Aydın'dan aday oldu.

CHP'de ise Milletvekili Tanju Özcan seçim bölgesi Bolu; Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, İzmit; Bursa Milletvekili Erkan Aydın, Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesi; Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Kahramanmaraş ve Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de Ordu'da belediye başkanlığı için aday oldu.

ÇANKIRI TARİHİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Son yıllarda özellikle merkeze bağlı Çorakyerleri (Elekçiardı) mevkiinde yapılan araştırma ve kazılarda tarih öncesi döneme ait fosillerin bulunduğu Çankırı'nın, yazılı tarih öncesi dönemi hala karanlıktır. Buna rağmen bölgenin ilk halkının, Hattiler, Luviler ve Arzavalilar gibi Küçük Asya halkları olduğu bilinmektedir.

1071'de başlayan Anadolu'nun fethi, Süleyman şahın 1075'de İzniki alarak Anadolu Selçuklu Devletinin temellerini atmasıyla devam etmiş, aynı zamanda 1080'deki büyük Türkmen Göçü ile Anadolu'daki Türk nüfusu hızlı bir artış göstermiştir. Bu fetihleri efsanevi olarak anlatan Danişmendnameye göre, Çankırı'yı fetheden Emir Karatekin, Melih Danişmend Gazi ile Emir Artuk'un arkadaşlarındandır.

Emir Karatekin, 1082'de Çankırı'yı aldıktan sonra Kastamonu ve Sinop'u topraklarına katarak egemenlik alanını genişletmiş ve gücünü sağlamlaştırmıştı. Danişmendname bu fethin Danişmendliler adına yapıldığını söylerse de, Bizans kaynaklarıyla öbür kaynaklar, Emir Karatekin'i Süleymanşah'a bağlı bir komutan olarak gösterir. Nitekim, büyük Selçuklu Sultanı Melihşah, başta Süleymanşah olmak üzere Anadolu'da kendisine karşı bağımsız bir güç oluşturan bu beylere karşı 1078'de Porsuk Bey, 1091'de Emir Bozan komutasında ordular gönderdi; Emir Karatekin'de bu ordularla çarpıştı ve savunmasını güçlendirmek için, Sinop yöresinden geri çekildi.

Çankırı yöresi 1417'den sonra Candaroğulları'ndan Kasım Bey'in yönetiminde Osmanlı Devleti'ne bağlı olmakla birlikte, Kastamonu ve Sinop yöresinde Candaroğulları'nın egemenliği sürüyordu. 1461'de Fatih Sultan Mehmed, Trabzon seferine giderken, askeri ve ekonomik önemi olan Sinop' u elinde tutan ve Trabzon' daki Pontus Devleti'yle de ilişkileri olan bu beyliği kesin olarak ortadan kaldırdı.

Kasım Beyin 1464' den sonra ölmesiyle Çankırı, Osmanlı yönetim düzeninde Anadolu Eyaleti' ne bağlı bir sancak merkezi oldu. II. Beyazid' in oğullarından Alemşah' ın oğlu Osman Çelebi de, bir süre, Çankırı'da sancak beyi olarak bulundu. Ayrıca Çankırı doğuya yapılan seferlerde bir menzil yeri olarak belirlenmişti.

Mondros Mütârekesi imzalandığında Çankırı, Kastamonu vilayetine bağlı bir sancaktı. Gerek birinci dünya savaşı yıllarında gerekse milli mücadele döneminde savaşın doğrudan etkilerini yaşamadığı için, Çankırı'nın önemli bir yıkıma uğradığı söylenemez. Topraklarının verimsizliği ve ticaret yollarının dışında olması nedeniyle güçlü bir eşraftan yoksundu. İşsizlik yaygındı. Savaştan dönenlerin iş bulamaması, zaten yoksul olan halkı daha da yoksullaştırmıştır.

Atatürk 23 Ağustos 1925 günü sabahın erken saatlerinde yeni bir Anadolu gezisine çıkıyordu. İki otomobil hazırlanmıştı. Birine Atatürk, Kütahya Milletvekili Nuri (Conker) Rize Milletvekili Fuat (Bulca), ötekine Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Tevfik (Bıyıklıoğlu), Başyaver Rusuhi, Yaver Muzaffer (Kılıç), Muhafız Birliği Komutanı İsmail Hakkı (Tekçe), Özel Kalem'den Lütfi Bey bindiler. Yaverler ve İsmail Hakkı (Tekçe) nın dışında herkes sivil ve şapkalı idi. Bu gezinin özelliği de Kastamonu ve İnebolu'da Şapka Devrimini fiilen başlatmaktı.