'Çanakkale’de durdurduk  Kut’ta püskürttük'

Kut’ta ve tarihinin en büyük yenilgilerinden birini alan İngiliz tarihçiler, Çanakkale’deki mağlubiyeti telafi etme girişiminin Osmanlı askerinin büyük mücadelesiyle geri teptiğini söylüyor. 

İngiltere’nin Çanakkale’de aldığı darbeden sonra imajını tamir etme planının Kut’ül Amare’deki yenilgiyle geri teptiğine işaret eden İngiliz askeri tarihçiler, İngiltere’nin en büyük hatasının Osmanlı ordusunu hafife almak olduğunu belirtti. Geçtiğimiz aylarda ikinci baskısını yapan “Kut 1916, İngiltere’nin Irak’taki unutulan felaketi” kitabının yazarı Albay Patrick Crowley, “Osmanlı askeri tahmin ettiklerinin çok ötesinde bir yetkinliğe sahipti” dedi. Türk birliklerini komuta eden Nureddin Paşa ve Halil Paşa için “Hiç şüphe yok ki sahadaki Türk komutanlar son derece yetkindi” ifadesini kullanan Crowley, İngilizlerin bu yenilgi hakkında çok fazla konuşmak istemediğini ve unutmayı tercih ettiğini ifade etti. 

OSMANLI DARBE VURDU   

“Kut’ül Amare Kuşatması, Mezopotamya’da Savaş” kitabının yazarı Kanada Kraliyet Askeri Koleji öğretim üyesi Dr. Nikolas Gardner da, İngilizlerin Kut’taki yenilgiyi Ortadoğu ve Hindistan’daki prestijlerine büyük bir darbe olarak gördüklerini söyledi. 

Gardner, “İngilizler de Çanakkale’deki mağlubiyetlerinin Osmanlı’ya Müslümanların desteğini artırmasından endişe ediyorlardı. Bağdat’ın ele geçirilmesi İngiltere’nin Ortadoğu ve Güney Asya’da önemli bir güç olarak imajını tamir etmenin bir yolu olarak göründü. Ancak Townshend’in birliklerinin Kut’ta teslim olmasıyla bu plan geri tepti” dedi. 

BATILILAR DERS ALMALI 

Kut’ül Amare için “İngilizlerin Amerikan Bağımsızlık Savaşı’ında 1781’de Cornwallis’teki yenilgisinden beri en küçük düşürücü yenilgiydi” ifadesini kullanan Gardner, “Batılı güçlerin prestij için bugün de yaptıkları bazı girişimlerin bazen geri tepebileceğine iyi bir örnek oluşturuyor” şeklinde konuştu.

Bakanlık seferber oldu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kut’ül Amare’nin 100’üncü yıl dönümünde çok sayıda etkinlik düzenleyecek. 

Devlet Tiyatroları, gelecek sezon yeni bir oyunu sahneleyecek. 

Zafere ilişkin bir belgesel ve zaferi genç nesillere daha iyi anlatabilmek için de çizgi romanlar hazırlanacak. 

İlk ve ortaöğretim öğrencileri için farklı nitelikte çizgi romanlar basılacak. 

70x100 ebatında Kut’ül Amare haritaları hazırlanacak. Özel çizim haritada, cepheler ve askeri birliklerin konumu, illüstrasyonlar, tarihler ve açıklamalarla yer alacak. 

Büyük zaferle ilgili bilgi, program, belgesel, kısa tanıtım ve diğer çalışmaların yer aldığı bir de web sitesi hazırlandı.

Türkçe, İngilizce ve Arapça olarak 3 dilde tasarlanan web sitesi bugün yayına girecek. 

Tarihi zaferi anlatan kitaplar da tekrar yayımlandı.

5 ay sonunda İngilizler teslim oldu  

İngiltere’nin Basra’daki petrolü ve Abadan’a giden boru hattını güvenceye almak amacıyla Osmanlı topraklarına 6 Kasım 1914’te çıkmasıyla başlayan Mezopotamya Harekatı, Tümgeneral Charles Townshend komutasındaki İngiliz birliklerinin 7 Aralık 2015’te Kut’ül Amare’de kuşatılmasıyla hiç beklemedikleri bir şekle girdi. 

Basra’dan itibaren “kolay” diye değerlendirdikleri galibiyetler alarak ilerleyen İngiliz birlikleri, başlangıçtaki amaçlarını genişletme kararı aldı ve Bağdat’a yöneldi. Ancak Nureddin Paşa komutasındaki Türk birlikleri tarafından Selman-ı Pak’ta durduruldu ve geri çekilmeye zorlandı. İngilizler, yeniden güneye yönelerek Dicle’nin kıvrılarak karada at nalına benzeyen bir alan oluşturduğu Kut’ül Amare’de savunmaya geçti. Nureddin Paşa’nın bu noktada başlattığı kuşatma, 29 Nisan 1916’da İngilizlerin Osmanlı ordusuna teslim olmasıyla sona erdi.

Türklerin ve Iraklıların ortak başarısı 

Irak’ın Kut kentindeki Osmanlı Türk Şehitliği’nde Kut’ül Amare Zaferi’nin 100’üncü yıldönümü anma töreni düzenlendi. Törende konuşan Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği Müsteşarı Sinan Zeren, Kut’ül Amare’nin Irak ile Türkiye’nin ortak zaferi olduğunu belirtti. 

ŞİMDİ DE BÖYLE SAVAŞMALIYIZ

Zeren, “Kut’ül Amare Zaferi’ni Kut halkıyla birlikte kutlamaktan onur duyuyoruz” dedi. Kut Vali Yardımcısı Reşid el-Bediri de Kut’ül Amare Savaşı’nda İngilizlere karşı Irak ve Türk şehitlerini anmanın onurunu yaşadıklarını dile getirerek, bugün de DAEŞ gibi terör örgütlerine karşı bu şekilde savaşmak gerektiğini belirtti.