Çalışma Meclis'e gönderildi... ''Köpeklerin sahiplenilmesini amaçlıyoruz''

Sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenlemeye ilişkin taslak AK Parti Meclis Grubuna gönderildi. Başkan Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda başıboş sokak köpeği sorunuyla ilgili, ''Kuduz tehdidi giderek büyüyor. Gelişmiş hiçbir ülkede olmayan başıboş köpek sorunumuz var. Bazı ülkeler Türkiye'ye gelecek vatandaşlarını kuduz ve sahipsiz köpekler için uyarmaya başladı. Yapılacak düzenlemeyle köpeklerin sahiplenilmesini amaçlıyoruz'' dedi.

Başkan Erdoğan, AK Parti TBMM Grup Toplantısı'nda başıboş sokak köpeği sorunuyla ilgili konuştu.

Başkan Erdoğan, "Türkiye'de 4 milyon civarında sahipsiz köpek olduğu tahmin ediliyor. Bu sayı her sene katlanarak artıyor. Gelişmiş hiçbir ülkede olmayan bir başıboş köpek sorunumuz var. Türkiye, kuduz riski açısında şu an Afrika ve Asya ülkeleriyle aynı risk kategorisinde yer alıyor. Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalık riski de yükseliyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Kimse bize merhamet üzerinden ders vermeye kalkmasın. 2004 yılında Hayvanları Koruma Kanunu'nu biz çıkardık. 2021 yılında bu yasada değişiklik yaptık, hayvanları mal statüsünden çıkarıp can statüsüne aldık." dedi.

Sahipsiz köpek sayısını 'yakala-kısırlaştır-sal' metoduyla çözmek istediklerini ancak bunun çözüm olmadığını ifade eden Erdoğan, "Başıboş köpek sorununu köklü şekilde bir özüme kavuşturmamız şart. Toplumun çok büyük bir kısmı bu meselenin bir an önce çözülmesini istemektedir" dedi.

Erdoğan düzenlemedeki amacın sahipsiz köpeklerin sahiplendirilmesi olduğunu vurguladı.

BAŞIBOŞ KÖPEKLERLE İLGİLİ ÇALIŞMA MECLİS'TE

Tunç, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde, sahipsiz hayvanlarla ilgili yasal düzenlemeye ilişkin soru üzerine, bu konuda Tarım ve Orman; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği; İçişleri ile Adalet bakanlıklarının çalıştığını belirtti.

Bir taslağın hazırlandığını dile getiren Tunç, şöyle devam etti:

"Taslak çalışma Meclis grubumuza intikal ettirildi. Milletvekillerimiz bunu değerlendireceklerdir. Bu, milletvekillerimizin değerlendirmesine mahsus bir durum. Hayvanları koruma noktasındaki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Hayvanları Koruma Kanunu'nu çıkaran iktidarız. Hayvanları korumayla ilgili araştırma komisyonu kurulmuştu, bu komisyonun tavsiye kararları doğrultusunda birtakım düzenlemeler yapmıştık. Hayvanları Koruma Kanunu'nda evcil, sahipsiz hayvan tanımları netleştirilmiştir. Hayvanları eziyet edenlere yönelik cezaları artırmıştık."

"YASAL DÜZENLEMEYE İHTİYAÇ VAR"

Sokaklardaki sahipsiz hayvanların insanlara zarar verdiğinin görüldüğünü, ölümlere yol açan olayların yaşandığını aktaran Tunç, çocuklara, yaşlılara saldırma, trafik kazalarına neden olma gibi durumların söz konusu olduğunu, bunun önlenmesi gerektiğini vurguladı.

Tunç, belediyelere ve bazı kurumlara düşen görevler olacağını, yasal düzenleme ihtiyacı olduğunu kaydederek, "Dengeyi iyi korumamız lazım. Hem hayvanlarımızı koruyalım ama insan sağlığına zarar verecek, insan sağlığını tehdit edecek durumu da ortadan kaldırmaya yönelik orta yol bulunması gerekecektir." dedi.