Çalıntı tahıllar bizden geçemez

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi'nin çalıntı tahıl iddiasına Bakan Çavuşoğlu yanıt verdi: “Biz tahılın uluslararası piyasalara gayri meşru satılmasına karşıyız, asla müsaade etmeyiz.''

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Bakanı Elizabeth Truss ile bir araya geldi. Çavuşoğlu, tahıl krizinin çözümü noktasında atılan somut adımlara ilişkin şunları kaydetti: "Ukrayna'dan tahıl ihracatını gerçekleştirmek için BM'nin planını uygulanabilir olarak görüyoruz. İstanbul'da eğer bir anlaşma olursa kontrol merkezi kurulacak. Ukrayna karasularının hemen dışında bir güvenli bölge kurulacak. Burada özellikle Ukrayna limanlarına gidecek gemilerin kontrolü de yapılacak. Rusya'nın talebi doğrultusunda silah veya başka bir şey taşımadığından emin olunacak. Dönüşte de gemiler belirlenen ürünleri taşıyacak. Rusya'dan olumlu cevap bekliyoruz. Bu konuyu, Lavrov'un Türkiye ziyaretinde de ele aldık. Rusya nezdinde yaptığımız çalışma hakkında da tüm taraflara bilgi veriyoruz. Sürecin özellikle Ukrayna tarafından şeffaf olması gerekiyor."

KARARLILIĞIMIZ TAM

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar, Rusya'nın binlerce ton tahıl çaldığını iddia ederek Türkiye'den yardım istedi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çavuşoğlu şunları kaydetti: "Biz her iddiayı ciddiye alarak araştırıyoruz. Ve sonucunu da özellikle Ukrayna tarafına bildiriyoruz. Biz Ukrayna'nın tahılını ya da herhangi bir ürününü Rusya veya başka bir ülkeden alınıp gayrimeşru, illegal bir şekilde uluslararası piyasalara satılmasına karşıyız. Türkiye olarak bu ürünlerin bize gelmesine de kesinlikle müsaade etmeyiz. Bu konuda devletimizin yetkili kurumlarımızın kararlılığı tamdır."

'NATO ZİRVESİ BİR LİMİT DEĞİL'

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik başvuruları konusunda ise şöyle konuştu: "NATO Zirvesi bir limit değil. Bu sürecin tamamlanması için son bir tarih belirlenmedi. Bir müttefikin güvenlik endişelerinin karşılanması NATO için de öncelik olmalı. Sonuçta önümüzdeki süreçte Madrid Zirvesi'nde de bu konular elbette ele alınacaktır. Özellikle zirvede NATO'nun güney kanadıyla ilgili terörizme, terörle mücadeleye odaklanacak bir oturumun düzenlenmesini de önemli buluyoruz."