Çadır kurdurmadılar, evlerini açtılar... Yusufeli ruhu

Çadır kurdurmadılar, komşularına evlerini açtılar. Acılara merhem olan dayanışma. Artvin'in Yusufeli İlçesi'nde çıkan yangında 193 ev ve ahır yandı. AFAD çadır gönderdi, ancak komşuları ‘Evlerimizde misafir ederiz' diyerek çadır kurdurmadı.

DHA

Artvin Yusufeli'ne bağlı Dereiçi Köyü'nde 17 Mart'ta bir evde başlayan yangın, rüzgarın da etkisiyle diğer yapılara sıçradı.

8 saatte 35 binadaki 52 ev yandı, ahır ve samanlıklarla birlikte 193 yapı zarar gördü. AFAD ekipleri, evleri yanan vatandaşların barınma ihtiyaçları için çadır kurmak istedi. Ancak buna karşı çıkan köylüler, komşu ve akrabalarına kapılarını açıp kendi evlerinde ağırlamaya başladı. Yusufeli halkı da topladıkları eşya, kıyafet ve gıda yardımlarını köye ulaştırdı.

ACIYI PAYLAŞACAĞIZ

Dar günde komşu ve akrabalarına yardımcı olduklarını belirten Fethi Taşcı, "Ne demek çadırda kalmak. Bize yakışan budur. Acıyı birlikte paylaşacağız" dedi. Köy sakinlerinden Fahriye Akgül, "Köyümüzde herkes birbirine sahip çıktı, kimseyi çadırlara bırakmadık" derken, yatalak oğluyla kız kardeşinin evine giden Ayşe Taşçı "Oğlum da çocuklarıyla beraber eşinin amcasının evinde. Çok şükür bizlere sahip çıktılar" ifadesini kullandı.

HAYVANLARIMIZ BİLE DIŞARIDA KALMADI

Sağlam bir eşyalarının bile kalmadığını söyleyen Sevgi Umuteken, "Köylülerimiz hayvanlarımızı dahi ortada bırakmadı" dedi. Fatma Umuteken ise "Onları bu zor günde çadırlarda bırakamazdık. Birbirimizi sahiplendik, kimse dışarıda değil" şeklinde konuştu.

KENDİ EVİNDEN ÖNCE KOMŞUYA KOŞTU

Evi küle dönen köy muhtarı Sabri Duman, o anları şöyle anlattı: "Alevler evime çok uzaktı, sıçramaz sandım. Samanlık tutuştu, 3 inekten birini kurtarabildim. Alev eve sıçradı. Müdahale edilecek gibi değildi. Köydeki diğer evleri kurtarmak için geri döndüm."

DEVLETİN DESTEĞİYLE YARALAR SARILIYOR

Köydeki acil ihtiyaçlar için AFAD 1 milyon lira, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1 milyon lira, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da 1.5 milyon TL gönderdi. Evi yananlara ilk etapta 15 bin lira ödenecek. Köyde TOKİ tarafından 21 binada 52 konut ile 60 dolayında ahır ve samanlık inşa edilecek. Binalar taş ve ahşap karışımlı yatay mimarili olacak.