Büyükşehirlerde susuzluk riski!

Türkiye son yıllarda üç Van Gölü büyüklüğünde sulak alanını kaybederken uzmanlar önlem alınmazsa İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirlerin susuzluk riski altında olduğunu söylüyor.

Dünyayı etkisi altına alan iklim krizi tatlı su kaynaklarını tehdit ediyor. Gerekli önlemler hızlıca alınmazsa başta Türkiye olmak üzere pek çok ülke, büyük bir su sorunuyla karşı karşıya kalacak. Uzmanlar, üç Van Gölü büyüklüğünde sulak alanı kaybettiğimizi vurgulayarak İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyükşehirlerin risk altında olduğunu söylüyor.

10 YERDE KESİN KITLIK

WWF-Türkiye Tatlı Su ve Sulak Alan Program Müdürü Eren Atak, WWF'nin "Su Riski Filtresi" çalışmasında, küresel ölçekte su riski yüksek şehirlerin arasında Türkiye'den 10 şehir yer aldığına dikkat çekti. Bu kentler arasında da Türkiye'nin nüfusunun en fazla yoğunlaştığı büyükşehirlerden İstanbul, Ankara, İzmir, Gaziantep, Diyarbakır, Bursa, Mersin, Konya, Adana ve Antalya bulunuyor.

SU STRESİ YAŞANIYOR

Türkiye'nin 25 nehir havzasından sadece 9'unda su riskinin düşük olduğunu belirten Eren Atak, Marmara ve Küçük Menderes havzalarının "kesin kıtlık"; Gediz, Burdur, Asi nehri havzalarının "kıtlık"; Meriç-Ergene, Büyük Menderes, Konya Kapalı havzalarının ise "su stresi" yaşayan havzalar arasında yer aldığının da altını çizdi.

NEMRUT GÖLÜ'NDE 3 TON ÇÖP TOPLANDI

Bitlis'in Tatvan Belediyesi ile Van Gölü Aktivistleri tarafından düzenlenen etkinlikle 'yeryüzü cenneti' olarak bilinen Nemrut Dağı ve Krater Gölü çevresinde tonlarca çöp toplandı. Dünyanın ikinci büyük, Türkiye'nin de en büyük krater gölü olma özelliğini taşıyan Nemrut Krater Gölü'nde Tatvan Belediyesi Gençlik Meclisi üyeleri ve personelleriyle Van Gölü Aktivistleri gönüllüleri tarafından temizlik çalışması yapıldı. Gün boyu devam eden temizlik çalışması kapsamında yaklaşık 3 ton çöp toplanarak, kamyonla çöp depolama alanına götürüldü. Etkinliğe Erciş'ten geldiğini ve boş zamanlarında bu tür faaliyetlere katıldığını söyleyen Öğretmen İsrafil Akan "Yeryüzü cenneti olarak bilinen Nemrut Krater Gölü temiz kalsın istiyoruz. Bütün katılan herkese ve tüm arkadaşlarımıza da teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

SINIR KAPISI ÇÖPLÜK OLDU

Avrupa ülkelerine ihraç yükü taşıyan TIR'lar Bulgaristan'a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı yolu üzerinde kilometrelerce uzunluğunda kuyruk oluşmasına neden olurken, sürücülerin bıraktığı atıklarla çevre kirliliği yaşanıyor. Sürücüler günlerce kuyrukta beklediklerini ve bu yüzden çöplerini çevreye attıklarını belirterek, ihtiyaçlarını giderecekleri tesislerin yapılmasını istedi.

TIR sürücülerinden Şaban Demir, "Çöp kutusu olmadığı için çöpleri yol kenarına atıyoruz. Hamzabeyli Sınır Kapısı'nda TIR parkı yeterli olmadığından dolayı biz yollarda bekliyoruz" dedi.