Büyükşehirden çiftçiye 277 milyon TL destek

Konya Büyükşehir Belediyesi, tarım şehri Konya'da Yeni Büyükşehir Yasası sonrası 210 milyon liralık tarımsal sulama yatırımı yaparken; çiftçilere 67 milyon lira fidan, fide ve ekipman desteği sağladı.

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya genelindeki on binlerce çiftçiye katkı sağlamaya devam ediyor. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, özellikle kırsal bölgelerde üretimi artırmak ve tarımsal kalkınmayı güçlendirmek amacıyla diğer yatırımların yanında tarıma ve tarım projelerine destek olmaya aralıksız devam ettiklerini söyledi. Tarımsal kalkınmayı yerel kalkınmanın vazgeçilmez bir unsuru olarak gördüklerinin altını çizen Başkan Altay, şunları söyledi:

SULAMA YATIRIMI YAPILDI

"Çiftimizin kalkınması amacıyla Yeni Büyükşehir Yasası sonrası çiftçilerimize 67 milyon liralık fide, fidan ve tarımsal ekipman desteği sağladık. Ayrıca KOP İdaremizle birlikte 31 ilçemizde 210 milyon liralık tarımsal sulama yatırımı yaptık."

AMAÇ ÜRETİME KATKI

"Hayvancılık için yem bitkisi tohumu destekleri yapıyoruz. Bu yıl ilk kez damızlık koç desteğinde de bulunduk. Amacımız, insanlarımızın gelirlerini artırmak ve tarımsal üretime katkı sağlamak."

BAŞKAN ALTAY'DAN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Çatalhöyük'ten bugüne tarımın ve üretimin merkezi olan Konya'nın her geçen gün artan üretimi ve iş gücüyle Türkiye'nin gıda güvenliğini sağlamaya devam ettiğini belirten Başkan Uğur İbrahim Altay, hükümetin desteklerinin yanında Büyükşehir Belediyesi olarak da her zaman üreticiye destek olduklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı 2021 yılı hububat alım fiyatları ile ton başına sert ekmeklik buğday alım fiyatı 2 bin 250 liraya, arpa alım fiyatı bin 750 liraya çıkarıldı. Ayrıca bakliyat alım fiyatları ton başına kırmızı mercimekte 5 bin lira, yeşil mercimekte 4 bin lira, nohutta 4 bin 50 lira olarak belirlendi. Bu yıl için yaş çay alım fiyatı ise kilo başına 3,87 liraya, destekleme ile birlikte 4 liraya yükseltildi.

Tarıma desteklerinin artarak devam edeceğini kaydeden Altay, bugüne kadar 122 bin çiftçiye ve öğrenciye tarımsal eğitim ve teknik destek verdiklerini de belirtti.

LAVANTA DAMITMA TESİSİ AÇILDI

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir Belediyesi ve Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi iş birliğiyle 1,8 milyon liraya maliyetle Güneysınır ilçesine lavantadan yağ çıkarma işleminin yapılacağı damıtma tesisi kazandırdıklarını söyledi. Güneysınır'da tarımsal üretimi, özellikle de lavanta üretimini öne çıkarmaya çalıştıklarını belirten Başkan Altay, "Bunun için 1,2 milyon fide dağıtımı gerçekleştirdik. Güneysınır Belediyemiz ile birlikte lavanta ekimi gerçekleştirdik ve bu lavantanın ekonomisinin, kazancının daha da artması için KOP İdaremizle birlikte damıtma tesisini ilçeye kazandırdık. Güneysınır Belediyemiz ile birlikte 150 bin metrekarelik alanda 280 bin lavanta dikimi gerçekleştirdik. Türkiye'de bu kadar bu kadar büyük alanda lavanta dikimi az yerde var. İnşallah özellikle fotoğraf için gelenlerin Güneysınırımız'ı ziyaret etmesini bekliyoruz. Ayrıca burası Yerköprü Şelalesi yolu üzerinde bir alan. Hem Mersin istikametine gidenler hem de Yerköprü'deki şelaleyi ziyarete gidenler için yeni bir turizm destinasyonu oluşuyor." açıklamasında bulundu.

ATIL ARAZİLER ÜRETİME KAZANDIRILDI

Konya Büyükşehir Belediyesi, Meram Çomaklı'dan sonra Kulu İlçesindeki atıl vaziyetteki arazide ekim yaparak ekonomiye kazandırıyor. Başkan Altay, Kulu'da Acıkuyu bölgesinde ekimi yapılan 800 bin m2'lik arazide incelemelerde bulundu. Atıl durumdaki tarım arazilerini değerlendirmek için yoğun bir gayret içerisinde olduklarını ifade eden Başkan Altay, bu kapsamda geçtiğimiz kasım ayında Meram Çomaklı Mahallesi'nde 700 bin m2'lik alanda arpa ekimi gerçekleştirdiklerini anımsattı. Başkan Altay, "Kuraklığa dayanıklı tohumlar seçerek verimleriyle ilgili bir istatiksel veri çıkartmaya çalışıyoruz" dedi.

HAYVANCILIĞA BÜYÜK KATKI

Konya Büyükşehir Belediyesi ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından hayvancılık faaliyetlerine katkı sağlamak amacıyla Bozkır'ın ardından Akşehir, Yunak, Taşkent ve Doğanhisar ilçelerinde de mezbahalar tamamlandı.

DÖRT İLÇEYE DAHA MEZBAHA HİZMETİ

Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi işbirliğiyle hayvancılığın gelişmesi için 4 ilçede daha mezbaha yapımlarını tamamladı. Başkan Uğur İbrahim Altay, ilçelerin kalkınması için Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü desteği verdiklerini belirterek, bu kapsamda Bozkır'da hizmete sundukları mezbahanın ardından Akşehir, Yunak, Taşkent ve Doğanhisar mezbahalarının yapımını da tamamladıklarını söyledi. Başkan Altay, yapımı tamamlanan mezbahalarda, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların daha sağlıklı ortamda hizmet vereceklerini belirterek, "Pandemi döneminde ilçe belediye başkanlarımızla birlikte koordinasyonumuzu en üst seviyede tutarak ilçelerimizde yatırım planlarımızı bir bir hayata geçiriyoruz. Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte Akşehir, Yunak, Taşkent ve Doğanhisar ilçelerimizde yapımına başladığımız mezbahalarımızı kısa bir sürede tamamlayarak, ilçelerimize kazandırmış olduk. İnşallah burada hemşehrilerimiz, gönül rahatlığıyla kesimlerini yaparak, tüketicilerimize ulaştıracaklar. İlçede yaşayan vatandaşlarımıza mezbahalarımız hayırlı olsun" dedi. Başkan Altay, desteklerinden dolayı KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına da teşekkür etti. 4 mezbaha yaklaşık 6 milyon liraya mal oldu.