Büyük zaferin 100'üncü yılında büyük değişim! Zafer Meydanı yenileniyor

7 bin yıllık tarihi geçmişiyle birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kütahya, vizyon projeleriyle marka şehir olma yolunda. Büyük Taarruz'un 100'üncü yılında, kurtuluşun şehri Kütahya'da Zafer Meydanı yenileniyor.

Türk-İslam medeniyetinin referans şehirlerinden biri olan Kütahya'nın çehresi hayata geçirilen projelerle değişiyor. 30 Ağustos 1922'de Kütahya Dumlupınar'da Atatürk'ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'un 100'üncü yılında, kurtuluşun şehri Kütahya'da Zafer Meydanı yenileniyor. Kütahya'da tarihi kent merkezleri ve meydanların, ihya ve sağlıklaştırma çalışmaları ile yenilenerek tarihi hüviyetlerine kavuşturulması amacıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Kütahya Belediyesi ve İller Bankası A.Ş. işbirliğiyle yürütülen Kütahya Merkez Zafer Meydanı'nın yenileme çalışmalarına hız kesmeden devam ediliyor.

29 EKİM'DE AÇILACAK

Kütahya Belediyesi'nin yatırım programında yer alan Zafer Meydanı'nın temeli törenle atıldı. Zafer Meydanı projesiyle Kütahya'ya kalıcı bir eser bırakmayı amaçladıklarını kaydeden Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, "Hızlı bir çalışma temposuyla tamamlayacağız. Proje, Kütahya'da yaşayan her hemşerimizin memnun olacağı, şehrimize değer katacak çok büyük bir proje. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda şehrimize hediye edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ÇİNİLİ VAZOYA ÖNLEM

Zafer Meydanı projesi nedeniyle geçici olarak yerinden kaldırılan kentin simgesi çinili vazonun orijinal haliyle korunacağını ifade eden Başkanı Işık, "Zafer Meydanı'nın yapımı sırasında farklı değerlendirmelere de yol açan vazonun akıbeti ile ilgili çok yoğun katılımın olduğu ve valimizin de katıldığı bir toplantı yaptık. Bu toplantının sonucunda 1970'li yıllarda şehrimize kazandırılan vazonun boyutlarında ve formalarında orijinal vazomuzu orada sergilenecek. Eğer mevcut olan restore edilip aynı şekilde kullanılabilecek durumda ise onun üzerinden, değilse yeni bir imalatla ama tamamen orijinaline sadık kalmak şartıyla bir vazo imalatı konusunda hemfikir olduk" dedi.

ŞEHRİN YENİ YÜZÜ KANAL KÜTAHYA

Kütahya'yı yaklaşık 18 kilometre boyunca ikiye ayıran, DSİ sulama kanalı olarak bilinen kanalın etap etap değerlendirilmesini amaçlayan Kanal Kütahya Projesi'nin 1'inci Etabı 2021 yılında tamamlandı. Kütahya'nın çini sanatçılarının eserlerinin sergilenebildiği kent mobilyaları, yeşil yürüyüş yolları, sokak müzisyenlerinin performans sergileyebildikleri mini amfiler ve süs havuzları gibi birçok yeniliğin yer aldığı Kanal Kütahya'nın 1'inci etap uygulama alanı hem gece hem de gündüz saatlerinde ziyaretçi akınına uğruyor. Kütahya halkı söz konusu projenin en büyük bölümü olan 2'nci etabının başlanmasını büyük bir heyecanla bekliyor.

KÜTAHYA'NIN CAZİBE MERKEZİ VAZO KULE OLACAK

Kütahya Belediyesi'nin vizyon projeleri arasında yer alan Vazo Kule projesi, hava mania planı özel izniyle şehrin en yüksek ilk ve tek binası olacak.

7000 yıllık tarihi geçmişi ile birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Kütahya'da yatırımlar da hız kesmeden devam ediyor. Kütahya Belediyesi'nin vizyon projeleri arasında yer alan Vazo Kule projesiyle kent yeni bir yaşam alanına kavuşacak. Kütahya Eskişehir karayolu üzerinde yapılacak projede 15 bin 719 metrekare kapalı otoparka sahip olacak. Projede yöresel ürünler satış merkezi, döner restoran ve seyir terası, bilim ve sanat merkezi, 13 bin metrekare yeni yeşil alan ve 24 bin metrekare kapalı alan yer alıyor. Çiniciler çarşısında faaliyet gösteren 253 esnafın ekonomisine katkı sağlaması planlanan projede, yeni faaliyet olanaklarının yanı sıra, atıl vaziyette duran fuar alanı da yeniden şehre kazandırılacak. 70 metre yükseklikte inşa edilecek Vazo Kule'nin, hava mania izni alınarak projenin ihalesi süreci başlatıldı.

ESNAFA DESTEK SAĞLAYACAK

Çiniciler çarşısında faaliyet gösteren 253 esnafın ekonomisine katkı sağlaması planlanan projede, yeni faaliyet olanaklarının yanı sıra, atıl vaziyette duran fuar alanı da yeniden şehre kazandırılacak. En az 300 vatandaşımıza ilave istihdam sağlanırken, 7/24 yol üstü ticaretine hizmet edecek satış noktaları hizmete alınacak. Şehirden transit geçen yaklaşık 110 bin yolcunun kent ekonomisine katılması hedeflenmekte.

SEYİR TERASI DA OLACAK

Yaklaşık 24 bin metrekare kapalı alana ve 70 metre yükseklikte inşa edilecek Vazo Kule, sadece görsel bir simge olarak kalmayıp, içerisinde barındırdığı seyir terası, dönen restoran, kafeler, etkinlik alanları, bilim ve sanat merkezi, sanat galerileri gibi birçok sosyal donatı alanı ile bölgede bir cazibe merkezi olacaktır. Hava mania izni alınan projenin ihalesi süreci başlatıldı.

ILICA SEFA KENTİ DOĞA SEVERLERİN HİZMETİNDE

Kütahya-Eskişehir yolu üzerinde, saklı bir bahçe gibi olan Ilıca Termal Turizm Bölgesine Kütahya Belediyesi tarafından yapılan yatırımlara hız kesmeden devam ediliyor. Kira karşılığı yapım usulüyle yenilenen Ilıca Harlek Termal Otel, Sefa Kent Projesi'ne yakışır vaziyette yenilenerek hizmete açıldı. Kütahya Belediyesi tarafından Ilıca'da günübirlik konaklama amacıyla yapımı tamamlanan 9 adet taş ev, karavan kamp alanları, spor sahaları, çocuk oyun alanlarıyla donatılan Ilıca Taş Evler adında yeni bir tesis tamamlanarak hizmete açıldı. Rezervasyon bilgileri paylaşıldığı günden bu yana yoğun talep ve ilgi gören yeni tesislerin, ülkemizin termal turizm alışkanlıklarına yeni bir sayfa açması bekleniyor.

SPORTİF OLTA BALIKÇILARININ YENİ ROTASI YEDİGÖLLER

Kütahya'da 1960 yıllarda tuğla ve kiremit fabrikalarının toprak çıkarma sahası olarak kullanımı sonrasında farklı ebatlarda su göletlerinin oluştuğu Akkent Mahallesi'nde atıl vaziyette duran alana Kütahya Belediyesi tarafından yeni bir yaşam alanı oluşturulması için tüm hazırlıklar tamamlandı. İçerisinde sportif olta balıkçılığı tesisleri, atlı spor faaliyet alanları, yeşil yürüyüş yolları, bisiklet yolları, piknik alanları, kuş köyü, çocuk trafik eğitim parkurları, kır lokantası ve yöresel ürün satış üniteleri gibi birçok sosyal donatı alanlarından oluşan Yedigöller Parkın tamamlanmasıyla birlikte yerli ve yabancı turistler için yeni bir cazibe merkezi olması bekleniyor.

'HİLAL KART'LA KALPLERE DOKUNULDU

Özel Kalem Dergisi tarafından sosyal Sorumluluk projeleri kapsamında Yılın Belediye Başkanı ödülünü alan Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, göreve gelir gelmez başlattığı sosyal sorumluluk projeleriyle de Kütahya'da çığır açtı. Hilal Kart, Mehmetçik Kart, Hilal Bebek ve Pandemi sürecinde yapılan maske, hijyen seti ve benzeri ürünlerin ücretsiz dağıtımının yanında, esnaflara verilen maddi destek, belediyenin mülkiyetlerinde kiracı olan esnaflardan kira ücretlerinde yüzde 50 indirim, ayrıca 2021 yılı için kira oranlarına zam yapılmaması, kimsesiz vatandaşlarımızın evlerine sıcak yemek servisi gibi sosyal yardımlarla destekte bulunuldu. Hilal Kart projesi ile son üç yılda 40 bin aile 150 bin vatandaşa sağ elin verdiğini sol elin hissetmediği anlayışla destekte bulunuldu. Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, "Sosyal belediyecilikte çığır açan uygulamaları şehrimize kazandırmaktan, ülkemizdeki birçok belediyeye örnek olmaktan onur duyuyoruz. Eskiden olduğu gibi koli dağıtmadık. Koli dağıtımında insanları rencide etmedik, komşusunun karşısında hemşerilerimizi mahcup etmedik" dedi.

GENÇLERİN KİTAPLA BULUŞMA NOKTASI

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 yılında Kütahya Kültür Park Projesi'nin tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. Kentin en merkezi bölgesi olan Ali Paşa Mahallesi'ndeki eski Kültür Sarayı yerine, yeraltı otoparkı dahil 5 bin 988 metrekare kapalı alandan oluşan ve içerisinde halk kütüphanesi, kitap kafe, sergi salonları, kültür ve sanat etkinlik alanlarıyla donatılmış yeni bir cazibe merkezi inşa edilecek. Kütahya Valiliği koordinasyonunda; Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Kütahya Belediyesi işbirliğinde yürütülen projenin 29 Ekim 2023 tarihinde tamamlanarak hizmete açılması planlanıyor. Kütahya'yı kitaplarla buluşturacak, gençlerin yeni buluşma noktası olacak Kütahya Kültür Park'ın; nitelikli yeşil alanlarıyla, kent mobilyalarıyla, etkinlik alanlarıyla şehrin yeni cazibe merkezlerinden biri haline gelmesi bekleniyor.

ZANAAT ÇARŞISI'YLA TURİZM CANLANACAK

Kütahya'da tarihi Ulu Camii çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında 30 Ağustos İ.Ö.O. alanının mülkiyeti Kütahya Belediyesi'ne kazandırılmış olup söz konusu alana yeni bir Zanaat Çarşısı yapılması için tüm hazırlıklar tamamlandı. Kütahya'nın en eski yerleşim yerlerinden olan Ulu Camii çevresindeki tarihi dokuyu etkileyen ve camii silüetini kapatan binalardaki işyerlerinin, yeni yapılacak Zanaat Çarşısı'na taşınmaları için yeni bir olanak sağlanıyor. 31 Mart 2022 tarihinde yıkım ihalesiyle başlanılan Zanaat Çarşısı'nın tamamlanmasıyla birlikte Kütahya merkezde yeni bir tarihi meydan oluşturularak, peyzaj düzenlemeleri ve otopark alanları ile Kütahya zanaatçılarının ürün tanıtımını ve satışını yapabilecekleri yeni bir turistik alan daha şehre kazandırılmış olacak.