Bursa'da tarih canlandı

600 yıllık tarih gün yüzüne çıktı. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin, kentin geleceğine damga vuracak Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım projesi kapsamında 37 binanın yıkılmasıyla Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi tamamen gün yüzüne çıktı.

Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursa'da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'ni eski ihtişamına kavuşturacak projede yıkım çalışmaları tamamlandı. Büyükşehir Belediyesi'nin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından da desteklenen projesi, geçtiğimiz yıl ağustos ayında Kızılay binasının yıkılmasıyla başladı. Bu kapsamda ilk etapta normal kamulaştırmalarla 15 parseldeki binalarda yıkım yapılırken, kamulaştırma süreçlerinin uzaması üzerine nisan ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla bölge için 'acele kamulaştırma kararı' alındı. Bu kararın ardından da hem kamulaştırma hem de yıkım çalışmaları hız kazandı. Böylece Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, etrafını çevreleyen binalardan arındırılarak yeniden gün yüzüne çıkmaya başladı. Bursa İpeği'nin de bir dönem yoğun olarak ticaretinin yapıldığı İpek Han ve Koza Han'da bu proje sayesinde gün yüzüne çıktı.

TARİHİ DOKU, ŞEHİR İLE BÜTÜNLEŞECEK

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Çarşıbaşı'nın tam anlamıyla açık hava müzesi olan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi'nin girişi olduğunu hatırlattı. Bölgede 14 han, 1 bedesten, 13 açık çarşı, 7 üstü örtülü çarşı, 11 kapalı çarşı, 4 pazar alanı, 21 cami, 177 sivil mimarlık örneği yapı, 1 okul ve 3 türbe bulunduğunu belirten Başkan Aktaş, şunları söyledi: "Sultan külliyeleri ve Cumalıkızık ile birlikte Bursa'nın UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer almasını sağlayan bu alan, korunması ve gelecek nesillere taşınması gereken evrensel bir miras. Proje kapsamında, Cemal Nadir Caddesi üzerinde ve Zafer Plaza'dan başlayıp Ulucami'ye kadar uzayan bölgede yer alan 'sonradan yapılmış' binaların kaldırılarak, tarihi alanın açığa çıkması sağlanacak. Bu sayede hem şehrimize bir meydan kazandırılacak hem de tarihi kimliğimiz gün yüzüne çıkarılacak. Tarihi doku, şehir ile bütünleşecek."

ŞEHRE YATIRIM YAĞMURU

Bursa'yı sporda da marka kent haline getirmek amacıyla önemli yatırımlar hayata geçiriliyor. Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında yeni protokol imzalandı. Şehre 400 milyon liraya yakın yatırımla yeni spor tesisleri kazandırılacak.

Bursa'da sporun ve sporcunun her zaman yanında olan Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında imzalanan yeni protokolle, şehrin 17 ilçesine 400 milyon TL'ye yakın yeni spor tesisleri kazandırılıyor. İmzalanan protokol kapsamında bin seyircili spor salonu, kültür ve gençlik merkezi, kamp merkezi, iki adet gençlik kampı, 3 adet yarı olimpik yüzme havuzu, okçuluk hazırlık merkezi, atletizm salonu, spor kompleksleri, yeni gençlik merkezleri, 10 adet butik spor salonu, amatör kulüpleri için 4 nizami futbol sahası, 28 adet mahalle spor tesisi, 100 adet basketbol alanı, tenis kortları, voleybol alanları yapılacak.

YATIRIMLAR BİZİ HEYECANLANDIRIYOR

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Türkiye'nin dört bir yanında 400'e yakın gençlik merkezi inşa ettiklerini, 300'e yakın genç ofis açtıklarını belirtti. Spor şehri olan Bursa'da 265 bin lisanslı sporcu olduğunu belirten Bakan Kasapoğlu, "Bursa'dan yetişerek göğsümüzü kabartan birçok sporcumuz var. Umutlarımızı daha üst noktalara taşıma adına yeni bir protokolü imzalıyoruz. Bursa'nın 17 ilçesinde çok önemli ve çok farklı yatırımları hayata geçiriyoruz. 81 ilde olduğu gibi Bursa'nın en ücra köşelerine de en kaliteli hizmeti götürmeyi amaçlıyoruz" diye konuştu. Spor alanında yapılan yatırımlarla Bursa'ya daha birçok Hatice Kübra İlgün gibi başarılı sporcuların çıkacağını belirten Başkan Alinur Aktaş, Naim Süleyman Spor Kompleksi'nin her bir metrekaresinin dolu dolu kullanıldığını ifade etti. Başkan Aktaş, "110-120 milyonluk yatırımı farklı ilçelerimize kazandırmıştık. Bugün ikinci protokolle alakalı bir aradayız. 400 milyon TL'lik yatırımlar yine şehrimizin birçok noktasına dokunacak. 800 milyon TL civarında altyapı yatırımı sürüyor. Gençlere yapılan yatırımlar bizleri daha çok heyecanlandırıyor" dedi.

ÖĞRENCİLER TOPLU TAŞIMAYA YÖNELDİ: FİYAT YÜZDE 22 DÜŞTÜ, TALEP YÜZDE 62 ARTTI

Bursa'da vatandaşların toplu ulaşıma yönelmesi amacıyla araçları modernize eden ve ekonomik fiyat tarifesi uygulayan Büyükşehir Belediyesi, 1 Ocak'tan itibaren geçerli olacak yeni tarifede de öğrenci dostu ulaşım politikasından taviz vermedi. Toplu taşıma araçlarını yoğun kullanan öğrencilerin aylık abonman kartlarında fiyat indirimine gidildi. 2016 yılında 1.5 TL olan öğrenci metro biniş fiyatı, 2018 yılında 1.35 TL'ye indirilmişti. İki yıl boyunca hiçbir artışa sahne olmayan öğrenci metro biniş tarifesi, geçen yıl yapılan düzenleme ile 5 yıl önceki fiyat olan 1.5 TL'ye çıkartılmıştı. Son 6 yılda yakıt, personel ve bakım maliyetlerinde yüzde 70'lere varan artışlara rağmen Büyükşehir Belediyesi, öğrenci dostu ulaşım politikasını kararlılıkla devam ettirdi. 1 Ocak'tan itibaren geçerli olmak üzere, 90 TL olan aylık öğrenci abonman kartının fiyatı 'yüzde 22'lik indimle' 70 TL'ye düşürüldü. Abonman kartlarıyla aylık 160 biniş hakkı bulunan öğrencilerin ulaşım ücreti, yaklaşık 44 kuruşa denk gelmeye başladı. 2019 yılında 10 bin 767 olan aylık öğrenci abonman kart kullanımı, bu yılın aynı döneminde yüzde 62'lik artışla 17 bin 392'ye çıktı. Abonman kartlardaki fiyat indirimi, en çok üniversite öğrencilerini mutlu etti.

BURSASPOR'A KAYITSIZ MI KALSAYDIM

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nin şubat ayı toplantısı, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın başkanlığında yapıldı. Toplantıda Bursaspor'da yönetime aday olan isimler üzerinden yapılan eleştirilere açıklık getiren Başkan Aktaş, kendisinin birileri gibi sosyal medyada yazıp, çizen sözde taraftarlardan değil, gerçek bir Bursasporlu olduğunun altını çizdi. Birilerinin kendisini sosyal medya üzerinden acımasızca yargıladığını ifade eden Başkan Aktaş, "Özellikle aday yönetim kurulundaki isimler üzerinden kendince ayar vermeye çalışanlar varsa, yanlış anlamayın pazar akşamına kadar bu süreç devam etti. Allah aşkına kim çıktı da ona engel olundu. Bursaspor'un şu an bir başkanı var ama fiili olarak hiçbir edimini yerine getirmeyen, hiçbir görev yapmayan bir yönetim var. Bu şehrin seçilmiş belediye başkanı olarak benden ne bekliyordunuz? Bu süreçte ben buna kayıtsız mı kalsaydım. Ben sadece üç günde telefon trafiği ile yani makamımızın vermiş olduğu ağırlıkla, gücümüzü, çevremizi kullanarak tahtanın açılması ve gerekli takviyelerin yapılması noktasında bir hamlede bulundum" diye konuştu.

ÜNİVERSİTELİLERİN YÜZÜNÜ GÜLDÜREN ŞEHİR

Bursa'da eğitim gören yaklaşık 80 bin gencin yaşamını kolaylaştırmak amacıyla birbirinden farklı projeleri devreye alan Büyükşehir Belediyesi'nin 'kiracı üniversitelilere yüzde 50 su indirimi' uygulamasından şu ana kadar 319 abone yararlandı. Uludağ Üniversitesi Görükle Kampüsü'nde 2 ve Bursa Teknik Üniversitesi Kampüsü'nde 1 noktaya kurduğu çorba çeşmeleri sayesinde üniversiteliler, her gün bir öğünü ücretsiz yeme hakkına da sahip oluyor. Toplam 2 bin öğrenci her gün bu çeşmelerden çorba ve ekmek alıp, karınlarını bedelsiz doyurabiliyor. Gençlik merkezleri, millet kıraathaneleri ve kütüphanelerle gençlere konforlu ve güvenli ortamda ders çalışma imkanı sunan Bursa Büyükşehir Belediyesi, vize ve final sınavları döneminde de üniversitelileri yalnız bırakmıyor. Sınav dönemlerinde Görükle Gençlik Merkezi'nde 24 saat hizmet uygulamasına geçilirken, çorba ve çay kahve ikramları, ücretsiz internet ile öğrenciler 'güvenli ve konforlu ortamda' sınavlarına hazırlanabiliyor.

BURSALI GENÇLERE FENOMEN SEMİNERİ

Bursa'da çeşitli kültürel, sanatsal ve sosyal etkinliklere ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediyesi, dijital medya üzerine de özel bir çalışmaya imza attı. Günümüzde iletişim için en değerli ve yaygın araç olan dijital medyanın gençler tarafından doğru ve verimli kullanılabilmesini amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, Nişantaşı Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen 'Yeni Nesil Dijital Medya Buluşmaları' programında sosyal medyanın tanınmış isimlerini Bursalılarla buluşturdu. Programa, sosyal medyadaki yenilikleri bilinçli kullanmayı öğrenmek ve kariyer planını dijital-sosyal medya alanında yapmak isteyenler ile kurumsal iletişim, pazarlama, e-ticaret, üretim, ajans hizmetleri, medya gibi alanlarda çalışan gençler yoğun ilgi gösterdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, sosyal medya fenomenleri Safa Sarı, Alper Rende ve Doğan Kabak'ın sunumlarını dinledi. Salonu dolduran Bursalılardan büyük alkış alan fenomenler, sosyal medya çalışmalarına nasıl başladıklarından ve kariyer süreçlerinden bahsetti.

ÇÖPLER ENERJİYE DÖNÜŞÜYOR

Bursa Büyükşehir Belediyesi, yenilenebilir enerji kaynaklarına bir yenisini daha ekledi. Bursaray istasyonları ile hizmet binalarının çatısını birer güneş enerjisi santraline dönüştürmeye başlayan, Yenikent Katı Atık Depolama sahasında metan gazından, BUSKİ su depolarının girişlerine kurulan HES'ler vasıtasıyla da sudan enerji üreten Büyükşehir Belediyesi, Doğu Bölgesi Entegre Katı Bertaraf Tesisinde de enerji üretimine başladı. Yap-işlet-devret yöntemiyle hayata geçirilen ve yıl sonuna kadar toplamda 40 milyon dolarlık yatırımın yapılacağı Doğu Bölgesi Entegre Katı Bertaraf Tesisi'nde ilk biyogaz tankının devreye alınmasıyla enerji üretimi başlarken, yıl sonuna kadar yaklaşık 75 bin konutun tüketimine eşdeğer 12 megavat enerji üretimi sağlanacak. Başkan Aktaş, "Benzer bir tesisi batı bölgesi için de planlıyoruz. Günlük 1200 ton çöpü işleyecek kapasitedeki tesisimizin çevresinde 1 dönümlük alanda orkide ve manolya bahçeleri kuracağız. Yine gübre üretimiyle alakalı burada bir altyapı oluşturacağız. Yıl sonuna kadar 5 tankımız devreye girmiş olacak ve organik atıktan enerji üretim kapasitesi yaklaşık 12 megavat saate ulaşacak. Bu 75 bin konuta eşdeğer enerji üretimi demek. Çevreye duyarlı bir belediye olmak bizim önceliğimiz" dedi.