Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Muradiye Külliyesi’nde gerçekleştirilen Sultan II. Murad Han’ı anma programı, Mevlid-i Şerif okunmasıyla başladı. Programa katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ikindi namazının ardından II. Murad Türbesi’ni ziyaret etti. Başkan Aktaş, vefatının 567. yılında Sultan II. Murad Han’ı rahmetle anarak başladığı konuşmasında, “İnanıyorum ki anmalar yeni anlamlara kapı açar. Bu vesileyle, Ertuğrul Gazi’den Osman Gazi’ye, Orhan Bey’den Yıldırım Han’a, Murad-I Hüdavendigar’dan Çelebi Mehmet’e kadar bu şehrin inşasında emeği geçenleri ve İstanbul’un fethinden sonra Bursa’nın imar ve ihyasına değer veren tüm ecdadımızı rahmetle anıyorum” dedi.
Başkan Aktaş, Sultan II. Murad’dan yadigar bir kubbenin altında olduklarını ifade ederek, “Kelamıyla gönülleri, kılıcıyla ülkeleri fetheden bir sultanı anıyoruz. Fetret döneminden sonra adeta Osmanlı’yı yeniden kuran Çelebi Mehmet’in Oğlu Sultan Murad Han, Amasya’da doğdu, Bursa’da eğitim aldı, 1421’de Bursa’da tahta çıktı. Bir yandan Anadolu’daki beyliklerle, bir yandan Balkan ve Avrupa devletlerinin ihtiraslarıyla bir yandan da Bizans’ın sinsi emelleriyle karşı karşıya kaldı. Ama Sultan Murad, memleket menfaati için vazifeden kaçmadı” diye konuştu.
Tahtı terk eden padişah
Sultan II. Murad Han’ın cesaretine dikkati çeken Başkan Aktaş, “Memleket menfaati için azimle canını feda etmeyi göze aldı. En önemli arzusu İstanbul’u fethetmekti. Zira her komutan gibi o da efendimizin müjdesine nail olmak istiyordu. O arzuyla yanarken hanedan dışında olup da burada medfun tek kişi olan ebe Gülbahar Hatun’dan bir oğlu olduğunun müjdesini aldı. “Elhamdülillah, Ravza-İ Murad’ta bir gül-i Muhammed’i açtı” dedi. Adını Mehmet koydu. Sultan Murad öyle bir evlat yetiştirdi ki, kutlu fetih ona nasip oldu. Onun tek arzusu imanlı bir kul olarak ölmekti. Bu yüzden kendini ibadete vermek istemiş, sağlığında tahtı terk eden padişah olarak tarihe adı geçmiştir” şeklinde konuştu.
Başkan Aktaş, Sultan II. Murad Han’ın tahtı bıraksa da oğlunun çağrısıyla yeniden ordunun başına geçtiğini anlatarak, “Varna ve II. Kosova savaşlarından zaferle ayrılmıştır. Halkın kendisine duyduğu sevgiden dolayı “Koca Murad Bey”, “Koca Murad Gazi” isimleriyle anılmıştır. Murad Han, ince ruhlu, hassas, lütufkar, adil, merhametli, sözüne sadık, cesur ve tedbir sahibi, kumanda kabiliyeti yüksek bir devlet adamıydı. Hemen bütün ömrünü gaza meydanlarında geçirdi. Ancak imar işlerini asla aksatmadı. Çok eser bıraktığı için “Ebu’l Hayrat” diye anılırdı. Saltanatı döneminde Bursa, Edirne ve başka şehirlerde yoksullar için imaretler, vakıflar ve ulema için medreseler yaptırdı. Vakıf malına önem verirdi” açıklamasını yaptı.
Bursa’ya ‘Kur’an ve Hat Müzesi’ kazandırılacak
Sultan II. Murad Han’ın Kur’an-ı Kerim’e verdiği değere de işaret eden Başkan Aktaş, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarına devam ettiği ‘Kur’an ve Hat Müzesi’nin Bursa’ya kazandırılacağını söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Dairesi Başkanlığı Kent Belleği Araştırma Görevlisi Mehmet Esen de Sultan II. Murad’ın yaşamına dair tarihi bilgiler vererek, II. Murad’ı sadece anmak değil anlamanın da önemli olduğuna vurgu yaptı.
Programa katılan AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten ise II. Murad’ı anlamanın tüm Osmanlı hanedanının anlaşılmasına etkili olduğunu ve II. Murad’ın sadece Fatih Sultan Mehmet’i yetiştirmesiyle dahi tarihte çok önemli bir yerinin bulunduğunu belirtti. Bursa İl Müftüsü İzani Turan da ecdadın değerine işaret ederek ecdat yadigarı eserlerde emeği geçenleri tebrik etti.
İlçe belediye başkanları, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, muhtarlar ve vatandaşların yoğun katılım sağladığı programa Bursa Mehter Takımı, marşlarıyla renk kattı. Başkan Aktaş, programın sonunda vatandaşlara helva ikram etti.
AA