Deprem mi oldu? sorusu merak edilen konular arasında yerini aldı. Deprem haberleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Kandilli Rasathanesi depremleri güncel olarak yayınlıyor. Dün Bursa'da deprem meydana gelmişti. 19 Kasım'da ise Van, Türkiye İran Sınırı ve Denizli'de depremler hissedildi. İşte 19 Kasım Kandilli Rasathanesi son deprem haberleri..
19 KASIM DEPREMLERİ
05:59 saatlerinde Denizli'de 3.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem yerin 7.6 km derinliğinde gerçekleşti.
03:14 sıralarında ise Türkite İran sınırında 4.9 büyüklüğünde derpem kaydedildi.
01:44'te ise Van'da 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
18 KASIM BURSA'DA DEPREM..
Geçtiğimiz gün gerçekleşen depremin ardından Bursa'nın Osmangazi ilçesinde 3,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamaya göre, saat 02.23'te Osmangazi'de 3,2 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Sarsıntı, yerin 10 kilometre derinliğinde oluştu.
DEPREM NEDİR VE NASIL OLUŞUR?
Depremler, yerkabuğundaki fay adı verilen kırıklarda meydana gelir. Faylar, kayanın kırılgan özelliğe sahip olmasından dolayı yüksek basınç (gerilme, sıkışma veya bükülme) altında kırılmasıyla oluşur. Gerilme levhaların kademeli hareketi sonucunda yerkabuğunun değişik noktalarında meydana gelir. Depremler, kayalık bir alanda oluşan gerilmenin ani bir harekete yol açacak kadar yükselmesiyle olur. Bu hareket, kayanın en zayıf noktasında kırılmasıyla yeni bir fay oluşturabilir ya da kaya var olan fay boyunca kayar. Bunun sonucunda, gerilmenin boşalmasıyla olağanüstü büyük boyutta enerji açığa çıkar. Bu enerjinin çevredeki kaya kütlelerinde oluşturduğu titreşim depremi yaratır. Depreme yol açan kayalardaki kırılma ya da kaymanın başladığı noktaya deprem odağı, bu noktanın tam üzerine rastlayan alana da deprem merkezi denir.
KAYALARIN BÜKÜLMESİ
Bir fay boyunca yer alan kayalar üzerindeki gerilmenin etkilerini daha iyi anlayabilmek için iki süngeri yan yana tutun ve fayın bu iki "kayanın" birbirine değdiği noktadan geçtiğini düşünün. Kayanın bir bölümü bir yöne, diğeri ise karşı yöne itiliyor ya da çekiliyormuş gibi süngerleri yavaş bir biçimde karşıt yönlerde birbirine sürterek kaydırın. Süngerlerin kolayca hareket etmediğini göreceksiniz. Basınç belli bir noktaya erişip süngerler aniden kayana kadar bükülerek biçim değiştireceklerdir.