Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş: Bursa'yı yıkarak güzelleştiriyoruz

Bursa'da Alp Nöbeti. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, kentin kültür, tarih, turizm, sanayi ve tarım potansiyelini harekete geçiriyor. Osmanlı Cihan Devleti'nin kurucusu Osman Gazi türbesinde başlattığı ‘Alp Nöbeti' büyük ilgi görüyor.

Osmanlı Cihan Devleti'nin kurucusu Osman Gazi'nin türbesi, artık ziyaretçilerini 'Alp Nöbeti' ile karşılıyor.

Mehmetçik'in 'Alp' kıyafeti ve pusatıyla görev aldığı nöbetlerde yapılan değişim töreni, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekiyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin girişimiyle başlatılan proje ile Osman Gazi ve oğlu Orhan Gazi'nin yanı sıra ilk 6 padişahın kabrinin bulunduğu Tophane'de sembolik saygı nöbeti ve devir teslim törenleri başlatıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AKŞAM Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kartoğlu'na, kentin tarihi bölgesini çevreleyen binaların yıkıldığı yerleri gösterdi.

PUSAT KUŞAN, YOLA REVAN

Törenlerde, 'Alp Başı' kıyafetli bir komutan ile özel olarak görevlendirilmiş askerler görev yapıyor.

Alp Başı'nın komutasında Orhan Gazi Türbesi önünden "Alpler! Atalar atası, ulular ulusu Devlet-i Aliyye'nin kurucusu Osman Gazi Han huzurundaki Saygı Nöbeti için; pusat kuşan! Yola revan!" emriyle yürüyen nöbet birliği, Osman Gazi Türbesi önündeki nöbet noktasında duruyor.

Burada Alp Başı, "Yeryüzünü döşek, atını kanat bilen; nerede zulme uğrayan varsa yardıma giden; zalimin önünde kat'a eğilmeyen, Allah'tan başka ilah bilmeyen Atamız Oğuz Han Oğlundan, Gün Han neslinden, Kayı Han Boyundan Kaya Alp oğlu Gündüz Alp oğlu Süleyman Şah oğlu Ertuğrul Gazi oğlu Osman Gazi Han'ın huzurunda Al Bayrak öp, nöbet devral!" komutu veriyor.

Nöbeti veren alpler, "Üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe, canımdan aziz bildiğim bu Al Bayrak sendedir karındaşım!" derken, nöbeti devralan alpler de bayrağı öperek, "Anamdan, atamdan, yardan ve evlattan kıymetli bildiğim Al Bayrak; pusatım gök girsin kızıl çıksın ki, canım pahasına bendedir karındaşım!" diyerek yemin ediyor.

Ardından Alp Başı, "Ol deyince olduran, göğüslerimizi iman nuruyla dolduran yüce Allah'ın 99 adıyla; Allah'a, Kur'an'a, Vatana, Bayrağa ve Pusata and olsun; devletimiz Sur'a üflenene dek daim olsun! Nöbetiniz kutlu ve şerefli ola!" sözleriyle töreni sonlandırıyor.

Saat başı yapılan nöbet değişimini bekleyen ziyaretçiler, hem dualara eşlik ediyor hem de töreni görüntülüyorlar.

TARİHİ ÖRTEN YAPILAR YIKILIYOR

Bu tören, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın, kentin kültür, tarih, turizm, sanayi ve tarım potansiyelini harekete geçirmeye yönelik girişimlerinden sadece biri.

Geçtiğimiz hafta 3 meslektaşımla 'iadei ziyarette' bulunduğum Başkan Aktaş, tarihi belediye binasında Bursa'yı anlattıktan sonra 'hanlar bölgesi'ni gezdirdi.

Yıkımı yapılan binaları yerinde gösteren Aktaş, "700 yıldır ticaretin kalbi olan 480 dönümlük hanlar bölgesinde tarihi silueti bozan yapıları yıkıyoruz. Bölgedeki 13 han, bedesten ve 21 cami ortaya çıkıyor. 250 milyon liralık proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan da destek aldık. Bursa'yı yıkarak güzelleştiriyoruz" dedi.

Aktaş, kentin siluetini bozan Doğanbey TOKİ Konutları'na da işaret ederek, "Bunu da maalesef biz yaptık. Hanlar Bölgesi ve Uludağ'ın siluetini bozuyor. Kesinlikle sıra ona gelecek. Toplam değeri 1 milyar TL. Yükü az bir Bursa Belediyesi bunu çok rahat halleder."

İZNİK BAZİLİKASI'NA YÜZEN İSKELE

Aktaş, Bursa ipekçiliği ve İznik çiniciliğini de desteklediklerini belirterek, bir başka turizm potansiyeline de işaret etti: "İznik Gölü'nde su altında kalan ve havadan görülebilen antik bazilika kalıntılarına erişim için yüzen iskele yapacağız. Burası Hıristiyan dünyası için kutsal yerlerin başında geliyor."

SANAYİ VE TEKNOLOJİ ÜSSÜ

Bursa Türkiye'nin dördüncü ama sanayi ve ticarette ikinci büyük kenti. 16 milyar dolar ihracatla Kocaeli ile yarışıyor. En büyük sanayi kolu da otomotiv. Yeni kurulan TOGG elektrikli otomobil fabrikası ve yan sanayii ile artık teknolojinin de üssü olmaya hazırlanıyor. Avrupa'nın en büyük ve dünyanın sayılı merkezlerinden Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi de Bursa'da açılmıştı. Hollanda,Almanya, Finlandiya ve Danimarka'da da örnekleri bulunan İklim Sokağı projesini Türkiye'de hayata geçiren ilk belediye de Bursa.

AHUDUDU VE YABAN MERSİNİ

Bursa sanayi şehri olarak öne çıksa da, sanayinin kapladığı alan kentin yüzde 5'ini geçmiyor. Tarımda da artık katma değeri yüksek ürünlere yönelik yatırımları var. Belediyenin şirketi Tarım A.Ş. aracılığıyla teşvik edilen ahududu ve yaban mersini yetiştiriciliği yaygınlaşıyor.

Başkan Aktaş, birkaç yıl içinde alınan mesafeyi şöyle özetledi: "Türkiye'de yılda 6 bin ton ahududu yetişiyor. Üretimin yüzde 96.7'si Bursa'da. Ancak, ülkemiz yılda 30 bin ton ahududu ithal ediyor ve buna 70 milyon Euro ödeniyor. Biz Bursa'da rekolteyi birkaç yılda 30 bin tona çıkarmayı hedefliyoruz."

Aktaş'ın verdiği bilgiye göre, 2 dönüm bahçeye ekilen ahududu üreticiye yılda 80-100 bin lira bırakıyor.

Benzer bir durum yaban mersini için de geçerli.

Kentin tarım potansiyelini de en iyi rakamlar gösteriyor. Aktaş, "2019'da 284 milyon dolar olan tarım ürünü ihracatımız 2020'de 350 milyon dolara yükseldi. 3-4 yılda rahatlıkla 1 milyar doları bulur" diyerek buna işaret ediyor.

GENÇLERE 4 GB İNTERNET

Bursa Büyükşehir Belediyesi Gençlik Kulübü'nün üye sayısı 20 bini geçti. Üye olan gençlere hemen 4 GB'lık internet tanımlanıyor, çeşitli markalardan indirim kazanabiliyorlar. Ayrıca medeniyet, dil, tarih araştırma kulüpleri, kamplar, atölyeler, şenlik, festival, sportif uygulamalar ve turnuvalar gibi etkinlikler düzenliyorlar. Sosyal medya içeriği üretmek isteyenler için de YouTube stüdyoları planlanıyor.

Başkan Aktaş, gençlik projeleri için 26 yaşındaki mimar oğlu Hilmi Sefa Aktaş'ın "Baba bizim kuşak suya, çöpe bakmıyor" demesi üzerine yola çıktığını anlatırken, "3 milyon 101 bin nüfusumuzun 2 milyon 70 bini 45 yaşın altında. 15-29 yaş grubuna yönelik anketler yaptırdık, üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu Görükle'de zaman geçirdikten sonra projeleri ürettik" dedi.

SAW VE İGA'YA OTOBÜS

Osmangazi Köprüsü ve İstanbul-İzmir otoyolu özellikle İstanbul'dan Bursa'ya ulaşımda büyük kolaylık sağladı, Sabiha Gökçen'i bir Bursa havalimanı haline getirdi. Büyükşehir Belediyesi Sabiha Gökçen ve İstanbul Havalimanı'na düzenli otobüs seferleri yapıyor. Salgın nedeniyle kapalı olan Yenişehir Havaalanı'ndan da mayıs ayı başında uçuşlar başlayacak. Ayrıca Bursa'nın BUDO, İstanbul'un İDO deniz otobüsü ve feribot seferleri de yazın Bursa'yı ziyaret edecekler için kolay ulaşım sunuyor.