Burdur Gölü yok olmak üzere

Burdur Gölü'ndeki alg patlaması nedeniyle suyun rengi değişti. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, ''Göl yaralı ve yardıma ihtiyacı var. Alg patlaması göllerde kötüye gidişin önemli bir işaretidir'' diye konuştu.

Burdur Gölü'ndeki alg patlaması nedeniyle suyun rengi değişti. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Gülle, "Nodularia (siyanobakteri veya mavi-yeşil alg) patlaması aslında bize Burdur Gölü'nün S.O.S verdiğini gösteriyor. Göl yaralı ve yardıma ihtiyacı var. Alg patlaması göllerde kötüye gidişin önemli bir işaretidir" diye konuştu. Siyanobakterilerin gölde her dönemde olduğunu belirten Gülle, bu dönemde ortaya çıkmasını hava sıcaklığı ve rüzgarın olmamasından kaynaklandığını söyledi.

FOSFOR SEVİYESİNDE ARTIŞ

Prof. Dr. Gülle şöyle dedi, "Göldeki fosfor seviyesinin artması, gölün su seviyesinin hızla düşmesi ile kirliliğin daha yoğun hale gelmesi, özellikle küresel ısınmanın da etkisiyle gölün ortalama su sıcaklığındaki artış gibi nedenlerle bu olay daha sık ve yoğun ortaya çıktı."