Buluşma bulaşma

Bilim Kurulu Üyesi Prof. İlhan, hafta sonu kalabalık ev buluşmaları konusunda uyardı: “Cuma akşamı aileler ve arkadaşlar bir araya geliyor, salı-çarşamba vakalar artıyor.”

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, son günlerde yükselen vakaların, vatandaşların özellikle hafta sonunu geçirmek için yakınlarına yaptıkları ziyaretlerden kaynaklandığını belirterek şöyle konuştu: “Vatandaşların bir araya geldiği hafta sonundan sonraki salı, çarşamba günleri vakalarda artış oluyor. Yılbaşının peşi sıra da bunu gördük, son bir haftadır da bunu gözlemekteyiz.”

TATİLDE BULAŞMA FAZLA

“Filyasyon sonuçlarına baktığımızda, tatil beldelerinde ve evlerde bulaşın çok olduğunu gözlemliyoruz. Vatandaşlarımız cuma akşamından pazartesiye kadar bir arada bulunuyor. Böylece bulaş artıyor, salı, çarşamba günü bu tabloya yansıyor. Aşılama düşüncesi de rehavet oluşturdu. Aşının koruyuculk göstermesi için 7 haftalık bir süreç gerekiyor. Aşı hastalığı hafif atlatmamızı sağlıyor. Bu nedenle aşı da olsak yine önlemlere dikkat etmemiz gerekiyor.” 

ARTIŞTA MUTASYON ETKİSİ 

Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “17 ilde mutasyonlu virüs görüldü” açıklamasını değerlendirdi: “Koronavirüste günlük vaka sayılarının 5 binden 7 binlere çıkmasında mutasyonun etkisi olabilir. Bu durum mutasyonlu virüsün Türkiye içerisinde yayılımda olduğunu gösteriyor.

Mutant virüs eğer Tokat’ta görülüyorsa, İstanbul veya Ankara’da da görülebilir. Şu an mutant virüs Türkiye’de olduğuna göre, bulaştırıcılık ihtimalinin yüksek olduğu da kanıta dayalıysa vatandaşlar olarak bizim yapmamız gereken kurallara daha çok uymamız.”

ŞUBAT ORTASINDA PİK YAPABİLİR!

İzmir Katip Çelebi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bünyamin Sertoğullarından, artan aile ziyaretleri ve tatil nedeniyle şubat ortalarından itibaren vakaların yeniden “pik” yapabileceğini belirtti: “Özellikle kayak merkezlerindeki yoğun insan hareketliliği bizi endişelendiriyor.

İnsanların yarıyıl tatilinde tedbirlere uymuyor. Bu korktuğumuz bir tablo. Virüs son günlerde yine aramızda dolaşmaya ve yayılmaya başladı.” 

KAYAKÇILARA SIKI DENETİM 

Kayseri Jandarma ekipleri, Erciyes Kayak Merkezi yolunda denetim yaptı. Araçları durduran jandarma, vatandaşların izin belgelerini kontrol etti. Kayak merkezinde de ziyaretçiler, pistlerde yoğunluk oluşturdu.