Bühtan TDK sözcük anlamı ne demek? Bühtan nedir?

Bühtan kelimesi, günlük hayatta vatandaşların sıklıkla kullandığı kelimelerden bir tanesidir. Uzun yıllar boyunca dilimizde yer alan bühtan kelimesi, yurttaşların gerek günlük hayat gerekse sosyal medyada yararlandığı ve kullandığı sözcüklerden birisi olarak öne çıkmaktadır. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan bühtan kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir.

Bühtan günlük hayatta sık sık kullanılan kelimeler arasında yer alıyor. TDK'ya göre bühtan kelimesinin kökeni de merak ediliyor. Bühtan kelimesini ilk kez duyan kişiler arama motoru Google'da "bühtan nedir, TDK sözcük anlamı ne demek?" soruların yanıtları merak ediliyor.

BÜHTAN NE DEMEK?

Bühtan kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir.

Bühtan kelimesi Arapça kökenlidir. İftira. Bir kimseye onda olmayan bir kusuru isnat etme.

TDK'DA BÜHTAN NE ANLAMA GELİYOR?

Kara çalma, iftira

BÜHTAN KELİMESİ KULLANILAN ATASÖZÜ VE DEYİMLER

Bir kimseyi yapmadığı bir şeyi yapmış olmakla itham etme.

Birisine yalandan bir şey isnad etme. Birisini suçlu gösterme.

Allahü teâlâ âyet-i kerîmelerde meâlen buyurdu ki:

Mü'min erkek ve mü'min kadınlara, işlemedikleri (bir günâhı, bir suçu isnâd etmek sûretiyle) ezâ edenler, muhakkak bir bühtân ve apaçık bir günâh yüklenmişler (cezâya müstehak olmuşlardır). (Ahzâb sûresi: 58)

Bir kimse için söylenen kusûr, onda varsa, bu söz gıybet, yoksa bühtân olur. (Hadîs-i şerîf-Sâhih-i Müslim)

Nâmuslu bir kadının nâmûsuna bühtân etmek, yüz senelik ameli(n sevâbını) yok eder. (Hadîs-i şerîf-Râmûz-ül-Ehâdîs)

Her yere burnunu sokma! Ya bir kazâya, yâhut bir bühtâna uğrarsın. (Muhammed Hâdimî)

Sâliha bir kad ında bulunması gereken şartlar altıdır: Allahü teâlâdan başka, hiç bir şeye ibâdet etmemek. Hı rsızlık etmemek. Zinâ etmemek. Çocuğunu öldürmemek. Bühtân etmemek. Peygamber efendimizin her emrine itâat etmek. (Ahmed Fârûkî)

Bühtân, kötü sıfatların, fenâ ahlâkın en şiddetlisidir. Çünkü bunda yalan vardır. Yalan ise her dinde haramdır. (Ahmed Fârûkî)