Buca fayı uyandı, İzmir yine ayakta! Yapılaşma değişmeli

İzmir Buca'da önceki gece meydana gelen 4.9'luk deprem büyük paniğe neden oldu. 151 kişinin etkilendiği depremde balkondan atlayan genç, hayatını kaybetti. 20'ye yakın binada hasar oluştu, bir caminin minaresi yıkıldı.

İzmir 30 Ekim'de 117 kişinin hayatını kaybettiği depremden 735 gün sonra yine korku dolu bir geceye uyandı. Buca'da önceki gece saat 03.29'da AFAD verilerine göre 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Büyük korku yaratan depremde vatandaşlar panikten binalardan atladı. Deprem nedeniyle 20'ye yakın binada çatlak oluşurken, Selahattin Oğlu Camii'nin minaresi de hasar gördü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca "Panikten toplam 151 kişi etkilendi. 1 kişi hayatını kaybetti, 8 kişinin tedavisi sürüyor" dedi.

4 BİNA TAHLİYE EDİLDİ

Minaresi hasar gören camiye gelen Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, en kısa sürede yıkacaklarını söyledi. Bölgede temizlik çalışmalarına başlandı. 30 ilçede geniş çaplı hasar tespiti çalışması yapan itfaiyenin, sıva düşmesi, çökme, binada çatlak gibi 21 ihbara müdahale ettiği belirtildi. Rapor doğrultusunda Buca'da oturulamayacak durumda olan 4 adresteki vatandaşlar, itfaiye kontrolünde tahliye edildi.

Kente gelen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bu yapı stokunun değişmesi lazım. Daha büyük boyutlarda oluşacak bir deprem içimizi acıtacak, ülkemizi üzecek sorunlar ve maliyetler oluşturabilir" dedi. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise İzmir civarında 17 aktif fay olduğunu hatırlatarak, depremin son derece olağan karşılanması gerektiğine dikkat çekerek şöyle devam etti: "İzmir'de 6.8- 6.9 büyüklüğüne kadar deprem üretme potansiyeline sahip faylar var. Dolayısıyla bizim bir an önce İzmir'de yapı stokuna dikkat ederek, hareket etmemiz önem taşıyor."

Deprem İzmirlileri gece yarısı uykudan uyandırarak sokağa döktü. Yaklaşık 7 saniye süren deprem sonrası 80 artçı meydana geldi.

PANİK YÜZÜNDEN HAYATINI KAYBETTİ

Deprem sırasında balkondan atlayan ve ağır yaralanan 18 yaşındaki üniversite öğrencisi Efe Altay Saral kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Vücudu, park halindeki otomobille kaldırım arasında sıkışan gencin annesi Selma Saral ise hastane önünde oğlundan gelen acı haberle yıkıldı. Saral Manisa Celal Bayar Üniversitesi Makine Mühendisliği'nde okuyordu.

UZMANLAR SON SARSINTIYI DEĞERLENDİRDİ

6'DAN FAZLA DEPREM ÜRETMEZ

Prof. Dr. Ahmet Ercan: "Batı Anadolu son 10 yıldır çok gergin. Normalde Anadolu'da yüzde 52 ile en çok deprem beklediğimiz yer Kuzey Anadolu kırığıydı. Ancak son yıllarda Batı Anadolu'da gerginlik artışı söz konusu oldu. Şu anki deprem İzmir'de korktuğumuz İzmir kırığı üzerinde olmadı. Biz buna orta büyüklükte deprem diyoruz. Kuşadası'nda beni uykudan uyandırdı. Melez ovasındaki yapılaşma hemen durdurulmalıdır. Bornova-Bayraklı ve Bornova kırığı etkisi altında olan Karşıyaka-Çiğli kesimleri İzmir'in tetikte olması gereken yerlerdir. Buradaki yapıların kentsel dönüşüm kavramı içinde hızlanarak iyileştirilmesi gerekiyor. Kesinlikle Bayraklı ve Bornova Ovası'ndaki yapılaşma durdurulmalı. Öncelikli olarak buralar taşınmalı."

DİRİ BİR FAY DEĞİL

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir: "Bizim yaptığımız jeolojik çalışmalara göre, bu fay, batıda Tuzla fayına bağlanan bir fay. Sisam fayı gibi çalışan bir fay. Bilindiği gibi İzmir'de can ve mal kaybına neden olabilecek deprem büyüklüğü 6 ve üstü. Fakat Buca fayı 6'dan büyük deprem üretemez. Bu deprem oluş yeri itibariyle Türkiye Diri Fay Haritası'nda çizilmiş bir fay değil. Panik yaratacak bir durum yok."