17 Ağustos 1999 Depremi, en çok Marmara Bölgesi’ni etkilese de tüm Türkiye’nin yüreğine 17 yıldır iyileşmeyen derin bir yara bıraktı. Kara gecede kimi anne-babasını kimi ise evladını kaybetti. Hayatını kaybedenler, Gölcük, Adapazarı, Yalova ve İstanbul’da çeşitli etkinliklerle anıldı.
SESSİZ YÜRÜYÜŞ
Depremin derinden etkilediği diğer bir il ise Yalova’ydı. 2 bin 504 kişiyi kaybeden şehirde, anma etkinliği sessiz yürüyüşle başladı. Ardından hayatını kaybedenlerin adlarının yer aldığı mermer bloklar çiçeklerle süslendi. Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği ve Yalova Belediyesi tarafından ortaklaşa düzenlenen, yürüyüş sonrası konuşan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, “4 katlı imar kararının sonuna kadar arkasındayım. Allah bir daha bizlere böyle bir afet göstermesin” dedi.
BAŞBAKAN'DAN MESAJ
Başbakan Binali Yıldırım, Twitter'dan 17 Ağustos 1999 Depremi'nin 17. yılı için mesaj yayınladı. Yıldırım, "17 yıl önce tüm Türkiye'nin yüreğini yakan o acıyı unutmadık, unutmayacağız" dedi.
Türkiye'nin bölünmesine yol açabilir
Büyük Marmara Depremi’nin 17. yılında önemli tespitlerde bulunan Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, hazırlıksız yakalanılması halinde olası Marmara Depremi'nin Türkiye'nin bölünmesine bile yol açabileceğini söyledi. Türkiye'den 50-100 bin kişinin yaşamını yitireceği olası Marmara Depremi'nin çok büyük sorunlara yol açabileceğinin altını çizen Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, aynı zamanda kültür ve yaşam düzeyini yükselten örnek gösterilebilecek 'Kentsel Dönüşüm' projesinin de bulunmadığını vurguladı.