Bu silahlar terör örgütünde ne arıyor?

Suriye’nin Cerablus bölgesinde Türk tanklarını hedef alan ve 1 Mehmetçiğin şehit düştüğü saldırılarda kullanılan füzelerin NATO ve dost ülkelere ait olması tartışma yarattı. G20 ve BM zirvelerinde, terörle mücadelede sergilenen ikiyüzlülük en üst tonda dile getirilecek.   

Hakkı KURBAN / ANKARA

Suriye’nin Cerablus bölgesinde Türk tanklarını hedef alan ve 1 Mehmetçiğin şehit düştüğü saldırılarda kullanılan füzelerin NATO ve dost ülkelere ait olması tartışma yarattı. Türkiye, bu silahların terör örgütlerinin eline verilmesinden duyduğu rahatsızlığı, en üst tonda muhataplara anlatacak. Ankara, hassasiyetlerini uluslar arası toplantılara taşımaya hazırlanıyor. Ankara’nın, altını çizeceği hassasiyetler ise şöyle sıralanıyor: 

BU TUTUM KABUL EDİLEMEZ 

Son olarak, terör örgütü PYD-YPG’nin, Suriye’nin Cerablus bölgesinde iki Türk tankını hedef alan ve 1 Mehmetçiğin şehit düştüğü saldırılarda kullandığı silahlar müttefik ve dost ülkelerin çıkmıştı. “Cornet” tipi lazer güdümlü tanksavar füzesinin Rus yapımı, “Milan” tipi güdümlü füzenin ise Fransız-Alman ortak yapımı olduğu biliniyor. Bu füzelerin, terör örgütüne nasıl ve neden verildiği gündemde olacak. Ankara, muhataplarına, hedefin Suriye’de bir işgal girişimi veya sorunların büyümesi olmadığını, meşru müdafaa kapsamında, ortak düşman olarak ilan edilen DAEŞ’le mücadele olduğunu net bir dille anlatıyor. 

İŞGAL DEĞİL, MEŞRU MÜDAFAA 

Sınır boyundaki yerleşim birimlerine füzelerin düşmesi de kanıt olarak gösterilecek. Yürütülen diplomasi trafiğinde, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunmasının altı çizilecek. Tüm bu hassasiyetler, ilgili ülkelerle bire bir temasların yanı sıra, Eylül ayında Çin’de yapılacak G-20 ve ABD’de gerçekleştirilecek BM Zirvelerinde de, Cumhurbaşkanı  Erdoğan tarafından bizzat dile getirilecek.

Patlayıcı alarmı! 

Terör örgütlerinin patlayıcı maddelerle gerçekleştirdiği saldırılar, hükümeti yeni önlemler almaya yöneltti. Alınan tedbirler kapsamında, İçişleri  Bakanlığı’ndan, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Çalışma, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma Bakanlıkları başta olmak üzere MİT, Jandarma ve ilgili kurumlara yazı gönderildi. 

ÖZEL GÜVENLİK ŞART

Nitratlı gübre ve tüplerle ilgili yasakların ve yeni uygulamaların ardından, sivil kullanım amaçlı patlayıcı maddeler için de ekstra tedbirler devreye sokuldu. Yakıt olarak kullanılan kompozit barutlardan dinamitlere, sıvı patlayıcılardan tahrip kalıplarına kadar maddelerin üretildiği yerler ve nakillerde silahlı özel güvenlik görevlileri bulunacak. 

VALİLİKLER TAKİP EDECEK

Görevliler tek tek valiliklerce araştırılacak. Nakil müracaatlarında silahlı özel güvenlik görevlisi görevlendirdiğini bildirmeyenlere, “Patlayıcı Madde Taşıma İzin Belgesi” düzenlenmeyecek. Görevlendirmeyenler ve önlem almayanlar hakkında işlem yapılacak. 

GÜVENLİ BÖLGENİN KURULMASI ŞART

Türkiye’nin hedeflerinden birinin de Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulması. Mare-Cerablus arasındaki bölgenin mülteci akınlarını durdurmak ve sorunun çözümüne katkı sağlamak için hayati olduğu belirtiliyor. G20 ve BM zirvelerinde bu hususlar masada olacak. 

MÜTTEFiKSENiZ, FETÖ’YÜ BARINDIRMAZSINIZ 

Ankara, diplomasi atağında, darbe girişimi önlenen FETÖ’yle mücadeledeki beklentileri de en üst tonda dile getirilecek. FETÖ’nün barındırılmasına izin verilmemesi, ekonomik kaynaklarının kesilmesi beklentisi vurgulanıyor. Hassasiyetler, ilgili ülkelerle bire bir temasların yanı sıra,  G-20 ve ABD’de gerçekleştirilecek BM zirvelerinde de anlatılacak.