Bu ne çelişki Zühtü başkan?

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’ın 2008’de katıldığı bir panelde AYM’nin gerekçesi yazılmadan kararlarını açıkladığını belirterek, bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu söylediği ortaya çıktı.

MİT tırları ile ilgili Cumhuriyet gazetesi tarafından 29 Mayıs 2015’te atılan ihanet manşeti ardından FETÖ işbirlikçiliği, darbe ve casusluk suçlamaları gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine konan Can Dündar ve Erdem Gül’ün hak ihlaline uğradıkları yönünde karar vererek tahliye olmalarının önünü açan ve bunu hemen kamuoyu ile paylaşan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın 2008 yılında AYM’nin gerekçesi yazılmamış kararlarını kamuoyu ile paylaşmasının Anayasa’ya aykırı olduğunu açıkladığı ortaya çıktı.

BAŞKAN NE DEMİŞ?

Geçmişte Paralel Yapı’nın eline geçtiği gerekçesiyle kapatılan Polis Akademisi Başkanlığını da yapan Arslan, 21 Haziran 2008 tarihinde Iğdır Barosu’nun düzenlediği panelde şunları söyledi: Diğer taraftan Anayasa Mahkemesi sürekli yaptığı gibi 153. Maddeyi de ihlal etmiştir. Yani gerekçesi açıklanmadan, gerekçesi yazılmadan bu iptal kararını yine açıklamıştır. Bu Anayasa hükmünün yorumlanması, yorumlanarak işte, ‘gerekçesi yazılmadan bazı kararlar açıklanabilir’ şeklinde anlamlandırılması imkansızdır. Çünkü o kadar yalın bir ifadedeki iptal kararları, gerekçesi yazılmadan açıklanamaz. Bunu 100 kişiye sorduğunuzda 100 kişi de aynı şekilde anlayacaktır. Çünkü burada esneklik, elastiki bir şey yok. Önce gerekçesini yazacaksınız kararların ondan sonra açıklayacaksınız. Ama uzun süredir Anayasa Mahkemesi bu kuralı, bu Anayasa normunu ihlal ediyor ve gerekçesini yazmadan kararlarını açıklıyor.

BUGÜN BİTMELİ

AYM’de Dündar ile Gül kararı görüşülürken sert tartışmalar yaşanmış, bir AYM üyesi, “Kendimizi mahkeme yerine koyarak karar veremeyiz. Yargılama devam ediyor henüz iddianame bile okunmadı” itirazında bulunmuştu. Red oyu veren diğer iki üyenin de “Yargılama devam ediyor erteleyelim” demesi üzerine Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Aslan’ın devreye girmiş, “Bu işi bugün bitirmeliyiz. Bugün karar vermeliyiz” diyerek oylamaya geçilmişti.

JET GÜNDEM JET KARAR

Anayasa Mahkemesi, 25 Şubat’ta Can Dündar ve Erdem Gül’ün tutuklanmaları suretiyle hak ihlaline maruz kaldıkları gerekçesiyle yaptıkları bireysel başvuruları jet hızıyla gündeme almıştı. AYM, aynı gün iki ismin hak ihlaline maruz kaldıkları yönünde karar vermiş bunu hemen kamuoyu ile paylaşmıştı.  Abdullah Gül’ün uzun yıllar danışmanlığını yapan Ahmet Sever karardan 5 gün önce yani 20 Şubat’ta Dündar’a yazdığı mektupta Can Dündar’a siyasi hesaplar uğruna haksılıkyapıldığını iddia etmişti. Ahmet Sever’in köşkte çalıştığı dönemde kararı veren AYM heyetine 10 isim atanmıştı.  (Star)