Bu kadarını Hitler bile yapmadı

ABD yayın kuruluşu CNN Int, İsrail askerlerinin Filistinlilerin cenazelerini çıkarıp buldozerlerle ezdiğini yazdı.

ABD'li yayın kuruluşu CNN, İsrail askerleri ile ilgili kan donduran bir iddiayı manşetten duyurdu: "İsrail askerleri hastane bahçesine kazılan derme çatma toplu mezarı buldozerle açtı, Filistinlilerin cansız bedenlerini sürükleyerek dışarı çıkardı ve üzerinden geçti."

Amerikan medya kuruluşu CNN International, İsrail askerlerinin, mezardaki Filistinlileri çıkarıp buldozerlerle ezdiğini ve diğer hastalara eziyet ettiğini yazdı. CNN, ulaştığı video kayıtlarıyla, yaşananların doğruluğunu da teyit etti. CNN International muhabirleri Abeer Salman ve Kareem Khadder'in haberine göre iddialar, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) geçtiğimiz hafta 8 günlük bir operasyon düzenlediği Kamal Adwan Hastanesi ile ilgili. CNN'e konuşan hastane çalışanları, İsrail askerlerinin hayatını kaybeden Filistinlilerin cansız bedenlerine saygısızlık ettiğini, tekerlekli sandalyedeki bir hastanın İsrail askeri köpekleri tarafından parçalandığını ve çok sayıda doktorun vurulduğunu söyledi.

VİDEO İLE DOĞRULANDI

Olaya ilişkin video kayıtlarını izlediğini belirten CNN muhabirleri, "İsrail askerleri hastane bahçesine kazılan derme çatma toplu mezarı buldozerle kazdı ve Filistinlilerin cansız bedenlerini dışarı çıkardı" dedi. Hastanenin pediatri hizmetleri müdürü Hossam Abu Safiya'nın, "İsrail askerleri sabah mezarı kazdılar, cesetleri dışarı sürüklediler ve ardından buldozerlerle ezdiler. Daha önce hiç böyle bir şey görmemiştim" sözleri de haberde yer aldı. İddia, hastanenin başhemşiresi Eid Sabbah ve başka bir hemşire Asmaa Tanteesh tarafından da doğrulandı. Tanteesh haberde "Avludaki cesetler gözlerimizin önünde sürüldü. Onlara bağırıp çığlık atıyorduk ama çığlıklarımızı kimse duymadı bile" dedi. CNN'in ulaştığı video kayıtlarında, hastane bahçesinde görülen çürümüş insan kalıntıları da kan donduran iddiayı doğruladı.

MÜLTECİ KAMPLARINI VURDU

İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda en az 18 Filistinli öldürüldü. Kuzeyde bulunan Cibaliya kentindeki Eski Gazze Caddesi'nde bir su arıtma tesisini hedef alarak yerle bir etti. Filistin Kızılayından yapılan açıklamada güneyde Han Yunus'taki Filistin Kızılayına ait el-Emel Hastanesi önünün İsrail ordusunca yoğun bir şekilde bombalandığı bildirildi. Saldırıda Arafe ailesine ait bir ev de bombalandı.

CESETLER SOKAKLARDA

İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'de şiddetli saldırılar düzenlediği Tel ez- Zater ve Cibaliya'dan sınırlı bir şekilde çekilmesi, yıkımın boyutunu gözler önüne serdi. Sokaklarda cesetlerin bir kısmının köpekler ve kediler tarafından parçalandığı görüldü.

HALK BİR LOKMA YİYECEK İÇİN MALINI SATIYOR

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'de açlık yaşandığını ve kıtlığın baş gösterdiğini vurgulayarak açıklamada bulundu. Ghebreyesus, "İnsanlar açlıkla karşı karşıya ve yiyecek karşılığında mallarını satıyor. Anne ve babalar çocukları yemek yiyebilsin diye aç kalıyor. Bu durum, Gazze Şeridi'ndeki insanların sağlığı açısından felaket" dedi. Ghebreyesus, uzun süredir devam eden çatışmanın, ihtiyaç duyulan gıda ve hayat kurtaran diğer insani yardımlara erişimi engellediğinin altını çizdi. Ghebreyesus, çocuklar, hamile ve emziren kadınlar ile yaşlıların büyük risk altında olduğunu vurguladı.

İSRAİL GAZZE'DEN ÇEKİLMEYE HAZIRLANIYOR

İsrail devlet televizyonu, IDF'nin önümüzdeki hafta Gazze'de 3. aşamaya geçeceğini belirterek, geri çekilmeye başlayacağını bildirdi.

İsrail basını, Tel Aviv'in Gazze'ye kara saldırılarını sonlandırmaya hazırlandığını duyurdu. İsrail devlet televizyonu KAN'ın adı açıklanmayan kaynaklara dayandırdığı haberinde, "Üçüncü aşama, Gazze Şeridi'ndeki kara manevrasının sona erdirilmesi, kuvvetlerin azaltılması, yedek kuvvetlerin terhis edilmesi, hava saldırılarına başvurulması ve İsrail ile Gazze Şeridi arasındaki sınırda tampon bölge oluşturulmasını içeriyor" denildi.

GOLANİ TUGAYI DÖNDÜ

Haberde, İsrail ordusunun "Gazze'nin kuzeyindeki bölgenin çoğunun kontrolünü ele geçirdiğini, ancak güney bölgesinde ilerlemekte büyük zorluklarla karşı karşıya olduğu" paylaşıldı. Kanal 13 televizyonunun haberinde ise İsrail ordusu içindeki "seçkin" piyade tugaylarından Golani'ye bağlı askerlerin, "saflarını yeniden düzenlemek ve canlanmak" için Gazze'den ayrıldığı ifade edilmişti. Walla internet sitesinde ise "70 günden uzun süre geçirdikten ve 44 askerini kaybettikten sonra Golani Tugayının birkaç günlüğüne, askerlerin ailelerini ziyaret etmek için Gazze'den ayrıldığı" kaydedilmişti.

BMGK'DAN 'ATEŞKES'SİZ YARDIMA ONAY

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), Gazze'de genişletilmiş insani yardımların kesintisiz ve güvenli erişimi için "acil adım atılması" talep edilen karar tasarısı kabul edildi. Tasarı, 15 üyeli BMGK'de 13 "evet" oyu alırken, oylamada ABD ve Rusya "çekimser" kaldı. Oylamadan önce, Rusya'nın Gazze'de insani yardımlara kesintisiz ve güvenli erişim sağlanması için çatışmalara acilen ara verilmesi talep ettiği değişiklik önerisini ABD veto etti. Tasarının ilk halinde tartışma yaratan ve ABD'nin karşı çıktığı hususlardan biri, insanı yardımların engelsiz erişimi için "çatışmalara ara verilmesi" talebi olmuştu.

HAMAS: YETERSİZ

Hamas alınan kararı "yetersiz bir adım" olarak eleştirdi, ABD'yi "tasarının içini boşaltmaya yönelik çalışmakla" suçladı. Açıklamada, "Karar, İsrail'in savunmasız Filistin halkına yönelik saldırganlığını durdurma konusunda uluslararası toplumun ve BM Genel Kurulu'nun ortaya koyduğu iradeyi hiçe saymaktadır" ifadeleri kullanıldı.

DER SPİEGEL: HAMAS'IN FİKİRLERİ KALPLERE İŞLENDİ

Almanya merkezli Der Spiegel, "Hamas yenilebilir mi?" sorusunu yönelttiği sayısında, Hamas'ın yok edilemeyeceğinin ortaya çıktığı ve İsrail saldırılarının söz konusu Filistinli grubu daha da güçlendirdiğine dikkat çekildi. Filistin halkının Hamas'a desteğine işaret edilen analizde, Hamas'ın ortadan kaldırılması senaryosunun imkansız olduğu vurgulandı. İsmi açıklanmayan İsrailli bir askeri analist, haberde görüşlerini dile getirdi: "Hamas, yalnızca bir 'örgüt' değil, aynı zamanda topluma kök salmış, fikirleri zihinlerde ve kalplerde yer edinmiş bir güçtür. Bu süreç, onlarca yıl sürer." Öte yandan Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar'ı 180 saat sorguladığını söyleyen İsrail iç istihbarat teşkilatının eski başkanı Michael Kobe, Sinvar'ın "çok zeki" olduğunu ve birkaç ay içinde İbranice öğrendiğini dile getirdi.