Zonguldak-Ankara yolu üzerine bulunan Eskiçağa köyünde, babasından devraldığı 72 yıllık çay ocağını işleten İsmail Demir, ormandan topladığı çam, meşe, köknar gibi ağaç parçalarıyla yaktığı ateşte demlediği çayı köy halkına, bölgede çalışan işçilere ve yoldan geçen sürücülere ikram ediyor.
Haftanın 7 günü açtığı iş yerinde sabahın ilk ışıklarından akşam geç saatlere kadar hizmet veren Demir, kurulduğu günden bu yana elektrikli ısıtıcı veya tüpün kullanılmadığı kahvehanede çay bardaklarını deterjan yerine çamur ve kil ile yıkıyor.
BURADA ÇAYA PAHA BİÇİLMEZ
Geçimini sağlamak için günde 15 saat dükkanını açık tutan 58 yaşındaki İsmail Demir'in günlük bir bardak çay sattığı zamanlar gibi müşterilere yetişmekte zorlandığı günler de oluyor.
Odun ateşinde demlediği ve müşterilerine ikram ettiği çaya değer biçmeyi doğru bulmayan Demir'in müşterileri de buna saygı göstererek bir bardak çaya bazen 25 kuruş, 2 lira bazen de 5 lira ödeme yapıyor.
Demir, "Sabah saat 07:00'de ilk çayım çıkar. Önce odunları yakar, kazanı kaynatır, çayı demlerim. Her türlü odun yanar burada. Meşe, köknar, çürük odun, kök.. Kazanı sıcak tutmak için her şeyi yakarım." dedi.
"Benim düğünüm olmaz, bayramım olmaz, cenazem olmaz." diyen Demir, bütün işlerini çay ocağında halletmeye çalıştığını aktardı.